Το σχέδιο του Μαρινόπουλου - Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Το σχέδιο του Μαρινόπουλου - Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους
Η Μαρινόπουλος Α.Ε. κάνει μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του νέου νόμου. Με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 όπως αναφέρει "η εισαγωγή της στη Διαδικασία Εξυγίανσης θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές που έχουν αξιώσεις κατά της εταιρείας και να ρυθμίσει έτσι τις οφειλές της, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει έναντι των οικονομικών της υποχρεώσεων και να αποδεχθεί βιώσιμη."

Η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα η λειτουργία των καταστημάτων Μαρινόπουλος Α.Ε. διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς σε συνέχεια της κατάθεσης αιτήματος, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για την υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης, που εκδικάζεται την Παρασκευή 1 Ιουλίου.

Τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμή λειτουργία και την άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας και των θέσεων εργασίας καθώς και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Η εταιρεία με τους 12,500 εργαζόμενους, τα 823 καταστήματα, και τα 33 Hypermarkets θέλει να κάνει μια προσπάθεια να καταστεί βιώσιμη, χωρίς να επέλθει κανένα κούρεμα τόσο στις οφειλές της προς τους περισσότερους από 2.500 πιστωτές της αλλά και προς τα Ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η σχετική αίτηση της εταιρείας θα εξεταστεί από το Πρωτοδικείο την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Ιουλίου και σύμφωνα με το capital το σχέδιο προβλέπει:

- Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος
- Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις
- Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις
- Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις
- Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη
- Αντίστοιχα οι οφειλές προς τις τράπεζες, με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.
-Μηδενικό κούρεμα οφειλών

Τα χρέη της εταιρείας προς ιδιώτες πιστωτές, ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο ανέρχονται τα 1,324 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης ανέρχεται σε 50,405 εκατ. ευρώ ενώ το σχέδιο προβλέπει την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας 8,318 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι συμμετοχές της στο σούπερ μάρκετ Ξυνός, σούπερ μάρκετ Πειραϊκό, OK Anytime Market, Μαρινόπουλος εταιρεία Καφέ, Κρόνος Καρακίτσος, κ.α.

Εάν δεν επικυρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης το συνολικό ποσό που θα διαθέτει η εταιρεία προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιστωτές της θα ανέρχεται σε 279,145 εκατ. Ευρώ, δηλαδή μόλις το 21,07% επί των συνολικών απαιτήσεων των πιστωτών της.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του newsit.gr από την πλευρά της κυβέρνησης ο στόχος είναι η εταιρεία να μην κλείσει. Η κοινωνία δεν αντέχει επιπλέον 12.500 ανέργους, ενώ και η αγορά δεν αντέχει ένα ντόμινο πτωχεύσεων που ίσως πυροδοτήσει το λουκέτο σε μια τόσο μεγάλη εταιρεία.

Αναλυτκά η ανακοίνωση της εταιρίας:

Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοινώνει ότι σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ