Αρχίζει ο πόλεμος των ταυτοτήτων: Ποιοι διεκδικούν μερίδιο

Αρχίζει ο πόλεμος των ταυτοτήτων: Ποιοι διεκδικούν μερίδιο
H αντικατάσταση των παλιών ταυτουήτων με νέου τύπου βρίσκεται πλέον στη τελική ευθεία, που σε πρώτη φάση θα φέρουν τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των κατόχων τους και σε δεύτερη φάση λοιπά στοιχεία, όπως ΑΜΚΑ, ΑΦΜ κλπ.


Το βάρος της προσαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου έχουν επωμιστεί δύο επιτροπές, από το Υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αντίστοιχα υπεύθυνες για το νομοπαρασκευαστικό και τεχνικό σκέλος των διαδικασιών. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν υποβληθεί οι προτάσεις των δύο επιτροπών, ώστε στη συνέχεια να δοθούν εγκρίσεις από τα αρμόδια υπουργεία και να πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 80 εκατ.ευρώ.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο και απαιτητικό εγχείρημα που, λόγω της φύσεως του αντικειμένου, ελάχιστοι όμιλοι ανά τον κόσμο διαθέτουν την εμπειρία, τις τεχνικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις να αναλάβουν. Για το λόγο αυτό, o διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα προμηθεύσει τις ελληνικές αρχές με την απαραίτητη υποδομή, αναμένεται να προσελκύσει τις πλέον έμπειρες εταιρείες του κλάδου της Ψηφιακής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για τον επικείμενο διαγωνισμό έχουν ήδη επιδείξει διεθνείς όμιλοι παραγωγής και εκτύπωσης εγγράφων ασφαλείας. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται και μια αμιγώς Ελληνική εταιρεία, η Inform Λύκος, από τις παλαιότερες στην Ελλάδα (ιδρύθηκε το 1897), η οποία με την πάροδο των ετών έχει αποκτήσει ηγετική παρουσία στην Ευρώπη και έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό ανταγωνιστή μεγάλων παγκόσμιων ομίλων του κλάδου της, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την παραγωγή και την προσωποποίηση Ταυτοτήτων και Έξυπνων Καρτών για τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, δηµόσιους οργανισµούς και αλυσίδες λιανικού εµπορίου.

Σήμερα ο Όμιλος διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες παραγωγής έξυπνων καρτών, ταυτοτήτων κλπ. σε Αυστρία και Ρουμανία, υψίστης ασφαλείας δεδομένων, πιστοποιημένες από διεθνείς οργανισμούς όπως η Visa, η MasterCard, η Diners κλπ.). Παράλληλα, λειτουργεί πέντε κέντρα προσωποποίησης έξυπνων καρτών, ταυτοτήτων κλπ., σε Ελλάδα, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία, επίσης υψίστης ασφαλείας δεδομένων και πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς. Η εταιρεία έχει μεγάλη διεθνή εμπειρία σε έργα κατασκευής έξυπνων καρτών για ταυτότητες, κάρτες υγείας, διπλώματα οδήγησης, άδειες παραμονής, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σουηδία, η Σλοβακία, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Ρουάντα, το Κουβέιτ, η Τυνησία, η Σρι Λάνκα και άλλες.

Ο Όμιλος, το 2015 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 130 εκατ.ευρώ, αυξημένο κατά 6,5% έναντι του 2014 και (προσαρμοσμένο) EBITDA 13 εκατ.ευρώ, αυξημένο σε ποσοστό 18%. Οι πωλήσεις μοιράζονται κατά το ήμισυ μεταξύ των δύο τομέων που δραστηριοποιείται, του "Digital Security", και του "Information Management", σε επίπεδο όμως λειτουργικής κερδοφορίας, το 70% προέρχεται από το σκέλος του "Digital Security". Η επίδοση αυτή οφείλεται κυρίως στην προώθηση και κυκλοφορία της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας στην Αυστρία και στις υψηλότερες πωλήσεις έξυπνων καρτών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Απασχολεί πάνω από 900 εργαζομένους και πραγματοποιεί πωλήσεις σε περισσότερες από 50 χώρες σε 3 ηπείρους, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο 1.000 και πλέον πελατών.

Η Inform Λύκος, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1994, κατέχει αντίστοιχα ηγετική θέση στον χώρο της διαχείρισης εντύπων, της κατασκευής εντύπων ασφαλείας και του Business Process Outsourcing παρέχοντας υπηρεσίες εκτύπωσης και εµφακέλωσης λογαριασμών, ηλεκτρονικής παρουσίασης λογαριασμών και διαχείρισης εκτυπώσεων για τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, δηµόσιο τομέα και βιομηχανικές/εμπορικές εταιρείες.

Σημειώνεται πως το ζήτημα της αντικατάστασης των αστυνομικών ταυτοτήτων αποτελούσε υποχρέωση της χώρας ήδη από το 2006. Το τελευταίο χρόνο, όμως τέθηκε επιτακτικά από ξένους αξιωματούχους, μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν πως η προκήρυξη του έργου μπορεί να υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου. Έτσι την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι του 2017 θα μπορεί να ξεκινήσει η κυκλοφορία των νέων ταυτοτήτων που θα αντικαταστήσουν τις παλαιού τύπου ταυτότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ