Οι business των ακτοπλοϊκών εταιρειών σε ξένα ύδατα

Οι business των ακτοπλοϊκών εταιρειών σε ξένα ύδατα
Η διεθνοποίηση, με δραστηριοποίηση σε γραμμές του εξωτερικού, είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού για τον κλάδο της ακτοπλοΐας καθώς η επιστροφή στα κέρδη δίνει νέες δυνατότητες ανάπτυξης. Ταυτόχρονα η καλή πορεία του κλάδου θα φέρει ανακατατάξεις αφού ανεβάζει τις αποτιμήσεις των εταιρειών και φέρνει πιο κοντά το πλάνο αξιοποίησης των συμμετοχών της Τραπέζης Πειραιώς στην ΑΝΕΚ και την Hellenic Seaways.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Μετά τη γραμμή Μαρόκο-Ισπανία που ανέλαβε η Attica Group του ομίλου MIG, το αναμενόμενο άνοιγμα της γραμμής Θεσσαλονίκη-Σμύρνη, οι γραμμές διασύνδεσης της Κούβας με τις ΗΠΑ, νέες διασυνδέσεις στην Αδριατική αλλά και γραμμές διασύνδεσης αφρικανικών λιμανιών είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ελληνικών ακτοπλοϊκών που έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους. Οι διασυνδέσεις ελληνικών λιμανιών με την Τουρκία ενδιαφέρουν επίσης τις εταιρείες αλλά πρέπει να ξεπεραστούν θέματα βίζας και να ολοκληρωθούν μελέτες βιωσιμότητας για να μπουν στα πλάνα των εταιρειών κάτι που υπολογίζεται από το 2017.

Όπως αναφέρει ο κ. Μ. Σακέλλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), στο MoneyPro «Οι ελληνικές ακτοπλοϊκές έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ευκαιρίες όπου παρουσιαστούν. Σε όποια διεθνή γραμμή υπάρξει ανάγκη θα είναι παρούσες οι ελληνικές εταιρείες. Οι συνθήκες είναι καλές και στην ελληνική αγορά αφού το τουριστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά είναι μεγάλο, όμως οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλά πλοία και μπορούν να τα αξιοποιήσουν και σε γραμμές του εξωτερικού».

ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ. Από 17/6 η Attica Group του ομίλου MIG ξεκινάει τη νέα γραμμή διασύνδεσης Μαρόκου με Ευρώπη, ενώ σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν ναυλώνει απλά πλοία αλλά διαθέτει και το μάνατζμεντ της γραμμής. Αντικείμενο της εταιρείας, που ονομάζεται Africa Morocco Link (AML), θα είναι η ακτοπλοϊκή διασύνδεση των λιμένων του Μαρόκου με την Ευρώπη.

Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τη γραμμή Ταγγέρης - Αλγκεσίρας (Ισπανία), που αποτελεί την πιο κοντινή γραμμή διασύνδεσης, αλλά και αυτή που διακινεί τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών και οχημάτων. Εχει ήδη ναυλωθεί από την AML το πλοίο Διαγόρας που ανήκει στην Attica Συμμετοχών και θα ακολουθήσει και το πλοίο Ελ. Βενιζέλος της ΑΝΕΚ.

Οι δύο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες Attica Group και ΑΝΕΚ Lines συμφώνησαν να δραστηριοποιήσουν δύο πλοία στη γραμμή Αλγκεσίρας-Ταγγέρη, στο πλαίσιο μιας νέας εταιρείας που θα ονομάζεται «African Moroccan Line». Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Africa Morocco Link θα ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ και η Attica Συμμετοχών θα κατέχει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου μαζί με το management. Το υπόλοιπο 51% κατέχεται σχεδόν μοιρασμένα από τράπεζα του Μαρόκου και τοπικό επιχειρηματία.

Για τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της η Hellenic Seaways όμως τα σχέδια για την έναρξη της γραμμής φαίνεται πως αναβάλλονται για το 2017. Το πλάνο της Hellenic Seaways ήταν η σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη αλλά και τον Πειραιά με ενδιάμεσους σταθμούς νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σχέδια για ανάπτυξη σε γραμμές εξωτερικού έχει και η εταιρεία Seajets, που ανήκει σε ομάδα ελλήνων και ξένων επενδυτών με μεγαλύτερο μέτοχο τον κ. Τάκη Ηλιόπουλο. Η εταιρεία διαθέτει στόλο 12 ταχύπλοων, δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες και ο τζίρος της το 2015 ήταν 50 εκ. ευρώ. Στα σχέδιά της σύμφωνα με πληροφορίες είναι να δραστηριοποιηθεί σε όποια γραμμή εξωτερικού παρουσιάζει ενδιαφέρον και βολιδοσκοπεί τις διασυνδέσεις λιμανιών της Β.Αφρικής.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ. Τα καλά οικονομικά αποτελέσματα ανεβάζουν τις αποτιμήσεις των εταιρειών προς… όφελος της Πειραιώς που διατηρεί σημαντικές συμμετοχές στις εταιρείες του κλάδου, αποτέλεσμα των τεράστιων δανείων που πήραν οι εταιρείες από την τράπεζα. Ήδη από πέρσι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου εκτόξευσαν τα περιθώρια κέρδους και η σταθερά καλή πορεία του τουρισμού διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο τα έσοδά τους με αποτέλεσμα και φέτος να εξελίσσεται σε ακόμη μια χρονιά κερδοφορίας.

Πλέον στο σύνολό τους ο ακτοπλοϊκές Attica Group και Μinoan Lines και πιο πρόσφατα η Hellenic Seaways πέρασαν όλες σε λειτουργική κερδοφορία και μετά και σε καθαρή κερδοφορία όπως τώρα και η ΑΝΕΚ. Όλες πλην της τελευταίας αναδιάρθρωσαν τις υποχρεώσεις τους σε μακροπρόθεσμες και επιπλέον, η μεν Minoan ανακεφαλαιοποιήθηκε, η δε Attica Group προσέλκυσε ξένο επενδυτή, τη Fortress Group. Με την ΑΝΕΚ σε κερδοφορία μπορεί πλέον να προχωρήσει σταδιακά και το πλάνο αξιοποίησης των συμμετοχών της Τραπέζης Πειραιώς στην ΑΝΕΚ και την Hellenic Seaways.

Η Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει μέσω της MIG την ΑΤΙCCA Group (Blue star, Superfast, διαθέτει το 40% της Hellenic Seaways και το 25% της ΑΝΕΚ) είναι ο μεγάλος ωφελημένος. Ο δεύτερος μεγάλος παίκτης –μετά την Πειραιώς– στην ελληνική ακτοπλοΐα είναι ο όμιλος Grimaldi που ελέγχει με 90% τη Minoan, διαθέτει και το 47,4% της Hellenic Seaways και επιδιώκει σταθερά να εξασφαλίσει επιπλέον ποσοστό και τον έλεγχό της.

Προσφορά 4 ευρώ ανά μετοχή της Hellenic Seaways

Με μια δημόσια προσφορά αυξημένη κατά 50% από την προηγούμενη στα 2,5 ευρώ που είχε πραγματοποιήσει στις αρχές Μαρτίου, ο όμιλος των Μινωικών επιδιώκει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Hellenic Seaways. Με την τιμή των 4 ευρώ ανά μετοχή η αποτίμηση της εταιρείας φτάνει τα 304 εκ. ευρώ και το μερίδιο της Πειραιώς στην εταιρεία τα 120 εκ. ευρώ.

Οι Μινωικές Γραμμές κατέχοντας πλέον μερίδιο 47,4% στο μετοχικό κεφάλαιο της HSW συνεχίζουν την προσφορά ύψους 4 ευρώ ανά μετοχή προς τους υπόλοιπους μετόχους της ακτοπλοϊκής από τις 9/6/2016 μέχρι την ανάληψη της ευθύνης διοίκησής της, δηλαδή μέχρι να αποκτήσει επιπλέον 4%.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω τίμημα είναι το τετραπλάσιο της λογιστικής αξίας της μετοχής, ενώ οι Μινωικές θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση της Hellenic Seaways που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016.

Η Hellenic Seaways διαθέτει στόλο με 22 συμβατικά και ταχύπλοα πλοία και προσεγγίζει 36 προορισμούς στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα σε Αιγαίο, Σαρωνικό, Κρήτη, Σποράδες. To 2016, η Hellenic Seaways προσθέτει στο στόλο της 3 εκ βάθρων ανακαινισμένα πλοία, το HIGHSPEED 7, το HELLENIC HIGHSPEED και το ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα στα περίπτερα με πλούσιες προσφορές και πολύ παρασκήνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ