Πως η Bosch Ελλάδος διατηρεί τα κέρδη της μέσα στην κρίση

Πως η Bosch Ελλάδος διατηρεί τα κέρδη της μέσα στην κρίση
Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει από την ελληνική αγορά η Bosch, αφού παρά το ασταθές πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον κατάφερε στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους να εμφανίσει άνοδο 12% στις πωλήσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας, Ιωάννης Κάπρας, τόνισε πως το 2015 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά με τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους επεβλήθησαν τα capital controls, να παρατηρείται «πάγωμα» της καταναλωτικής δραστηριότητας, τάση που άλλαξε από τον Σεπτέμβριο και μετά.

«Θεωρώ ότι δεν θα καταφέρουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς να διατηρήσουμε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης στις πωλήσεις. Το ιδανικό θα είναι να κλείσουμε στο +6%. Η αξιολόγηση αυτή τη στιγμή δεν έχει κλείσει ακόμα, γι’ αυτό το λόγο και η διοίκηση της Bosch δεν μπορεί να εισηγηθεί καμία επένδυση στην Ελλάδα, αφού το περιβάλλον παραμένει ασταθές».

«Χάσαμε 3 εκατομμύρια ευρώ σε επισφάλειες»

Υπενθυμίζεται πως τη διετία 2012-2013 ο τζίρος της Bosch Hellas υποχώρησε κατά 50%, ενώ παράλληλα ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 60%, με αρκετούς από τους υπαλλήλους να επιλέγουν τη συμβιβαστική λύση της εθελούσιας εξόδου. Από το 2015 μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει, όπως λέει ο κ. Κάπρας, άλλη τέτοιου είδους ενέργεια και ήδη οι απώλειες των προηγούμενων ετών που καταγράφηκαν σε επίπεδο τζίρου έχουν περιοριστεί αισθητά. «Αντιδράσαμε αρκετά νωρίς και κάναμε μια γενναία αναδιάρθρωση, η οποία ήταν απαραίτητη. Γνωρίζαμε ότι θα χάναμε μερίδια αγοράς, λόγω αυτής της πολιτικής, αλλά σήμερα βρισκόμαστε στη φάση που σταδιακά τα ανακτούμε. Βέβαια δεν σας κρύβω πως το προηγούμενο διάστημα χάσαμε αρκετά χρήματα σε επισφάλειες που άγγιξαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος έχει εξοφληθεί, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση».

Ειδικότερα, για το 2015 η Bosch Hellas ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 11,6%, παρουσιάζοντας για δεύτερη στη σειρά χρήση ενίσχυση των εργασιών της στη χώρα μας. Τα κέρδη EBIT της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 4,6%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 778.840 ευρώ.

Η διοίκηση της γερμανικών συμφερόντων Bosch, σε μια προσπάθεια να γυρίσει το «παιχνίδι» έδωσε έμφαση στον κλάδο του αυτοκινήτου ο οποίος πέρυσι ενισχύθηκε κατά 6,8%. Όπως μας εξήγησε ο κ. Κάπρας, καθώς ο στόλος των οχημάτων παλαιώνει γρήγορα στην Ελλάδα, η Bosch έρχεται να καλύψει το κενό, τροφοδοτώντας την δεύτερη αγορά, εκείνη των ανταλλακτικών.

Στους στόχους της εταιρείας για το 2016 είναι να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία, προσφέροντας καινοτόμες ασφαλείς και ποιοτικές λύσεις φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, αλλά και ουσιαστικό κοινωνικό έργο. Μάλιστα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να καταπολεμήσει το φαινόμενο τoυ «Brain drain», η Bosch Eλλάδας διοργανώνει ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας (Βackstage@Bosch), επενδύει σε πρωτοβουλίες που συνδέονται με την καινοτομία (Formula Student ,Tedx Events), ενισχύει την έρευνα στα πανεπιστήμια με τη δωρεά ενός kit ανάπτυξης εφαρμογών ΙοΤ (XDK) και συμμετέχει επίσης σε εκδηλώσεις σύνδεσης του ακαδημαϊκού με τον επιχειρηματικό κόσμο (Career fair, Job fair, Job pair), ενημερώνοντας και παρέχοντας ευκαιρίες πρακτικής άσκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ