Τρεις ελληνικές στη λίστα με τις κορυφαίες κατασκευαστικές στον κόσμο

Τρεις ελληνικές στη λίστα με τις κορυφαίες κατασκευαστικές στον κόσμο
Στις 50 κορυφαίες εταιρείες του ευρωπαϊκού κατασκευαστικού κλάδου περιλαμβάνονται τρεις ελληνικές κατασκευαστικές, όπως προκύπτει από την έρευνα της Deloitte με τίτλο «Ευρωπαϊκές Κατασκευαστικές Δυνάμεις 2015».


Συγκεκριμένα, στην κατάταξη, η οποία προκύπτει με βάση τον κύκλο εργασιών των εταιρειών, ο όμιλος Ελλάκτωρ βρίσκεται στην 41η θέση, μία υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη κατάταξη του 2014, ενώ λίγο πιο κάτω συναντάμε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην 47η θέση και τη ΜΕΤΚΑ στην 50ή. Ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει μόνιμη παρουσία τα τελευταία χρόνια στη σχετική λίστα. Στην αντίστοιχη λίστα του 2014, η Ελλάδα είχε δύο εκπροσώπους, τον όμιλο Ελλάκτωρ και την J&P Άβαξ.

Σύμφωνα με τη Deloitte, ο ευρωπαϊκός κατασκευαστικός κλάδος ανέκαμψε από την ύφεση και παρουσίασε μικρή ανάπτυξη τόσο το 2014 όσο και το 2015.

Το 2014 και το 2015 οι επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1,6% και 2%, αντίστοιχα. Βάσει εκτιμήσεων, οι κατασκευαστικές επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2016 και να επιταχυνθούν το 2017. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη δεν αναμένεται να επιτευχθεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Η έρευνα έδειξε ότι το 2015, τα συνολικά έσοδα των 50 μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων και η κεφαλαιοποίησή τους αυξήθηκαν κατά 5% και 21%, αντιστοίχως. Το 2015, τα διεθνή έσοδα και τα έσοδα που προέρχονται από μη κατασκευαστικές δραστηριότητες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του προηγούμενου έτους, εκπροσωπώντας περίπου το 52% και 24% των συνολικών εσόδων, εννέα ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες και πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2010.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες από τις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες, εκτός από τον τομέα των κατασκευαστικών έργων, δραστηριοποιούνται και σε τομείς όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη ακινήτων, οι παραχωρήσεις, η βιομηχανία και οι υπηρεσίες, τα περιβαλλοντικά έργα, η ύδρευση και η ενέργεια.

Όσον αφορά στη χώρα μας, η έρευνα επισημαίνει ότι οι επενδύσεις σε κατασκευές συρρικνώθηκαν το 2015, ενώ ο δείκτης Κατασκευαστικών Επενδύσεων προς Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ήταν λίγο πάνω από 4%, όταν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με εξαίρεση την Ιρλανδία και την Πορτογαλία) ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφωνόταν μεταξύ 8% και σχεδόν 12%.

πηγή: Ημερισία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ