Ποιο ελληνικό εργοστάσιο έβαλε λουκέτο

Ποιο ελληνικό εργοστάσιο έβαλε λουκέτο
Στην απόφαση να διακόψει τη λειτουργία του τμήματος παραγωγής και συρμάτων συρματόσχοινων στο εργοστάσιο της στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της «Ν. Λεβεντέρης Α.Ε.», με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας να επικαλείται το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, τις συσσωρευμένες ζημίες επί μία συνεχή δεκαετία και τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση.

Το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας παραγωγής, η οποία τους τελευταίους μήνες απασχολούσε 18 εργαζομένους, δεν προκάλεσε έκπληξη, δεδομένων των προβλημάτων που υπήρχαν. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί το τρίτο κλείσιμο εργοστασίου στην περιοχή του Βόλου τους τελευταίους δώδεκα μήνες μετά από τη διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων της ΒΙΣ και της ΙΜΑΣ.

Στη σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης σημειώνεται ότι υπήρξε προσπάθεια να διατηρηθεί σε λειτουργία η συγκεκριμένη μονάδα με τη λήψη ηπιότερων μέτρων, αναφερόμενη ουσιαστικά στο πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας, το οποίο είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2013. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες είχε προχωρήσει σε μεμονωμένες απολύσεις και καταγγελίες συμβάσεων προκειμένου να σωθούν οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας, χωρίς, όμως, αυτή η προσπάθεια να στεφεθεί με επιτυχία.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Λεβεντέρης πρόκειται να συνεχίσει «τη δραστηριότητά της στον τομέα της εμπορίας και θα εξακολουθήσει ναεξυπηρετεί απρόσκοπτα τους πελάτες της, με την προμήθεια προϊόντων από συνεργάτες προμηθευτές και με τα υπάρχοντα αποθέματα παραγωγής της, στοχεύοντας στην περαιτέρω ενδυνάμωση της εμπορικής θέσης της, καθώς και στην ανάσχεση της ζημιογόνου πορείας της».

Η Λεβεντέρης ιδρύθηκε το 1932 από τον Νικόλαο Λεβεντέρη ως μία βιοτεχνία για τον εξαρτισμό καϊκιών στον Πειραιά, ενώ σήμερα τα ηνία της συνεχίζει να έχει ο γιος του ιδρυτή, Ευστάθιος Λεβεντέρης. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα επεκταθεί στο εμπόριο σχοινιών, συρματόσχοινων και εξαρτημάτων τους, ενώ το 1967 θα δημιουργήσει εργοστάσιο συρματόσχοινων στη Νέα Ιωνία Βόλου. Το 1972 εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και με τα κεφάλαια που άντλησε προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής συρματόσχοινων με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας παραγωγής συρμάτων από σκληρό χάλυβα στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου και την ίδρυση της Β' Μονάδας Παραγωγής συρματόσχοινων επίσης στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, παρουσιάζει ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις και πτώση του τζίρου. Το 2015, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο 1,932 εκατ. ευρώ με τις καθαρές ζημίες στα 742.223 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η εισηγμένη έχει επεκταθεί και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της συμμετοχής της (23,75%) στη «Λεβεντέρης Ενεργειακή», η οποία το 2015 παρουσίασε συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 176 χιλιάδων ευρώ. Η Λεβεντέρης Ενεργειακή έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2011 ένα φωτοβολταϊκο πάρκο 1 MW στο οικοπεδό της στη ΒΙΠΕ Βόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ