Οι Γερμανοί ξανάρχονται για τις μετοχές του ΟΤΕ - Όλο το σχέδιο για την πώληση

Οι Γερμανοί ξανάρχονται για τις μετοχές του ΟΤΕ - Όλο το σχέδιο για την πώληση
Την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να εξασφαλίσει στο σημερινό Euroworking Group την πολυπόθητη έγκριση ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης προκειμένου τα κοινοβούλια να δώσουν την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλές από τις απαιτήσεις των δανειστών που υποτίθεται ότι είχαμε αποφύγει –έκρηξη ασφαλιστικών εισφορών στις περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους, κούρεμα της έκπτωσης στις εισφορές των νέων αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων κλπ- δεν έχουν φύγει καθόλου από τον «χάρτη». Απλώς, κερδίσαμε χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, ο «λογαριασμός» του φθινοπώρου που θα πρέπει να … πληρωθεί προκειμένου να εκταμιευτούν τα 2,8 δις. ευρώ (σ.σ είναι η διαφορά από τα 10,3 δις. ευρώ που έχουν εγκριθεί στο Eurogroup μείον τα 7,5 δις. που αναμένεται να εκταμιευτούν προς το τέλος του μήνα μετά και τη χθεσινή αναβολή από τη γερμανική Βουλή) φουσκώνει και πάλι καθώς θα πρέπει να περιλαμβάνει:

1. Τις νομοθετικές αλλαγές για τις εισφορές των νέων αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Το ευνοϊκότερο σύστημα για τους νέους επιστήμονες, είναι προγραμματισμένο να ενεργοποιηθεί από την 1/1/2017 οπότε η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος τον Σεπτέμβριο δεν θα επιφέρει πρακτικές δυσκολίες, απλώς θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα βάρη για όσους έχουν ξεκινήσει επαγγελματική δραστηριότητα μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια

2. Την τροποποίηση (προς το χειρότερο) των εκπτώσεων που έχουν ψηφιστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες ορισμένων ειδικοτήτων (μηχανικούς, οικονομολόγους, δικηγόρους κλπ). Οι δανειστές έχουν ζητήσει μικρότερες εκπτώσεις από αυτές που προβλέπει ο ψηφισμένος νόμος και αναμένεται να ικανοποιηθεί το αίτημά τους το φθινόπωρο.

3. Την κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος για τους κατοίκους των περιοχών με λιγότερους από 2000 κατοίκους. Και αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1/1/2017.

Ούτως ή άλλως, μέχρι το φθινόπωρο, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να παρουσιάσει και πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα λειτουργήσουν ως «ισοδύναμα» για την ακύρωση του «παγώματος» των ειδικών μισθολογίων.

Οι μετοχές του ΟΤΕ
Μπορεί η πώληση των μετοχών του ΟΤΕ που έχουν απομείνει στο δημόσιο (5%) να μην αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις. ευρώ, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ θα γίνει άμεσα εντός των επόμεων ημερών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτό το πακέτο (αξίας περίπου 220 εκατ. ευρώ) θα καταλήξει και πάλι στην Deutsche Telecom.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ