«Έτοιμη για συνεργασίες» πασίγνωστη βιομηχανία τροφίμων

«Έτοιμη για συνεργασίες» πασίγνωστη βιομηχανία τροφίμων
Σε σταθερή τροχιά κινείται η ελληνική εταιρεία τροφίμων Γιώτης, επιτυγχάνοντας διατήρηση των μεγεθών της, παρά τις αναταράξεις στην εσωτερική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Ναυτεμπορική», το πρώτο εξάμηνο του έτους «τρέχει» για τη Γιώτης σε αντίστοιχους ρυθμούς με πέρυσι, ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι το σύνολο του έτους θα εμφανίσει την ίδια εικόνα με αυτή του 2015. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως θετική, με δεδομένο ότι κατά την περσινή χρονιά το εγχώριο επιχειρείν επηρεάστηκε σημαντικά από τα πολιτικοοικονομικά γεγονότα και την παρατεταμένη ύφεση, ενώ φέτος οι βιομηχανίες τροφίμων βρίσκονται αντιμέτωπες και με επιπλέον προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο της οργανωμένης λιανικής τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση, η Γιώτης εμφανίζει αντοχές, κλείνοντας την προηγούμενη χρονιά με οριακή άνοδο 0,26% στον κύκλο εργασιών της, ο οποίος ανήλθε στα 70,34 εκατ. ευρώ, έναντι 70,1 εκατ. ευρώ το 2014. Επίσης, η εταιρεία κατέγραψε μικτό κέρδος ύψους 33,96 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4,17% σε σχέση με τα 32,6 εκατ. ευρώ του 2014. Τα δε κέρδη προ φόρων σημείωσαν διψήφια αύξηση 11,52%, ανερχόμενα στα 4,97 εκατ. ευρώ το 2015. Τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν κατά 5,15% και διαμορφώθηκαν στα 3,62 εκατ. ευρώ έναντι 3,8 εκατ. ευρώ το 2014. Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, ο φετινός επιχειρηματικός σχεδιασμός εστιάζει στην ενίσχυση της θέσης και στην αύξηση των μεριδίων στην εγχώρια αγορά, καθώς και στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου εξαγωγών. Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί απρόσκοπτα την πολιτική της υγιούς κερδοφόρας ανάπτυξης και της στήριξης της φερεγγυότητάς της. Ειδικότερα, ως προς τα νέα προϊόντα η εταιρεία συμπληρώνει την γκάμα της με κωδικούς υλικών ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής, καθώς η τάση για μαγειρική στο σπίτι εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί τις ανταγωνιστικές τιμές μέσω έντονων προωθητικών ενεργειών στα καταστήματα τροφίμων. Ταυτόχρονα, γίνεται σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση των εξαγωγών σε αγορές εκτός Ευρώπης, όπως η Αίγυπτος, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, η Σρι Λάνκα και η Κίνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ήδη ξεκίνησε η πώληση βρεφικών κρεμών στην αγορά της Κίνας. Σημειώνεται ότι η Γιώτης έχει παρουσία σε περίπου 25 αγορές, ενώ οι εξαγωγές αποτελούν περίπου το 10% του τζίρου της εταιρείας.

Αναζητεί και συνέργειες

Ως προς την εκφρασμένη βούληση της διοίκησης να προχωρήσει σε συνέργειες με κάποια άλλη εγχώρια εταιρεία στην κατεύθυνση επίτευξης οικονομιών κλίμακος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η Γιώτης πάντα ερευνά και είναι έτοιμη να ακούσει πιθανές συνέργειες εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου». Η δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων αποτελεί το μοντέλο που προωθεί η εταιρεία στην Αίγυπτο προκειμένου να στηριχθεί η δημιουργία τοπικής μονάδας παραγωγής, project το οποίο παραμένει στα σχέδια, καθώς τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι «προς το παρόν είμαστε σε συζητήσεις».

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ