H εξαγορά που αλλάζει τον χάρτη των ιχθυοκαλλιεργειών

H εξαγορά που αλλάζει τον χάρτη των ιχθυοκαλλιεργειών
Ως θετικό προμήνυμα για το μέλλον των επιχειρήσεων της ιχθυοκαλλιέργειας λαμβάνεται η συμφωνία πώλησης του Ομίλου Ανδρομέδα στο αμερικανικών συμφερόντων fund Amerra Capital Management LLC, που ανακοινώθηκε χθες.

Πρόκειται για την πρώτη πώληση εταιρείας του κλάδου σε ξένο επενδυτικό fund και δεν αποκλείεται η συμφωνία αυτή να αποτελέσει ακόμα και «πιλότο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζών και υποψήφιων επενδυτών για την απόκτηση των άλλων δύο ισχυρών παικτών: της Νηρέας και του σχήματος Σελόντα Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Σε κάθε περίπτωση η Amerra μέσω της Ανδρομέδα παίρνει μια «θέση» στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ δεν αποκλείεται η εξαγορά αυτή να αποτελεί και την πρώτη πράξη ενός ευρύτερου σχεδιασμού που θα μπορούσε να περιλαμβάνει σε δεύτερο χρόνο ενδεχόμενη υποβολή ενδιαφέροντος στους επικείμενους διαγωνισμούς που αφορούν στην πώληση των άλλων δύο εταιρειών.

Εξάλλου, ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας φαίνεται ότι παραμένει ελκυστικός -παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί ως προς τις διαδικασίες εξορθολογισμού και κατ’ επέκταση πώλησης των εταιρειών σε ενδιαφερόμενα ξένα κεφάλαια, εξαιτίας κυρίως της εξωστρεφούς φύσης του, η οποία αντισταθμίζει τους κινδύνους που απορρέουν από την όποια εσωτερική αστάθεια εμφανίζει η εγχώρια οικονομία.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η Global Finance προχώρησε σε αυτήν την αποεπένδυση, δεν αναιρεί την ύπαρξη ενδιαφέροντος επανεπένδυσης στην επόμενη μέρα του κλάδου και όπως αναφέρουν στη «Ν» πηγές προσκείμενες στο επενδυτικό fund, «θα μπορούσαμε να επενδύσουμε εκ νέου σε έναν στρατηγικό κλάδο στον οποίο έχουμε ήδη εμπειρία».

Ως προς τη συμφωνία, οι πληροφορίες θέλουν το τίμημα που κατέβαλε το αμερικανικό fund για την εξαγορά της συμμετοχής του Eastern Europe Fund L.P. (CEEF) -που συμβουλεύει αποκλειστικά η Global Financeστον Όμιλο Ανδρομέδα ήτοι το 90%, να είναι «πολύ καλό», ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών προβλέπει διάρκεια αρκετών μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ανδρομέδα αποτελεί ένα από τα υγιή σχήματα του κλάδου και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια σημαντική δραστηριότητα και στην ισπανική αγορά, η οποία συμμετέχει σήμερα στο 50% του τζίρου της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας, το 2014 εμφάνισε κύκλο εργασιών 112 εκατ. ευρώ, θετικά EBITDA 6,5 εκατ. ευρώ και αρνητικά προ φόρων αποτελέσματα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στο εξεταζόμενο διάστημα σε 35,7 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ανδρομέδα εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο της Global Finance τον Δεκέμβριο του 2006 και όπως ανέφερε ο κ. Μιχάλης Μαδιανός, Partner της Global Finance, στη διάρκεια αυτή των δέκα ετών «η εταιρεία μετασχηματίστηκε από μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση με πωλήσεις 30 εκατ. ευρώ σε μια εταιρεία ηγέτη στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια με πωλήσεις 100 εκατ. ευρώ και ισορροπημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε Ελλάδα και Ισπανία, μέσω εξαγορών επιχειρήσεων, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην περιοχή».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Δημήτρης Βαλαχής, CEO της Ανδρομέδα στάθηκε στην επόμενη μέρα της εταιρείας, αναφέροντας ότι «προσδοκούμε στη συνεργασία με την Amerra λόγω της βαθιάς γνώσης του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας.

Με τη βοήθειά της η Ανδρομέδα θα ακολουθήσει μια νέα φάση ανάπτυξης». Από την πλευρά των αμερικανικών κεφαλαίων, ο Thor Talseth, Partner της Αmerra σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «θα υποστηρίξουμε ενεργά την εταιρεία για την περαιτέρω οργανική και στρατηγική ανάπτυξη της». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Amerra Capital Management LLC, με έδρα στη Νέα Υόρκη, διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω του 1,5 δισ. δολ. με έμφαση στην αγροτική οικονομία.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ