Με ασάφειες συνεχίζεται η πολιτική γα τα τυχερά παιχνίδια

Με ασάφειες συνεχίζεται η πολιτική γα τα τυχερά παιχνίδια
Με ασάφειες και αντιφάσεις διαμορφώνεται η κυβερνητική πολιτική στα τυχερά παιχνίδια και παρά τις πιέσεις της Κομισιόν για ξεκάθαρες θέσεις το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τα ήξεις-αφήξεις, και την τακτική να λαμβάνει... αναγκαστικές αποφάσεις υπό πίεση και όχι μετά από σκέψη και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Ετσι σήμερα φαίνεται να σύρεται σε αλλαγή του Κανονισμού για τα VLTs και «σε μια κοινά αποδεκτή λύση» υπό τον όρο ότι ο ΟΠΑΠ θα αποσύρει την προσφυγή στη Διαιτησία. Η συζήτηση που έγινε κατά την παρουσίαση του νέου Προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων κ. Ευ. Καραγρηγορίου, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, αποδεικνύει πόσο... δύσκολο είναι να απαντηθεί η επιστολή της Κομισιόν, που ζητά διευκρινίσεις για τις χρόνιες ασάφειες στον κλάδο τυχερών παιχνιδιών.

Ο νέος πρόεδρος από τη μια είπε ότι «τα VLTs αποτελούν ένα από τα πιο εθιστικά παιχνίδια και γι' αυτό απαιτείται το κανονιστικό πλαίσιο να είναι εξαιρετικό αυστηρό και ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή σε θέματα κοινωνικής προστασίας» αλλά και ότι «θα κινηθούμε σύμφωνα με τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου». Κι έτσι τόνισε ότι «δεν πηγαίνει σπιθαμή πίσω, σε σχέση με την προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση».

Ομως αν «δεν πάει σπιθαμή πίσω» πώς θα αλλάξει το όριο απωλειών που είναι το κεντρικό αίτημα του ΟΠΑΠ για αλλαγή στον Κανονισμό; Για την προστασία του κοινωνικού συνόλου τέθηκε το όριο απωλειών ανά παίκτη στα 80 ευρώ από τον περσινό Κανονισμό –από απεριόριστο σύμφωνα με τους προηγούμενους όρους– με αποτέλεσμα την αναστολή του παιχνιδιού, γιατί δεν ήταν πια βιώσιμο, με συνέπειες την αναστολή του και την απώλεια εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου. Η μόνη αποδεκτή λύση συμβιβασμού για τον ΟΠΑΠ είναι το project να γίνει βιώσιμο και αυτό δεν γίνεται με το όριο των απωλειών στα 80 ευρώ ανά ημέρα ανά παίκτη, και πόσο «κοινωνικά ευαίσθητο» είναι στη χειρότερη οικονομική συγκυρία να απελευθερωθεί το όριο ανά παίκτη στο πιο εθιστικό παιχνίδι....

«ΜΙΚΡΑ ΚΑΖΙΝΟ». Ο δε υπουργός κ. Τσακαλώτος σημείωσε « ένα από τα προβλήματα που είχαμε ως Κυβέρνηση ήταν το θέμα των VLTs, όπου υπήρχε η πρόταση να λειτουργούν ως μικρά καζίνο στις γειτονιές, δηλαδή, ως Games Halls, θα τα λέγαμε, που θεωρούσαμε εμείς ότι θα δημιουργούσε πολλά κοινωνικά προβλήματα. Όπως ξέρετε από την πλευρά των οικονομολόγων ο τζόγος στις πιο πολλές περιπτώσεις λειτουργεί σαν ένας αντιδραστικός φόρος, γιατί επιβαρύνει τους φτωχότερους», χωρίς να ξεκαθαρίζει τί άλλαξε σήμερα...

Το μόνο βέβαιο ωστόσο είναι ότι είναι θέμα χρόνου η δημοσίευση του νέου τροποποιημένου Κανονισμού για τα φρουτάκια που θα καλύπτει τους όρους που έχει θέσει ο ΟΠΑΠ προκειμένου το παιχνίδι να είναι βιώσιμο και επομένως να μπορεί να ξεκινήσει. Για αντάλλαγμα ο ΟΠΑΠ θα... αποσύρει τη σχετική προσφυγή στο Δικαστήριο της Διαιτησίας. Η στροφή της κυβέρνησης στις θέσεις του ΟΠΑΠ που είχε διαφανεί με την απόφαση αλλαγής του Προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων , επιβεβαιώθηκε από τις προτεραιότητες του υπουργού κ. Τσακαλώτου για την αγορά και τις τοποθετήσεις του κ. Καραγρηγορίου στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Σήμερα όπως τόνισε υπάρχει ένα αδιέξοδο στη δραστηριότητα των VLTs, του ΟΠΑΠ, καθώς η εταιρεία επέλεξε να αναστείλει την επένδυση μετά την αλλαγή του Κανονισμού, τον Ιούνιο του 2015. Για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου ο κ. Καραγρηγορίου υιοθέτησε τα δύο βασικά επιχειρήματα του ΟΠΑΠ στην εδώ και ένα χρόνο αντιπαράθεσή του με την Επιτροπή Παιγνίων, τη συμβολή των VLTs στα δημόσια έσοδα και την πάταξη των παράνομων. «Πρόθεσή μας, είπε είναι να συνεργαστούμε στενά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση. Επίσης, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι υφίσταται και μια μεγάλη παράνομη αγορά, είναι και αυτό ένα σημείο το οποίο πρέπει πάντα να το σχετίζουμε με τις αποφάσεις μας».

Αγνοια για το μονοπώλιο στο online αλλά και τις κρατικές ενισχύσεις

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων κ. Καραγρηγορίου τάχθηκε υπέρ μιας ρυθμισμένης αγοράς με ένα σύγχρονο πλαίσιο, αλλά δεν ξέρει αν ο ΟΠΑΠ έχει μονοπώλιο στο online – που αν υπάρχει δεν γίνεται να δοθούν άδειες στο διαδίκτυο. Όμως είπε ότι «εάν πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου το επόμενο διάστημα, θα είναι το διαδίκτυο που είναι η αιχμή της αγοράς διεθνώς και ότι το μεταβατικό καθεστώς πρέπει να λήξει και να υπάρξει μια οριστική λύση».

Σε σχέση με τις άδειες σημείωσε ότι «εμείς δεν δίνουμε άδειες» και τόνισε ότι «θα επιμείνω, για να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι, ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που ασκεί την πολιτική και εκείνο θα επιλέξει πώς θα ρυθμίσει την αγορά». Μιλώντας για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο Online, σημείωσε ότι είναι «σοβαρό θέμα νομικής ερμηνείας που άπτεται τόσο του εσωτερικού όσο και του ενωσιακού δικαίου. Καθώς οι συμβάσεις και οι πληροφορίες δεν είναι στη διάθεσή μου λόγω εμπιστευτικότητας, να πω ότι πρέπει κάποιος να έχει όλα αυτά στη διάθεσή του για να εκφράσει τεκμηριωμένη άποψη και για να απαντήσει. Θα ήταν εξαιρετικά πρόχειρο από εμένα να εκφράσω άποψη γι’ αυτά τα ζητήματα. Είναι ένας ευαίσθητος χώρος που πρέπει αν είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Συνεπώς, θα προτιμούσα να περιοριστώ στο θεσμικό μου ρόλο και όχι στη χάραξη πολιτικής».

Τέλος, ο νέος πρόεδρος πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών και για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που εγείρει η τελευταία επιστολή της Κομισιόν. «Το Υπουργείο Οικονομικών είναι υπεύθυνο να συντάξει την όποια απάντηση. Εγώ αυτή τη στιγμή, δεν έχω στη διάθεσή μου όλη την ανταλλαγή των επιστολών και δεν έχω γνώση του περιεχομένου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ