«Κανόνι» βάρεσε μεγάλο τουριστικό γραφείο

«Κανόνι» βάρεσε μεγάλο τουριστικό γραφείο
Ακόμη ένα «κανόνι» έσκασε στην τουριστική αγορά. Θύμα αυτή την φορά έπεσε το βρετανικό τουριστικό γραφείο, Anatolia Sky. Στον άερα αφήνει 1200 τουρίστες που έχουν προπληρώσει.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, ανάγκασαν τη διοίκηση της Anatolia Sky να εγκαταλείψει οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα αφήνοντας στην τύχη τους 1.200 επιβάτες που λαμβάνουν βοήθεια από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η είδηση για την κατάρρευση του γνωστού ταξιδιωτικού πρακτορείου έσκασε σαν βόμβα την 1η Ιουλίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ataturk της Κωνσταντινούπολης, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 42 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 230, με την βρετανική ΥΠΑ να δηλώνει ότι η εταιρεία, με έδρα στα West Midlands και πρόσθετο εμπορικό σήμα, την επωνυμία World Sky Holidays, είχε περίπου 150 πελάτες της στο εξωτερικό, τη στιγμή της διακοπής λειτουργίας της, ενώ είχαν γίνει ήδη 460 προκρατήσεις, που αφορούσαν περίπου 1.020 άτομα.

Την ίδια ώρα, οι πελάτες της Anatolia Sky που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχουν αεροπορικά εισιτήρια σε προγραμματισμένες πτήσεις, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν και θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους κανονικά. Η δε διοίκηση της ΥΠΑ σε μια προσπάθεια να βάλει τάξη στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι άτυχοι ταξιδιώτες, ήρθε σε επαφή με πάροχους διαμονής και μεταφοράς από τα αεροδρόμια, για να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές σε όσα είχαν συμφωνηθεί με το τουριστικό γραφείο.

Για κάποιους, βέβαια, η εν λόγω κατάληξη ήταν θέμα χρόνου και δεν αποτέλεσε ξάφνιασμα, αφού νωρίτερα μέσα στο έτος ο γενικός διευθυντής της Anatolian Sky, Akin Koc, είχε εκφράσει τη λύπη του για τη διακοπή λειτουργίας ενός άλλου τουριστικού γραφείου που δραστηριοποιούνταν στην τουρκική αγορά, του Jewel in the Crown Holidays.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ATOL (Air Travel Organisers’ Licensing), Andy Cohen, διευκρίνισε πως η κατάρρευση του World Sky Travel είναι μια επίκαιρη υπενθύμιση του γιατί οι τουρίστες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι διακοπές τους είναι προστατευμένες με ATOL και ότι λαμβάνουν πιστοποιητικό ATOL από τη στιγμή που έχουν κάνει κράτηση για τα ταξίδια τους. « Οι πελάτες της εν λόγω εταιρείας είναι ήσυχοι ότι θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως έχει προγραμματιστεί -αν ήδη στο εξωτερικό- ή να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων, εάν επρόκειτο να ταξιδέψουν».

Να σημειωθεί πως εκτός από την Τουρκία, η Anatolia Sky, είχε αναπτύξει εμπορικούς δεσμούς με την Κύπρο, την Κροατία, το Μαρόκο, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, τα ελληνικά νησιά, τη Μαδέρα, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ενώ είχε μπει δυναμικά στην αγορά της κρουαζιέρας, διοργανώνοντας εκδρομές στην Τουρκία, την Ελλάδα, στην Αδριατική και τον Νείλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ