Τουρισμός: Τα μέτρα που «τραυματίζουν» τη βαριά βιομηχανία της χώρας

Τουρισμός: Τα μέτρα που «τραυματίζουν» τη βαριά βιομηχανία της χώρας
Την επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, την αύξηση του ΦΠΑ, την επιβολή του τέλους διανυκτερεύσεων, την αύξηση του φόρου εισοδήματος αλλά και την αύξηση της προκαταβολής φόρου περιλαμβάνει ο κατάλογος με τις επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Μάλιστα, για τις μικρομεσαίες και προσωπικές επιχειρήσεις, το τοπίο παραμένει θολό ακόμα για τον τρόπο της επιβολής των ασφαλιστικών εισφορών που θα συνδεθούν με το ετήσιο καθαρό εισόδημα, καθιστώντας επί της ουσίας την μη έκδοση αποδείξεων ισχυρό κίνητρο. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η μη έκδοση απόδειξης από μια τουριστική επιχείρηση –είτε αυτή δραστηριοποιείται στην εστίαση είτε στον ξενοδοχειακό χώρο- θα έχει τόσο μεγάλο όφελος για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, την ίδια ώρα που ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν έχει κανένα «όπλο» στα χέρια του για να αντιμετωπίσει πιθανό κύμα φοροδιαφυγής.

Ποιοι είναι όμως οι σημαντικότεροι λόγοι που ενδεχομένως να οδηγήσουν τους επιχειρηματίες προς αυτή την κατεύθυνση;

1. Μετά την αλλαγή του «ποινολογίου» της εφορίας, τα πρόστιμα για μη έκδοση απόδειξης υπολογίζεται επί του ΦΠΑ που έχει χάσει το δημόσιο. Δηλαδή αν διαπιστωθεί η μη έκδοση απόδειξης σε μια ταβέρνα ύψους 100 ευρώ ο παραβάτης θα πληρώσει περίπου 30 ευρώ πρόστιμο (20 ευρώ που είναι ο ΦΠΑ και 10 ευρώ η προσαύξηση του 50%).

2. Υποτίθεται ότι ο παραβάτης που θα συλλαμβάνεται να μην έχει κόψει απόδειξη, θα παραπέμπεται για έλεγχο με τη διαδικασία των έμμεσων μεθόδων ελέγχου. Στην πράξη θα αποδειχθεί ότι οι διαθέσιμοι ελεγκτές θα είναι αδύνατον να διενεργήσουν τόσο επίπονους ελέγχους σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

3. Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών, ακόμη και αν ενεργοποιηθεί μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν (κάτι πολύ δύσκολο καθώς η νομοθετική ρύθμιση όλο εξαγγέλλεται και όλο καθυστερεί) θα δοκιμαστεί σε πιλοτικό στάδιο. Ειδικά για φέτος, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν ανάγκη να κάνουν πολλές ηλεκτρονικές πληρωμές αναλογικά με το εισόδημά τους κάτι που μειώνει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για την έκδοση της απόδειξης.

«ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ». Στο πρόσφατο συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου-δεδομένου ότι θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανή η αύξηση του τουριστικού ρεύματος- θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη φορολογική επίθεση που δέχονται. Αυτό, θα αποδειχθεί στην πράξη καθώς τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στην ήδη βαριά κατάσταση που δημιουργεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Ο κατάλογος των επιβαρύνσεων έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού νόμου, καθώς και των μέτρων στο κομμάτι της έμμεσης φορολογίας, διαμορφώνεται ως εξής:

· Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% (ή από το 16% στο 24% αν δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου όπου καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς). Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι τέτοιος φορολογικός συντελεστής, δεν επιβάλλεται παρά σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ουγγαρία, επιβάλλει και στην εστίαση ΦΠΑ 27%, η Δανία είναι στο 25% και ακολουθεί η Ελλάδα με το 24% αφήνοντας πλέον στην τέταρτη θέση την Πορτογαλία με τον συντελεστή του 23%.

· Στα ξενοδοχεία, ο ΦΠΑ του 13%, είναι ο 6ος μεγαλύτερος στην Ευρώπη καθώς προηγούνται οι Δανία (με 25%), η Σλοβακία (με 20%), το Ηνωμένο Βασίλειο (με 20%) η Ουγγαρία (με 18%) και η Τσεχία (με 25%). Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή. Το τέλος διανυκτέρευσης που ψηφίστηκε, στην πράξη θα αποδειχθεί ότι ισοδυναμεί με έμμεση αύξηση του ΦΠΑ. Το μόνο που κέρδισαν οι ξενοδόχοι, είναι ότι το μέτρο θα ισχύσει από την 1/1/2018. Σε κάθε περίπτωση, μια διαμονή των 100 ευρώ (καθαρή αξία) θα καταλήγει να κοστίζει:

1. 114,7 ευρώ για ξενοδοχείο τριών αστέρων

2. 116,4 ευρώ για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και

3. 117,5 ευρώ για ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Επομένως, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής, δεν θα είναι 13% αλλά από 14,7% έως 17,5% ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου. Αυτός ο συντελεστής, ανεβάζει την Ελλάδα στην πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης στην Ευρώπη.

· Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, θα βρεθούν αντιμέτωπες από το… πουθενά και με τον ΕΝΦΙΑ. Εταιρείες εντάσεως… ακινήτων οι περισσότερες, θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα. Ο συντελεστής, ορίστηκε στο 0,1% αλλά η επιβάρυνση δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητη με δεδομένη την επιφάνεια (και κατά συνέπεια τη φορολογητέα αξία) των κτισμάτων.

«Καπέλο» και σε εισόδημα-εισφορές

Οι τουριστικές επιχειρήσεις, όποια και αν είναι η μορφή τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση του φόρου εισοδήματος:

1. Αν λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις (που σημαίνει ότι θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών χωρίς όμως δικαίωμα στο αφορολόγητο) θα πληρώσουν επιπλέον φόρο αν το κέρδος τους είναι μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ. Στις 60.000 ευρώ κέρδους, η πρόσθετη επιβάρυνση φτάνει στα 4.126 ευρώ

2. Αν λειτουργούν ως προσωπικές επιχειρήσεις, υπάρχει η αύξηση του συντελεστή από το 26% στο 29%.

3. Αν λειτουργούν ως ΙΚΕ ή ως ΑΕ, ενεργοποιείται από φέτος κιόλας η αύξηση του συντελεστή από το 26% στο 29% ενώ από το 2017 θα ισχύσει και ο αυξημένος συντελεστής στα μερίσματα για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στην εξίσωση προστίθεται πλέον και ο παράγοντας των ασφαλιστικών εισφορών που ήδη από την 1/1/2016 είναι συνδεδεμένες με το εισόδημα ή τα φορολογητέα κέρδη. Ειδικά στην περίπτωση των ατομικών και των προσωπικών επιχειρήσεων, η βεβαίωση των εισφορών θα γίνει άμεσα από την 1/1/2017.

Ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία
Δανία25
Σλοβακία20
Ηνωμένο Βασίλειο20
Ουγγαρία18
Τσεχία15
Ελλάδα13
Κροατία13
Λετονία12
Σουηδία12
Ισπανία10
Ο ΦΠΑ στην εστίαση
Ουγγαρία27
Δανία25
Ελλάδα24
Πορτογαλία23
Τσεχία21
Λετονία21
Λιθουανία21
Σλοβακία20
Ηνωμένο Βασίλειο20
Βουλγαρία20

ΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα στα περίπτερα με πολλές προσφορές και πλούσιο παρασκήνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ