Ποια ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια εδώ και τώρα

Ποια ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια εδώ και τώρα
  Νέους ιδιοκτήτες θα διαθέτουν αρκετά ξενοδοχεία στην Αθήνα, καθώς η αυξανόμενη τουριστική κίνηση  και οι θετικές προοπτικές και για τα επόμενα χρόνια ενισχύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο. Παρά τη προβλήματα της ελληνική οικονομίας και τα γνωστά επενδυτικά αντικίνητρα, η  ελληνική ξενοδοχειακή  αγορά κινείται. Ξένα funds αλλά και μεγάλες ελληνικές εταιρείες  διαπραγματεύονται δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται προς πώληση στην χώρα μας, μεγάλες αλυσίδες όπως η Hilton, η Radisson, η Mariott αλλά και η ασιατική Banyan επιδιώκουν να αποκτήσουν νέες μονάδες και διαπραγματεύονται με έλληνες ξενοδόχους.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Το ενδιαφέρον όμως είναι αυξανόμενο και από μεγάλα funds από ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Ασία, πραγματοποιούν επαφές για να υλοποιήσουν επενδύσεις στη χώρα μας είτε μέσω της αγοράς κάποιας από τις υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες είτε μέσω της ανέγερσης νέων.

Η συμφωνίες του 2016 θα είναι η μεταβίβαση του Hilton στην κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ-Dogus και η ολοκλήρωση της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης στην Αpollo Investments. Κοινό σημείο στις δύο μεγάλες συμφωνίες η παρουσία του τουρκικών συμφερόντων όμιλο Dogus –μέσω συμμετοχής του σε κοινοπραξίες- που αποκτά συμμετοχή στα δύο μεγαλύτερα ξενοδοχεία- φιλέτα τον Αστέρα και το Hilton, κάτι που δείχνει την αποφασιστικότητα του τουρκικού ομίλου να επενδύει στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο εκτιμάται να ολοκληρωθεί, μετά από πολλές δυσκολίες, η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης έναντι 400 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ και το ΤΑΙΠΕΔ στην Αpollo Investments Hold Co, θυγατρική της πλειοδότριας εταιρείας του σχετικού διαγωνισμού, Jermyn Street Real Estate Fund IV.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία πώλησης του Hilton Aθηνών από την Alpha Bank, για το οποίο η τράπεζα διαπραγματεύεται με την κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ και μια θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus. Η ΤΕΜΕΣ υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια τουριστικής αξιοποίησης ακινήτων στην Ευρώπη, την Costa Navarino στη Μεσσηνία και ο τουρκικός όμιλος Dοgus δραστηριοποιείται σε 30 χώρες με 290 επιχειρήσεις και 50 χιλιάδες εργαζόμενους. To Hilton Αθηνών ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1963 και αποτέλεσε το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε ποτέ στην Αθήνα, το2003 το ξενοδοχείο ανακαινίσθηκε πλήρως για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, και προστέθηκε μια πτέρυγα 84 δωματίων και σήμερα διαθέτει συνολικά 506 δωμάτια.

«Αν το επενδυτικό περιβάλλον ήταν καλύτερο, αν υπήρχαν ξεκάθαρες δομές και φορολογικό καθεστώς, καθορισμένες χρήσεις γης και κτηματολόγιο, οι κίνδυνοι θα ήταν λιγότεροι και θα ήταν περισσότεροι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα ήθελαν να επενδύσουν. Τα ελληνικά ξενοδοχεία ενδιαφέρουν πολύ τους ξένους επενδυτές, και αποτελούν ευκαιρία, όμως πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω του ευρύτερου περιβάλλοντος» δηλώνει στο MoneyProο κ. Π. Παπαδημητρίου AssociateDirector στην εταιρεία ξενοδοχειακών Συμβούλων HotelvalueServices (HVS).

Ο κύκλος των συμφωνιών που ξεκίνησε φέτος αναμένεται να συνεχιστεί από το 2017 με την πώληση του ακινήτου του AthensLedra, τη νέα μονάδα στον Αστέρα Γλυφάδας, και τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία που θα γίνουν στο Ελληνικό.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. Πολλοί επενδυτές διαπραγματεύονται ήδη με τις τράπεζες ξενοδοχεία που βρίσκονται στη λίστα των «κόκκινων δανείων», καθώς ο κλάδος είναι υπερχρεωμένος. Υπενθυμίζεται ότι διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλώντας στην τελευταία ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κάλεσε τους ξενοδόχους να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και να αντιμετωπίσουν τον υπέρογκο δανεισμό τους γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα δάνεια τους με αποτέλεσμα πολλά ξενοδοχεία να αλλάξουν χέρια. «Η λίστα των κόκκινων ξενοδοχειακών δανείων κρύβει πολλές ευκαιρίες. Πολλά ξενοδοχεία βρέθηκαν με υψηλό δανεισμό από την εποχή που τα δάνεια δίνονταν εύκολα, αλλά ως επιχειρήσεις είναι υγιείς και μπορούν να φέρουν αποδόσεις στο μέλλον. Εξάλλου τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων διαφέρουν από τα υπόλοιπα, καθώς συνοδεύονται από σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, το ακίνητο του ξενοδοχείου και δραστηριοποιούνται σε ένα κλάδο με προοπτικές ανάπτυξης που μπορεί να στηρίξει ένα αποδοτικό επιχειρηματικό σχέδιο», σημειώνει ο κ.Π. Παπαδημητρίου.

Κ2

Τα νέα πολυτελή καταλύματα της Αθήνας

Το Athens Tiare Hotel, στην πλατεία Ομονοίας, είναι μια ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων με δυναμικότητα 111 δωματίων που λειτουργεί από την εταιρεία Mage Hotels and Resorts A.E. To κτήριο έχει ενοικιασθεί μακροχρόνια από το Γηροκομείο και η πληρότητα στην έναρξη λειτουργίας του είναι 100%, χωρίς μάλιστα να έχει ξεκινήσει ακόμη η προβολή του μέσω διαδικτύου.

Στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Μητροπόλεως, ξεκινάει η λειτουργία του νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων του ομίλου Electra Hotels & Resorts, το Electra Metropolis. Το νέο ξενοδοχείο θα είναι δυναμικότητας 216 δωματίων, εκ των οποίων 19 θα είναι σουίτες και 18 οικογενειακά δωμάτια. Το κτήριο είναι ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την έναρξη της λειτουργίας του νέου ξενοδοχείου αναβαθμίζεται ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο δίπλα στην πλατεία Συντάγματος, δίνοντας προστιθέμενη αξία σε όλη την περιοχή.

Το Wyndham Grand Athens με δυναμικότητα 273 δωματίων επί της πλατείας Καραϊσκάκη ενώ μεταξύ άλλων θα διαθέτει 2.500 τ.μ. χώρους για συνέδρια, με τη μεγάλη αίθουσα συνεδρίων να είναι δυναμικότητας 650 ατόμων, καθώς και roof garden 450 τ.μ., με πισίνα και θέα 360° σε όλη την Αθήνα. Πρόκειται για κτίριο ιδιοκτησίας Βιοχάλκο, που στέγαζε μέχρι πρόσφατα το ξενοδοχείο Athens Imperial. Το Wyndham Grand Athens, πέντε αστέρων, αποτελεί το πρώτο βήμα επέκτασης της αλυσίας στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, του μεγαλύτερου στο κόσμο, ως προς τον αριθμό δωματίων, ξενοδοχειακού ομίλου Wyndham Hotel Group.

Το διεθνές χαρτοφυλάκιο της Wyndham Hotel Group περιλαμβάνει σχεδόν 8.000 ξενοδοχεία και περίπου 679.100 δωμάτια, σε 73 χώρες, με 15 brand names ξενοδοχείων.

Τη λειτουργία του έχει αναλάβει η Zeus International, υπεύθυνη για τη λειτουργία εννέα ξενοδοχείων στην Ανατολική Ευρώπη, ολοκληρώνει την πλήρη ανακαίνιση του κτηρίου, που θα μπεί σε λειτουργία σε έξι μήνες.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή στα περίπτερα όλης της χώρας με πλούσιο παρασκήνιο και πολλές προσφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ