Το deal στο χώρο της ζυθοποιίας

Το deal στο χώρο της ζυθοποιίας
Το πράσινο «φως» στην εξαγορά της SABMiller PLC από την Anheuser Bush InBev NV άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συγχώνευση των δύο βιομηχανιών ζυθοποιίας.

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του deal αποτελεί η πώληση μέρους των δραστηριοτήτων της SABMiller PLC στην Ευρώπη, προκειμένου να καμφθούν οι ανησυχίες για τη δημιουργία μονοπωλίου.

Η συμφωνία, συνολικού ύψους 108 δισ. δολαρίων, έχει λάβει ήδη, την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές σε ΗΠΑ, Κίνα και Νότια Αφρική.

«Η σημερινή απόφαση διασφαλίζει ότι ο ανταγωνισμός δεν θα επιδεινωθεί και ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν θα απωλέσουν τα προνόμιά τους» σχολίασε η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Η συμφωνία ορίζει ότι η «AB InBev», που παράγει την αμερικανική «Budweiser», τη βελγική «Stella Artois» και τη μεξικανική «Corona», θα εξαγοράσει έναντι 44 λιρών ανά μετοχή, (συνολικά 106 δισ. δολάρια) τη «SABMiller», που παράγει μεταξύ άλλων τις μπύρες «Peroni», η «Grolsch», η «Pilsner Urquell» και «Foster’s».

Η νέα εταιρεία θα παράγει μία στις τρεις μπύρες παγκοσμίως και θα συγκεντρώνει περίπου τα μισά από τα κέρδη του κλάδου. Το νέο μονοπώλιο, πάντως, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από μεγάλους ανταγωνιστές στο συγκεκριμένο κλάδο, κάτι που αναμένεται να εκφραστεί στην πράξη με εξονυχιστικούς ελέγχους στη συμφωνία από τις αρχές ανταγωνισμού σε αρκετές χώρες που έχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ