Η «επόμενη μέρα» για τις ελληνικές εταιρείες με παρουσία στην Τουρκία

Η «επόμενη μέρα» για τις ελληνικές εταιρείες με παρουσία στην Τουρκία
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, καθώς όλα τα σημάδια για ύφεση είναι πλέον εμφανή και οι ελληνικές επιχειρήσεις θωρακίζονται για τουλάχιστον μια διετία δυσκολιών.

Αβεβαιότητα, συναλλαγματική αστάθεια και επιτόκια που αναμένεται να ανέβουν και κυρίως η ανησυχία για το αύριο είναι παράγοντες που απομακρύνουν τους ξένους επενδυτές που μέχρι σήμερα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία και προβληματίζουν τους έλληνες επιχειρηματίες.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις εκφράζουν επιφυλακτικότητα και διστάζουν να κάνουν κινήσεις και ανοίγματα και επιλέγουν να κρατήσουν μια στάση αναμονής. Αναμένουν κλυδωνισμούς και δυσκολίες, ωστόσο δηλώνουν απερίφραστα τη διάθεσή τους να παραμείνουν στην μεγάλη και σημαντική τουρκική αγορά ενώ είναι σε επαγρύπνηση για να αντέξουν στα δύσκολα… και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες

Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται αρκετές ελληνικές εισηγμένες, η Αλουμύλ, η ΤΙΤΑΝ, η Φουρλής (μέσω των Intresrport) , η Πλαστικά Κρήτης, η Καρέλιας, η Intracom, η ΔΕΗ και η Kleeman και φαίνονται διατεθειμένες να παραμείνουν και να αξιοποιήσουν τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάσει η δύσκολη οικονομική συγκυρία που αναμένεται.

Αλουμύλ

Μεγάλο θύμα της κρίσης στην Τουρκία εκτιμάται ότι θα είναι η οικοδομική δραστηριότητα που με την ανάπτυξή της μέχρι σήμερα απογείωσε την τουρκική οικονομία και σήμερα βλέπει τα μεγάλα project να απομακρύνονται και να αναβάλλονται στο απώτερο μέλλον. Πηγή της αβεβαιότητας οι συναλλαγματικές διαφορές και ο φόβος για τις πολιτικές εξελίξεις που απωθεί τους ξένους επενδυτές που μέχρι πρότινος επένδυαν ανεπιφύλακτα σε οικιστικά και τουριστικά project. Ο Προεδρος της Αλουμύλ Γιώργος Μυλωνάς που ήταν στη Σμύρνη το βράδυ του πραξικοπήματος, δηλώνει στο Money Pro “ Πλέον έχουμε αποφασίσει να είμαστε πιο συντηρητικοί με την Τουρκία. Η τουρκική λίρα έπεσε, ανέβηκε αλλά όχι στα επίπεδα που ήταν, και η συναλλαγματική αστάθεια είναι επικίνδυνη. Γι αυτό και θα περιορίσουμε την έκθεσή μας, θα είμαστε πιο συντηρητικοί, πιο προσεκτικοί στις συναλλαγές, θα διαλέγουμε πελάτες και θα αποφεύγουμε τις μεγάλες πιστώσεις κι ας κάνουμε μικρότερο τζίρο. Ο τζίρος της τουρκικής θυγατρικής ήταν 15 εκ. ευρώ το 2015 και πλέον εκτιμάμε χαμηλότερα νούμερα φέτος. Εκτιμάμε ότι και το 2016 αλλά και το 2017 θα επηρεαστεί από την κατάσταση αυτή, αφού ήδη μεγάλα project που προγραμματίζονταν παγώνουν».

ΤΙΤΑΝ-Adocim Cimento

Με συγκρατημένη ανησυχία αντιμετωπίζει την παρούσα οικονομική συγκυρία στην Τουρκία ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, και όπως αναφέρει εκπρόσωπος του ομίλου, «μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή στην πορεία της δουλειάς μας. Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία για το μέλλον, ωστόσο, για τις συναλλαγματικές διαφορές και τις επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά είναι νωρίς να μιλάμε για επιρροή σήμερα. Η τουρκική Adocim Cimento στην οποία συμμετέχει με 50%, πραγματοποιεί τζίρο 100 εκ. ευρώ αλλά ο όμιλος δεν την ενοποιεί αφού είναι κοινοπραξία με τουρκική εταιρεία. «Ούτως ή άλλως δεν είχαμε μεγάλες προσδοκίες από την τουρκική αγορά γιατί η τουρκική εταιρεία έχει φτάσει σε ένα μέγεθος και αναμένουμε να πάει ή λίγο καλύτερα ή λίγο χειρότερα, χωρίς όμως σημαντική επίδραση».

Kleeman-Kleemann Asansor

Στάση αναμονής διατηρεί η διοίκηση της Kleeman για να σταθμίσει την κατάσταση και να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της στη χώρα. Η Kleeman έχει παρουσία στην τουρκική αγορά πάνω από δέκα χρόνια και πραγματοποιεί τζίρο 15 εκ. ευρώ. Όπως δηλώνει ο Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας Αριστείδης Ζέρβας στο Money Pro «ήδη το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έφερε μια επιβράδυνση στις παραγγελίες και θέλουμε να δούμε αν αυτή η τάση θα αλλάξει τον επόμενο μήνα ή θα συνεχιστεί. Είναι φυσικό να υπάρχει αναστάτωση στην οικονομική ζωή γιατί είμαστε πολύ κοντά στα γεγονότα ακόμη και έχουν παγώσει πολλές δραστηριότητες. Θα δούμε τους επόμενους μήνες πώς θα αντιδράσει η αγορά, πώς θα επηρεαστούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και η πορεία της ζήτησης και ανάλογα θα πράξουμε. Περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει η αγορά και θα κάνουμε στοχευμένες κινήσεις, γιατί όταν υπάρχουν κλυδωνισμοί υπάρχουν και ευκαιρίες, και εμείς θα είμαστε εκεί να τις αξιοποιήσουμε».


Φουρλής-Intersport Turkey

Ο όμιλος Φουρλής έχει αναπτύξει στην τουρκική αγορά 22 καταστήματα Intersport τα τελευταία 2,5 χρόνια, από τα οποία προέρχεται το 1% του τζίρου του ομίλου. Όμως η κατάσταση στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό –και πριν το πραξικόπημα- έχει παγώσει το αρχικό πλάνο για 50 καταστήματα στην πενταετία. Οι κλυδωνισμοί στην τουρκική οικονομία ( συναλλαγματική αστάθεια, ενδεχόμενη ύφεση) απασχολούν τη διοίκηση του ομίλου που όμως τηρεί στάση αναμονής.

Όπως αναφέρει ο κ. Κ. Αλεβίζος υπεύθυνος Επενδυτικών Σχέσεων στο Money Pro, « η επίδραση της τουρκικής θυγατρικής στον όμιλο είναι μηδαμινή. Έχουμε ήδη μια μείωση κοντά στο 20% τις τελευταίες 15 ημέρες λόγω της αναστάτωσης μετά το πραξικόπημα. Περιμένουμε να δούμε αν η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στο τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας. Ηδη έχουμε παγώσει το πλάνο ανάπτυξης στα 50 καταστήματα, λόγω των κινδύνων γεωπολιτικών και άλλων που παρουσίαζε η χώρα και πριν το πραξικόπημα και τώρα περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η αγορά και ανάλογα θα πράξουμε. Μπορεί να δημιουργηθούν και θετικότερες συνθήκες για την ανάπτυξή μας, αν για παράδειγμα η οικονομική αναταραχή μειώσει τις τιμές στο real estate, που μέχρι πρότινος ήταν πολύ υψηλές, ή ανταγωνιστές να εγκαταλείψουν την αγορά δημιουργώντας ευκαιρίες. Όμως είναι ακόμη νωρίς, θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε στο τέλος του χρόνου».

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα με πλούσιες προσφορές και πολύ παρασκήνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ