Ποιοι διεκδικούν να μας μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα

 Ποιοι διεκδικούν να μας μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα
Τρεις είναι οι εταιρείες που συνεχίζουν στη διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Οι εταιρείες που συνεχίζουν είναι:

  • RTE International εκμέρουςτης RTE Reseau de Transport d' Electricite S.A.
  • State Grid International Development Limited, Hong Kong
  • TERNA - Rete Elettrica Nazionale S.p.A. σεσύμπραξημε F2i SGR S.p.A.

Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.

Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί με την ανακήρυξη του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή και την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και της συμφωνίας μετόχων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗτο 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕθα πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, το 25% θα πουληθεί σε εταιρεία που θα ανήκει κατ' αποκλειστικότητα στο κράτος (μοναδική και αμεταβίβαστη μετοχή), ενώ το υπόλοιπο 51% μεταφέρεται σε εταιρεία συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα μεταφέρει στη συνέχεια τις μετοχές στους μετόχους της.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ (Δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ,θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές) θα καταστούν εμμέσως μέτοχοι του 51% του ΑΔΜΗΕ. Η εταιρεία θα υποβάλει στη συνέχεια αίτηση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

Πριν από την ανάδειξη του στρατηγικού επενδυτή, η ΔΕΗ θα έχει λάβει γνωμοδότηση από διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή, περί του δικαίου και ευλόγου του τιμήματος. Η μεταβίβαση θα εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στο τέλος της διαδικασίας, που εκτιμάται στις αρχές του 2017.

Η HSBC Bank plc, η Citigroup Global Markets Ltd. και η NBG Securities ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, ενώ η Rokas ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΑΔΜΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ