Αυτά είναι τα νέα σχέδια της Zara για την Ελλάδα

Αυτά είναι τα νέα σχέδια της Zara για την Ελλάδα
Πράσινο φως για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα δίνει ο όμιλος Inditex, που έκλεισε μεν το κατάστημα Zara στο Κολωνάκι, πριμοδοτεί δε στρατηγική επέκτασης.

Πληροφορίες που επικαλείται σήμερα η «Ναυτεμπορική» θέλουν το ανοδικό σερί να συνεχίζεται αποδίδοντας το 2015 συνολικό τζίρο πάνω από 400 εκατ. ευρώ και με θετικό πρόσημο για όλα τα σήματα του χαρτοφυλακίου του ισπανικού κολοσσού. Το δίκτυο που αριθμεί συνολικά πάνω από 160 καταστήματα (46 Zara, 13 Massimo Dutti, 19 Οysho, 24 Pull&Bear, 10 Ζara Home, 20 Stradivarious και 29 Bershka, με την Uterque να διατηρεί παρουσία αποκλειστικά μέσω e-shop) αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω φέτος με νέα σημεία για τα σήματα Zara, Stradivarious, Oysho.

Στόχος είναι η επέκταση των αλυσίδων τόσο στην Αθήνα όσο και σε επαρχιακές πόλεις όπου αναπτύσσονται ανταγωνιστικά εμπορικά σήματα. Ενδεικτική είναι η πόλη της Κοζάνης, όπου άνοιξε φέτος κατάστημα Stradivarious και αναμένεται να φιλοξενήσει και άλλα σήματα του ομίλου Inditex προσεχώς. Την τρέχουσα χρονιά συνεχίζεται και το πρόγραμμα αναδιαμόρφωσης των καταστημάτων. Σχετικές επενδύσεις έχουν ολοκληρωθεί σε Λάρισα (Berska), Tσιμισκή (Stradivarious), Xανιά (Stradivarious), Πυλαία (Zara Home), ενώ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες ανακαίνισης του Zara στο The Mall Athens.

Οι πωλήσεις όλων των δικτύων αναπτύσσονται με θετικό πρόσημο το 2016, ενώ ικανοποίηση επικρατεί και για τις επιδόσεις του e-shop που ενεργοποιείται εκ νέου μετά την ανάπτυξη τοπικής εταιρείας προκειμένου να ξεπεραστεί το «κλείδωμα» που προκάλεσαν τα capital controls στις συναλλαγές με τη βάση της πλατφόρμας στην Ισπανία. Στο Κολωνάκι Σχετικά με το κατάστημα του Κολωνακίου, υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία αρχικώς είχε επενδύσει σε δύο ακίνητα καλύπτοντας χώρο στο τετράγωνο μεταξύ Σκουφά και Τσακάλωφ.

Πριν από περίπου δύο-τρία χρόνια το κατάστημα περιορίστηκε στο ένα από αυτά (καθώς η εταιρεία προσαρμόστηκε στην επιθυμία του ενός εκ των δύο ιδιοκτητών να ανακτήσει το ακίνητό του). Ο χώρος δεν ήταν πλέον επαρκής για να υποστηρίξει τη δραστηριότητα της Zara με βάση τις προδιαγραφές που θέτει το ισπανικό management ως προς τους χώρους πωλήσεων και τις αποθήκες. Ο «δυσλειτουργικός» χώρος έπρεπε να αντικατασταθεί, αλλά οι προσπάθειες αναζήτησης κατάλληλου ακινήτου στην περιοχή δεν ευοδώθηκαν. Έτσι, δεδομένου ότι η Zara έχει παρουσία σε Σύνταγμα και Κοραή, με εμβληματικά μαγαζιά, το κλείσιμο στο Κολωνάκι ήταν αναπόφευκτο.

Ο ισπανικός όμιλος εκπροσωπείται με δύο ακόμη σήματα (Massimo Dutti και Zara Home) στη γειτονιά του Κολωνακίου, όπου παρά τις επενδύσεις που γίνονται, κυρίως από επιχειρηματίες της εστίασης, έχει πληγεί δραματικά από την οικονομική κρίση και τη μετατόπιση της εμπορικής κίνησης πέριξ του Συντάγματος, κυρίως σε Πανεπιστημίου και Ερμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ