Ποια γαλακτοβιομηχανία στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό - Το σχέδιο

Ποια γαλακτοβιομηχανία στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό - Το σχέδιο
Αξιοποιώντας την ολοένα αυξανόμενη τάση που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά και δη στην Ευρωπαϊκή για την κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ έχει βάλει μπρος τις εξαγωγικές μηχανές της.

Απώτερος στόχος ο διπλασιασμός αυτών σε βάθος τριετίας και ο τριπλασιασμός τους στη Μ. Βρετανία. Ήδη τη διετία 2014-2015 οι εξαγωγές της γαλακτοβιομηχανίας έχουν καταγράψει αύξηση 38%, ενώ άνοδο 450% κατέγραψαν οι εξαγωγές που πραγματοποίησε την ίδια περίοδο στη Μ. Βρετανία.

Βέβαια εκτός από την εξαγωγή προϊόντων η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr έτοιμη να εξάγει και τεχνογνωσία για παραγωγή γιαουρτιού, σε χώρες που λόγω απόστασης ή άλλων περιορισμών δεν μπορούν να γίνουν εξαγωγές.

Εκτός από τις εξαγωγές που αποτελούν βασικό business για τη σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία, εντυπωσιακή είναι η πορεία που έχει διανύσει όλα αυτά τα χρόνια και στο εσωτερικό της χώρας. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως από το 2000 έως και το 2015 οι πωλήσεις της έχουν καταγράψει σημαντική ανάπτυξη με μέσο όρο αύξησης 15%, (σ.σ. σημειώνεται πως οι πωλήσεις της το 2000 ήταν 9,1 εκατ. ευρώ και πέρυσι ανήλθαν στα 67 εκατ. ευρώ) ενώ εξίσου σημαντική είναι η διείσδυση των προϊόντων της στο καλάθι του Έλληνα καταναλωτή. Αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία να κατέχει την 3η θέση στην ελληνική αγορά παγωτού με μερίδιο 13% και την 3η θέση στην ελληνική αγορά γιαουρτιού με μερίδιο βάσει όγκου πωλήσεων 13,1%, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 5ετία (αύξηση 118%).

Εκτός από τα οικονομικά μεγέθη και τα μερίδια, ή ως απόρροια της πορείας αυτών, αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και στον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού της. Από 259 άτομα που απασχολούσε το 2012 και 288 άτομα που ήταν ο αριθμός αυτού το 2013, στα τέλη του 2015 ο αριθμός του προσωπικού της έσπασε το φράγμα των 300 ατόμων (301), ενώ λόγω της εποχικότητας της κατηγορίας παγωτού, υπάρχει διακύμανση του αριθμού των απασχολούμενων, που στην κορύφωση της σεζόν φτάνει τα 340 άτομα. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως το 35% των ανθρώπων της εταιρείας είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το 25% αυτών να κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Βέβαια η ταυτότητα μιας εταιρείας, πέραν όλων των άλλων, είναι τα προϊόντα της. Κάτι που γνωρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι, κ. Παναγιώτης Τσινάβος και η ομάδα του. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία προχώρησε αυτό τον μήνα στο λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος το οποίο σύμφωνα με τα στελέχη της "έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και εκτός Ελλάδας, και αυτό γιατί δημιουργεί μία νέα κατηγορία από μόνο του, το super spoon ένα high protein γιαούρτι με super fruits, με στραγγιστό γιαούρτι 0%, με 100% ελληνικό γάλα ημέρας, που απαντά στην ανάγκη των καταναλωτών για προϊόντα με προστιθέμενα οφέλη για την υγεία τους." Σημειώνεται ότι 4 στους 10 καταναλωτές (ποσοστό 39%) ισχυρίζονται ότι αγοράζουν λειτουργικά τρόφιμα με προστιθέμενα οφέλη για την υγεία τους όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Innova.

Άλλωστε η δημιουργία και κυκλοφορία νέων καινοτόμων προϊόντων τα οποία να απαντούν στις εξελισσόμενες καταναλωτικές ανάγκες και τις νέες τάσεις αποτελεί έναν από τους άξονες στρατηγικής της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας. Στρατηγική η οποία περιλαμβάνει επίσης σε προϊόντικό επίπεδο στρατηγικές συνεργασίες, Co-branding προϊόντα και αξιοποίηση της ελληνικότητας, με χρήση 100% Ελληνικού γάλακτος στα γιαούρτια Κρι Κρι. Παράλληλα η στρατηγική της εταιρείας δίνει έμφαση στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, στην ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στην Αττική και στο εξωτερικό και δη στις χώρες εκείνες όπου αναπτύσσεται σημαντικά η συγκεκριμένη αγορά.

πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ