Οι 500 επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν με 50 εκατ. ευρώ - Όλο το σχέδιο

Οι 500 επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν με 50 εκατ. ευρώ - Όλο το σχέδιο
Οταν πριν από δύο περίπου χρόνια ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ανακοίνωνε την πρωτοβουλία της Κομισιόν να χρηματοδοτήσει πρόσθετες επενδύσεις και αναπτυξιακές δράσεις της τάξεως των 350 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω εγγυήσεων στον ιδιωτικό τομέα, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να προσεγγίσει τους ρυθμούς περιοχών της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αμερικής, στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε σίγουρα και την Ελλάδα.

Η πιο αδύναμη και προβληματική –τα τελευταία χρόνια– χώρα της Ευρωζώνης (υποτίθεται ότι) θα είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει πρόσθετες χρηματοδοτικές δυνατότητες για να δυναμώσει την οικονομία της και να προλάβει το «τρένο της ανάπτυξης», που χρειάζεται να τρέξει με επενδύσεις 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, για να επαναφέρει τη χώρα στα επίπεδα του 2009.

Έκτοτε στην Ελλάδα συνέβησαν πολλά, αλλά τίποτε δεν έχει σχέση με την πραγματική οικονομία, δηλαδή με την πραγματική ανάπτυξη.
Η Κομισιόν παρακολουθεί τα θέματα και καταγράφει επισήμως ότι μέχρι στιγμής από την Ελλάδα δεν έχει υποβληθεί κανένα επενδυτικό σχέδιο!

Μέσα σε αυτό το κλίμα την περασμένη Δευτέρα υπογράφτηκε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο έργο για την Ελλάδα, που εντάσσεται στο σχέδιο Γιούνκερ. Μόνο που δεν το σχεδίασαν Έλληνες, αλλά κάποιοι ξένοι που διακρίνουν τις ευκαιρίες και σπεύδουν να επωφεληθούν. Κάποιοι που προφανώς ξέρουν να κάνουν δουλειές καλύπτοντας τις ανάγκες της αγοράς και αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα. Διότι αν κάτι λείπει σήμερα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή από την πραγματική οικονομία, είναι πρωτίστως η ρευστότητα και οι χρηματοδοτήσεις.

ΑΠΟΥΣΑ. Στην τελετή της υπογραφής η επίσημη ελληνική πολιτεία δεν εκπροσωπήθηκε ούτε καν στο ακροατήριο, στο οποίο πάντως βρισκόταν ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της γερμανικής κυβέρνησης Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπέγραψε εκ μέρους της Κομισιόν, διευκρίνισε σε όλους τους τόνους ότι παρευρίσκεται ως Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι ως Έλληνας πολιτικός.

Βάσει της συμφωνίας της Θεσσαλονίκης ο όμιλος της πολυμετοχικής τράπεζας ProCredit Holding, που εδρεύει στη Φραγκφούρτη θα χορηγήσει την επόμενη διετία δάνεια 20 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, με επιτόκιο 4% - 4,5%. Για το 50% του συνολικού ποσού των δανείων παρέχει εγγυήσεις το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Χρηματοδότηση ΕΕ InnovFin για την καινοτομία», που παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για χρηματοδότηση από 25.000 έως 7,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης στον δανεισμό καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο μηχανισμός ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και υλοποιείται μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών –τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα– στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τις συνδεδεμένες χώρες.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ. Ο όμιλος της ProCredit Holding εδρεύει στη Φραγκφούρτη και έχει παρουσία σε 14 χώρες και αυτοπροσδιορίζεται ως μια αυθεντικά επενδυτική τράπεζα. Ανάμεσα στο μετοχολόγιο του διακρίνονται φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όπως η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, το IFC του ομίλου της παγκόσμιας Τράπεζας, το ολλανδικό ίδρυμα DOEN και το επενδυτικό ταμείο των εργαζομένων του ομίλου.
Τα Βαλκάνια είναι ένα μάλλον προνομιακό πεδίο δραστηριότητας για την ProCredit, που διαθέτει παρουσία σε οκτώ χώρες της περιοχής. Αξιοποιεί το κύρος της Γερμανίας και εισέρχεται με ταχύτητα στην αγορά που την ενδιαφέρει, δηλαδή τις δυναμικές και βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην ουσία ελέγχει σε σημαντικό βαθμό το πιο δημιουργικό και παραγωγικό κομμάτι αυτών των χωρών, προσφέροντας τη γερμανική αξιοπιστία και τις ανάλογες προοπτικές. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η ProCredit έσπευσε να μπει στο Κόσοβο αμέσως μόλις τελείωσε ο εμφύλιος και φάνηκε ότι η περιοχή θα αποκτούσε την ανεξαρτησία της, κατάφερε να πιάσει σε τρεις μήνες στα μεγέθη που με βάση το business plan της διοίκησης θα έφτανε σε τρία χρόνια!
Τους τελευταίους έξι μήνες η Pro Credit Bank έχει ήδη δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη τρία υποκαταστήματα της θυγατρικής τράπεζας που διαθέτει στη Βουλγαρία. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ProCredit Holding, Κλάους Πέτερ Τσάιτινγκερ, ο στόχος της τράπεζας στην Ελλάδα είναι διπλός: Πρώτον, η χρηματοδότηση καινοτόμων μικρών επιχειρήσεων, που οι κλασικές τράπεζες συχνά έχουν αδυναμία να εκτιμήσουν και πολύ περισσότερο να χρηματοδοτήσουν, λόγω έλλειψης εμπράγματων εγγυήσεων, κάτι που άλλωστε είναι η αποστολή του InnovFin, το οποίο υποστηρίζει το σχέδιο Γιούγκερ.

Δεύτερον, η συνεργασία με καλές –καινοτόμες και εξωστρεφείς- μικρομεσαίες επιχειρήσεις του βορειοελλαδικού τόξου, οι οποίες αφού –κατά τον Γερμανό τραπεζίτη- «αναπτύσσονται, καινοτομούν, κάνουν εξαγωγές σε περιβάλλον ύφεσης επί επτά χρόνια, σημαίνει ότι αξίζουν πολλά».
Ο ίδιος προσδιόρισε από τη Θεσσαλονίκη ότι μέχρι στιγμής η ProCredit Bank δεν έχει χορηγήσει κανένα δάνειο, αλλά επί έξι μήνες «χαρτογραφεί» το βορειοελλαδικό τόξο. Ο ίδιος θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η τράπεζα θα έχει χρηματοδοτήσει περί τις 500 επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Επανεμφάνιση και για τον Φούχτελ

Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της στην Ελλάδα την ProCredit Bank συνόδευε ο κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης Μέρκελ και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου έγινε γνωστός τα πρώτα χρόνια των μνημονίων στη χώρα μας για τις πρωτοβουλίες του στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, κυρίως σε θέματα αυτοδιοίκησης και εκπαίδευσης. Είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για την ελληνική περίπτωση και δεν το έβαλε κάτω ακόμη κι όταν του ασκήθηκε δριμύτατη κριτική για τις κινήσεις του. Είναι δεινός γνώστης του βορειοελλαδικού χώρου και πολύ πιθανόν να βοήθησε με την εμπειρία και τις επαφές του την ProCredit να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ