Ποια εφαρμογή έχει αξία που υπερβαίνει κατά 250 φορές τα έσοδά της

Ποια εφαρμογή έχει αξία που υπερβαίνει κατά 250 φορές τα έσοδά της
Για τους επενδυτές, η καμπύλη ανάπτυξης είναι τα πάντα, και αυτή της Snapchat είναι πραγματικά μοναδική. Το κοινωνικό δίκτυο διαμοιρασμού βίντεο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι συγκέντρωσε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης που όρισε την αξία της εταιρείας περίπου στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για ποιο δίκτυο γίνεται λόγος; Για το Snapchat. Και τώραθα σκέφτεστε πώς μπόρεσε μια εταιρεία που είχε έσοδα μόλις 60 εκατομμυρίων δολαρίων – σύμφωνα με πληροφορίες του TechCrunch – να αξίζει 20 δισεκατομμύρια δολάρια; Αυτό λογικά συνιστά ένδειξη φούσκας. Σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι η Snapchat έχει αξία που υπερβαίνει κατά 250 φορές τα έσοδά της, όταν η Facebook αξίζει μόλις 17 φορές τα ετήσια έσοδά της.

Ο υπολογισμός της αξίας μιας εταιρείας, η αποτίμησή της δηλαδή, αφορά πολλά περισσότερα από μια απλή μαθηματική πράξη. Ένα πράγμα που παίζει μεγάλο ρόλο – τον μεγαλύτερο ίσως – είναι η καμπύλη ανάπτυξης της εταιρείας.

Όταν πρόκειται για μια κοινωνική εφαρμογή, η οποία βασίζεται στην επίδραση του δικτύου, τότε το κρίσιμο στοιχείο είναι οι ενεργοί χρήστες και ο χρόνος που ξοδεύουν στην εφαρμογή και ο ρυθμός ανάπτυξης αυτών των πραγμάτων, και όχι τόσο τα έσοδα. Ή, για να το θέσουμε αλλιώς, στην περίπτωση αυτή πολλοί επενδυτές είναι ικανοποιημένοι με μια απλή εκτίμηση των εσόδων.

Γι’ αυτό και υπάρχει τέτοια τεράστια διαφορά μεταξύ της θεωρητικής αποτίμησης της Snapchat και της αποτίμησης της Twitter. η οποία έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό ενεργών χρηστών ημερησίως – 100 εκατομμύρια – αλλά αποτιμάται μόλις στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η βάση χρηστών της Snapchat αυξήθηκε κατά πάνω από 50% πέρυσι, ενώ εκείνη της Twitter αυξήθηκε μόλις ανεπαίσθητα.

Με άλλα λόγια, οι επενδυτές θα προτιμούσαν να έχουν ένα μερίδιο στην αυξανόμενη βάση χρηστών της Snapchat, παρά στην Twitter, παρόλο που τα έσοδα της Twitter πέρυσι ήταν 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια – πάνω από 35 φορές περισσότερα από τα αντίστοιχα της Snapchat.

Επίσης, παίζει ρόλο και το γεγονός ότι η Snapchat ξεκίνησε να βγάζει λεφτά από τους χρήστες της μόλις στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, και κάπως έτσι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της πέρυσι προήλθε από το τέταρτο τρίμηνο. Γι’ αυτό και φέτος η εταιρεία προβλέπει έσοδα μεταξύ 250 και 350 εκατομμυρίων δολαρίων για φέτος, και 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2017. Μια τέτοια επίδοση θα έκανε την τρέχουσα αποτίμηση της Snapchat μόνο 20 φορές μεγαλύτερη των εσόδων της.

Πηγή: fortune.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ