Το deal που αλλάζει τον χάρτη στον κλάδο των σουπερμάρκετ

Το deal που αλλάζει τον χάρτη στον κλάδο των σουπερμάρκετ
Ο Γιάννης Χήτος εισέρχεται και στο λιανεμπόριο τροφίμων, και μαζί με τον CEO της Carrefour – Μαρινόπουλο Βασίλη Στασινούλια και σε συνεργασία με τον ΕΛΟΜΑΣ (Ελληνικό Όμιλο Αγορών Σούπερ Μάρκετ), χτίζουν το δικό τους ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ, το οποίο θα κάνει το ντεμπούτο του μέσα στο Καλοκαίρι.


Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, συνδέεται με την αύξηση που καταγράφεται στην αγορά του online grocery στην Ελλάδα η οποία "τρέχει” με διψήφιο ποσοστό. Ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς άγγιξε πέρυσι τα 20 εκατ. ευρώ, από 11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, ενώ εκτιμάται ότι εφέτος θα πλησιάσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με εκτίμηση της Convert Group e-Business Consulting, συμβουλευτικής εταιρείας που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο ηλεκτρονικό επιχειρείν, το 2020 η αξία των πωλήσεων ειδών σούπερ μάρκετ μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων θα πιάσει τα 383 εκατ. ευρώ. Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ θα αποτελούν το 3,6% του συνόλου του κλάδου και το 2,9% επί των συνολικών ηλεκτρονικών πωλήσεων.

Σήμερα παρουσία σε αυτή την e-αγορά έχουν, η ΑΒ με το ΑΒ CLICK2SHOP, η Care Market, το Welovesupermarket και το E-fresh που βρίσκεται στον διαδικτυακό αέρα εδώ και λίγο διάστημα. Ειδικότερα και σε ότι αφορά το e-fresh.gr, το οποίο "σερβίρει” την περιοχή της Αττικής, διαθέτει μέσω της πλατφόρμας του περισσότερους από 10.000 κωδικούς προϊόντων όπως φρέσκα τρόφιμα, αλλά και είδη κάβας, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, βρεφικά είδη, είδη pet shop και είδη σπιτιού. Το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την εξυπηρέτηση μιας παραγγελίας είναι τα 25 ευρώ, ενώ το κόστος αποστολής από 25 ευρώ και έως 55 ευρώ είναι 3 ευρώ και χωρίς καμία επιβάρυνση από 55,01 ευρώ και πάνω.

Υπερτριπλάσια η μέση απόδειξη στα e-super market

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η μέση απόδειξη των e-αγορών προϊόντων σούπερ μάρκετ είναι υπερτριπλάσια από τη μέση απόδειξη σε ένα φυσικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά παραγγελία, από 25 ευρώ που είναι το μέσο καλάθι στα φυσικά δίκτυα. Σε ότι αφορά τις αγορές που γίνονται, πρώτο προϊόν στη λίστα των αγορών είναι οι μπανάνες και ακολουθούν οι πάνες, τα χαρτικά, οι μπίρες κ.ά. Για τον λόγο αυτό άλλωστε γνωστές εταιρείες έχουν ρίξει το βάρος τους στο e-ράφι δημιουργώντας ειδικά τμήματα εντός των οργανισμών τους προσλαμβάνοντας και e-commerce managers.

πηγή:capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ