Τα μεγαλύτερα deal που έγιναν στον τομέα των επιχειρήσεων το 2016

Τα μεγαλύτερα deal που έγιναν στον τομέα των επιχειρήσεων το 2016
Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι το 2016 θα εξελιχθεί σε ένα ισχυρό έτος συγχωνεύσεων και εξαγορών. Και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνολικές εξαγορές-συμφωνίες στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 642 δισ. δολάρια.

Μία κίνηση που κανένας δεν είχε προβλέψει ήταν η συμφωνία εξαγοράς του Linkeldn από τη Microsoft, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η «μεγαλύτερη τεχνολογική συμφωνία για το 2016».

Παρακάτω ακολουθούν εταιρείες που συμμετείχαν στα μεγαλύτερα deal της χρονιάς:

10. FORTIS-ITC HOLDINGS
Τομέας: Ενέργεια

Αξία συμφωνίας: 11,4 δισ. δολάρια

Τον περασμένο Φεβρουάριο η καναδική εταιρεία Fortis ανακοίνωσε την αγορά της ITC Holdings, δίνοντας στην εταιρεία εκμετάλλευσης ηλεκτρισμού μια θέση στις μεσοδυτικές πολιτείες.

9. GREAT PLAINS ENERGY-WESTAR ENERGY
Τομέας: Ενέργεια

Αξία συμφωνίας: 12,2 δισ. δολάρια

Η Great Plains Energy, με έδρα το Κάνσας των ΗΠΑ, και η Westar Energy ανακοίνωσαν συμφωνία σε μετρητά και μετοχές συναλλαγής τον περασμένο Μάιο. Με τη συμφωνία αυτή, οι δυο εταιρείες στοχεύουν να μειώσουν τις δαπάνες και παράλληλα να συνδυάσουν τις δραστηριότητές τους.

8. ADT-PROTECTION 1
Τομέας: Ασφάλειες

Αξία συμφωνίας: 12,4 δισ. δολάρια

To Φεβρουάριο, η υπηρεσία ασφάλειας για μικρές επιχειρήσεις, η ADT, συμφώνησε να εξαγοραστεί από μια θυγατρική της Apollo Global Management και να συγχωνευτεί με μια άλλη εταιρεία ασφάλειας, την Protection 1. H συγχώνευση αυτή θα δώσει στη «συνδυασμένη» αυτή επιχείρηση μεγαλύτερη εμβέλεια στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ η ADT θα επιταχύνει την επέκτασή της στον εμπορικό της τομέα.

7. IMS HEALTH HOLDINGS-QUINTILES TRANSNATIONAL HOLDINGS
Τομέας: Βιοτεχνολογία

Aξία συμφωνίας: 12,8 δισ. δολάρια

Η εταιρεία παροχής ιατρικών ερευνών Quintiles συμφώνησε να συγχωνευθεί με την εταιρεία πληροφοριών υγείας IMS Health Holdings και από κοινού να δημιουργήσουν τη γιγαντιαία Quintiles.

6. COLUMBIA PIPELINE GROUP –TRANSCANADA
Τομέας: Πετρέλαιο και Φυσικό αέριο

Aξία συμφωνίας: 10,2 δισ. δολάρια

Η εταιρεία που βρίσκεται «πίσω» από την Keystone XL, TransCanada, συμφώνησε να εξαγοράσει την Columbia Pipeline Group για 10,2 δισ. δολάρια τον περασμένο Μάρτιο, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ρυθμιζόμενης μεταφοράς φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής.

5. STARWOOD-MARRIOTT INTERNATIONAL
Τομέας: Ταξιδιωτικός/Τουριστικός

Aξία συμφωνίας: 13,6 δισ. δολάρια

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις-εξαγορές του 2016. Έπειτα από αρκετούς μήνες, οι δυο εταιρείες αποφάσισαν να συγχωνευτούν τον περασμένο Μάρτιο με στόχο να ανταγωνιστούν υπηρεσίες μίσθωσης ακινήτων και δωματίων όπως το Airbnb.

4. TYCO INTERNATIONAL-JOHNSON CONTROLS
Τομέας: Εξαρτήματα αυτοκινήτου

Aξία συμφωνίας: 16,6 δισ. δολάρια

Τον Ιανουάριο, ο κατασκευαστής αυτοκινήτων Johnson Controls και η Tyco International συμφώνησαν να συγχωνευθούν μεταφέροντας την έδρα τους από τις ΗΠΑ στην Ιρλανδία.

3. LINKEDIN-MICROSOFT
Τομέας: Τεχνολογία

Aξία συμφωνίας: 26,2 δισ. δολάρια

Τη Δευτέρα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει το Linkedln για 26,2 δισ. δολάρια μετρητά, με στόχο στην ανάπτυξη του κοινωνικού δικτύου, καθώς και του Office 365, σύμφωνα με τον CEO της τεχνολογικής εταιρείας, Σάτια Μαντέλα. Πρόκειται για την έκτη μεγαλύτερη τεχνολογική συμφωνία που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τη Dealogic.

2. ST JUDE MEDICAL- ABBOTT LABORATORIES
Τομέας: Ιατρικές συσκευές και εξοπλισμός

Aξία συμφωνίας: 30,6 δισ. δολάρια

Toν Απρίλιο, η Abbott Laboratories ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγοράσει τη St. Jude Medical για 25 δισ. δολάρια σε μετοχές και μετρητά, με στόχο να αποκτήσει πιο σημαντική αγοραστική δύναμη στην αγορά.

1. SHIRE-BAXALTA
Τομέας: Φαρμακευτικός

Aξία συμφωνίας: 32 δισ. δολάρια

Έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων η Shire, με έδρα το Λονδίνο, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγοράσει τη Baxalta για 32 δισ. δολάρια, με όφελος να αποκτήσει μια καλύτερη θέση στην αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών.

πηγή: fortunegreece.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ