Η αλυσίδα supermarket που πάει κόντρα στο… ρεύμα

Η αλυσίδα supermarket που πάει κόντρα στο… ρεύμα
Και το πρώτο εξάμηνο του 2016, ο κλάδος των supermarket υφίσταται σημαντική πίεση στα έσοδά του με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση τζίρου κατά 4-5%.

Η αλυσίδα Βασιλόπουλος, φαίνεται να κινείται αντίθετα από τον μέσο όρο της αγοράς με τα έσοδα να εμφανίζονται –σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε σημερινό της δημοσίευμα η «Ναυτεμπορική»- αυξημένες κατά περίπου 9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η ΑΒ παρουσιάζει ανάπτυξη τόσο των καθαρών της πωλήσεων όσο και του μεριδίου της στην αγορά, ενώ συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση των σχεδιασμών σε επίπεδο δικτύου. Συγκεκριμένα το πλάνο προβλέπει για φέτος τη δημιουργία πάνω από 20 νέων σημείων, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου franchise, ενώ ήδη στο πρώτο μισό του έτους έχουν εγκαινιαστεί οκτώ καταστήματα (τέσσερα στη Σαλαμίνα μέσα από την εξαγορά της αλυσίδας Κανάκη, δύο στη Κρήτη, ένα στην Πρέβεζα και ένα στο Φάληρο), καθώς και ένα cash&carry στη Χίο.

Παράλληλα «τρέχει» και το πρόγραμμα των ανακαινίσεων σε υφιστάμενα σημεία. Συνολικά η εταιρεία έχει προβλέψει για τις φετινές επενδυτικές της δράσεις κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΒ διατηρεί πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ad hoc εξαγορές στο πρότυπο των αντίστοιχων επενδύσεων στη Σαλαμίνα και στη Χίο με την Key Foods την περσινή χρονιά. Όσον αφορά τις γενικότερες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τελευταία στην αγορά της οργανωμένης λιανικής, η διοίκηση της ΑΒ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να επικρατήσουν συνθήκες fair play στον κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις της ΑΒ παραμένουν ιδιαιτέρως ισχυρές στο σύνολο της δραστηριότητας του Ομίλου Delhaize στη ζώνη της ΝΑ Ευρώπης, με συμμετοχή στις αγορές της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του βελγικού ομίλου, που αφορούσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, τόσο σε συγκρίσιμη βάση όσο και σε γενικότερο επίπεδο καταγράφεται θετική πορεία στη συγκεκριμένη ζώνη, με τη Ρουμανία και την Ελλάδα να παρουσιάζουν ισχυρές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στη ζώνη της ΝΑ Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 14,9% στο εξάμηνο, στο 1,8 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους το λειτουργικό περιθώριο αυξήθηκε 26,9%, στα 47 εκατ. ευρώ, χάρη στη θετική επιχειρησιακή μόχλευση και στον έλεγχο του λειτουργικού κόστους, από το οποίο αντισταθμίστηκαν και οι έντονες προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Σε επίπεδο εξαμήνου το λειτουργικό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε στη συγκεκριμένη ζώνη κατά 51,3%, στα 83 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο ισχυρός όμιλος «έκλεισε» το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρήσης με αύξηση εσόδων 4,2%, στα 12,4 δισ. ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου, χωρίς τα έκτακτα, αυξήθηκαν 18,2% στο ίδιο διάστημα, στα 468 εκατ. ευρώ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι Delhaize και Ahold αναμένουν η σχεδόν 31 δισ. δολαρίων συγχώνευσή τους να ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση των αμερικανικών αρχών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ