Τι αλλάζει στο deal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη

Τι αλλάζει στο deal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη
Οριστική λύση στο επιδιωκόμενο mega deal μεταξύ Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου αναμένεται να δοθεί εντός των προσεχών ημερών, με το σχετικό πλαίσιο της συμφωνίας που αφορά τη σύσταση κοινής εταιρείας να αλλάζει, ενώ προς αναθεώρηση φαίνεται ότι βαίνει και ο στρατηγικός σχεδιασμός εξυγίανσης της Μαρινόπουλος.

Μέχρι στιγμής το μόνο βέβαιο σε όλη τη διαδικασία είναι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται τόσο σχετικά με τους σχεδιασμούς που αφορούν τη σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ των δύο παιχτών, στον έλεγχο της οποίας θα περάσει αρχικά ένα δίκτυο των 33 υπερμάρκετ, όσο και με αυτούς που έχουν προβλεφθεί για την επόμενη μέρα του ομίλου Μαρινόπουλου.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση της πολυδιάστατης συμφωνίας, ήτοι τη σύσταση της κοινής εταιρείας, το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την έναρξή της εντός του Ιουνίου. Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμα η κατάθεση της σχετικής συμφωνίας μετόχων στον φάκελο που έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, γεγονός που εμποδίζει την Ανεξάρτητη Αρχή να προχωρήσει τη διαδικασία.

Επί του συγκεκριμένου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να προχωρήσουν στη σύμπραξη, ωστόσο το πλαίσιο της συμφωνίας φαίνεται ότι θα διαφοροποιηθεί, καθώς κάποια σημεία της αντιβαίνουν στους κανόνες περί προστασίας του ανταγωνισμού, κυρίως ως προς το θέμα της εκπροσώπησης και συμμετοχής των οικογενειών στη μετοχική σύνθεση της νέας εταιρείας, καθώς και επί των ποσοστών που θα κατέχει η κάθε πλευρά. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το σενάριο να περάσει στην πλευρά Σκλαβενίτη πλειοψηφικό πακέτο της κοινής εταιρείας και να μην ισχύσει το προσδοκώμενο 50%-50% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ως προς τον σχεδιασμό εξυγίανσης του ομίλου Μαρινόπουλου, μολονότι είχε ολοκληρωθεί η εκταμίευση του πρώτου σκέλους της χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και αφορά 75 εκατ. ευρώ, τον τελευταίο καιρό έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αποπληρωμής των προμηθευτών, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια νευρικότητα στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέρος των υπόλοιπων οφειλών προς τους προμηθευτές προβλέπεται να αποπληρωθεί μέσω μεταφοράς στην καινούργια κοινή εταιρεία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Μαρινόπουλου με τις τράπεζες προβλέπει ότι το δεύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα δοθεί όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη για τη σύσταση κοινής εταιρείας. Ενώ σε ό,τι αφορά τον συνολικό υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό του Μαρινόπουλου προβλέπεται να αναδιαρθρωθεί σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Υπό το κλίμα αυτό, τα τελευταία 24ωρα υπήρξε και μια έντονη φημολογία την οποία αναπαρήγαγαν κάποια ηλεκτρονικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση της Μαρινόπουλος εμφανίζεται να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση υποβολής σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών της, ενδεχομένως για ένα περιορισμένο διάστημα, ώστε να μπορέσει να εξευρεθεί στρατηγικός εταίρος. Πρόκειται για πληροφορία η οποία δεν είχε επιβεβαιωθεί έως αργά χθες το βράδυ. Ωστόσο, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η πλευρά Μαρινόπουλου θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις σύντομα, ενδεχομένως και σήμερα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ