Πώς θα φορολογούνται οι επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν

Πώς θα φορολογούνται οι επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν
Σε αλλαγές του τρόπου ελέγχου των επιχειρήσεων και των καταστημάτων προχωράει η φορολογική αρχή από το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις θα μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ελεγκτές θα προχωρούν σε πλήρη έλεγχο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων και επί της ουσίας θα κατασκηνώνουν στην επιχείρηση για να διαπιστώσουν τον ημερήσιο της τζίρο. Στην περίπτωση που μετά τον έλεγχο και αφού φύγουν οι ελεγκτές από την επιχείρηση διαπιστωθεί ότι μειώνεται ο τζίρος θα επιβάλλονται πρόστιμα ή διαφορετικά θα φορολογούνται με έναν τεκμαρτό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογούνται με τον τζίρο που έκαναν τις προηγούμενες μέρες παρουσία των ελεγκτών ή με βάση τον μέσο όρο του τζίρου που κάνει ο κλάδος.

Στόχος είναι να εντοπιστεί η αποκρυβείσα ύλη και όχι η στόχευση αποκλειστικά στην μη έκδοση αποδείξεων. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή και τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής στόχος είναι να εντοπισθεί η αποκρυβείσα ύλη. «Δηλαδή αυτόν που εντοπίζουμε να μην εκδίδει αποδείξεις, θα μπαίνει πλέον στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών για πλήρη έλεγχο. Θα παρακολουθούμε την συμπεριφορά όσοι εμείς είμαστε παρόντες στο κατάστημα του και θα την συγκρίνουμε με την συναλλακτική του συμπεριφορά όταν δεν είμαστε παρόντες. Και αν η διαφορά υπερβαίνει ένα όριο θα φορολογούμε με βάση τα ευρήματα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΓΔΕ παρακολουθεί τον τρόπο που λειτουργούν άλλες χώρες για το πως αντιμετωπίζουν αυτού του είδους την παραβατικότητα. Οπω ανέφερε επίσης ο κ. Πιτσιλής «ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι και η οικειοθελής συμμόρφωση των φορολογουμένων και η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης, διότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε έναν ελεγκτή για κάθε έναν ελεγχόμενο. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζουμε δράσεις για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φορολογουμένων. Διότι, ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν αφορά μόνο τη φορολογική διοίκηση, αλλά είναι υπόθεση όλων μας. Πολύ απλά, γιατί ο φόρος από κάθε απόδειξη, που επιτρέπουμε να μην κοπεί, αφαιρείται τελικά από το δικό μας πορτοφόλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ