Η CretaFarm, η EΤΕπ και οι επενδύσεις των 15 εκατ. ευρώ

Η CretaFarm, η EΤΕπ και οι επενδύσεις των 15 εκατ. ευρώ
Δανειακή σύμβαση, ύψους 15 εκατ. ευρώ, υπεγράφη χθες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Creta Farms, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ στην Ελλάδα.

Όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης, οι όροι της δανειακής σύμβασης προβλέπουν την εκταμίευση σε δύο δόσεις του ποσού των 15 εκατ. ευρώ, με την πρώτη να αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η δεύτερη τοποθετείται έως το 2017. Το δάνειο, που έχει διάρκεια αποπληρωμής πέντε έτη, έχει προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνεται στα αναπτυξιακά σχέδια της Creta Farms, στην κατεύθυνση της μετατροπής της από αμιγώς αλλαντοβιομηχανία σε εταιρεία τροφίμων.

Αιχμή του δόρατος για το στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας αποτελεί η καινοτομία και στο πλαίσιο αυτό το μεγαλύτερο μέρος του δανείου θα καλύψει τα έξοδα της έρευνας και του τμήματος R&D, ενώ μέρος των νέων κεφαλαίων θα αφορά τον εκσυγχρονισμό και την υποστήριξη των γραμμών παραγωγής προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Η υλοποίηση μάλιστα των σχεδιασμών αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 100 νέες θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία, η οποία λανσάρεται στο εξωτερικό με το σήμα Oliving, προσβλέπει στην κατάκτηση μιας σημαντικής θέσης στην παγκόσμια αγορά των σνακ, των περίπου 330 δισ. ευρώ, με όχημα τη νέα πρωτοποριακή σειρά mini, το μοναδικό meat protein snack. Ταυτόχρονα η εταιρεία εισέρχεται και στην αγορά των έτοιμων γευμάτων μέσα από το λανσάρισμα νέων προϊόντων όπως πίτσες, πίτες, σάντουιτς, που θα έχουν ως βάση τυρί με μόνο 1,5% ζωικά λιπαρά και 90% ελαιόλαδο.

Για την τόνωση των εγχώριων πωλήσεων εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει το λανσάρισμα στα μικρά σημεία πώλησης ενός έτοιμου σνακ αλλαντικών, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύεται από κριτσίνι και τυρί. Με αφορμή την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε: «Σήμερα εγκαινιάζεται και επίσημα το Juncker plan, από το οποίο φιλοδοξούμε ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη.

Η σημερινή υπογραφή πραγματοποιείται μετά από ένα θετικό βήμα που έγινε στο Eurogroup, που σηματοδοτεί αυτό για το οποίο εργαζόμαστε, να μπούμε σε μια περίοδο ισχυρής, διατηρήσιμης ανάπτυξης με θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Jonathan Taylor ανέφερε ότι «πέρυσι υπογράψαμε δάνεια και εγγυήσεις ύψους 1,35 δισ. ευρώ περίπου στην Ελλάδα», εκτιμώντας ότι και φέτος το ύψος των κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσουν ελληνικά αναπτυξιακά project θα κινηθεί σε αντίστοιχα επίπεδα και προσθέτοντας ότι «η Τράπεζα δεν πρέπει να εφησυχάζει, αλλά να βοηθήσει περισσότερο τον βιομηχανικό τομέα και να αναλάβει τη χρηματοδότηση περισσότερων επιχειρηματικών σχεδίων».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Εμμανουήλ Δομαζάκης, πρόεδρος της Creta Farms, επεσήμανε ότι «για σειρά ετών επενδύουμε στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί επιβεβαίωση των κινήσεων που έχει κάνει η εταιρεία τα τελευταία έτη», ενώ ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Δομαζάκης πρόσθεσε ότι «προχωράμε σε μια νέα φάση με την Creta Farms να μετεξελίσσεται από μια βιομηχανία αλλαντικών σε μια βιομηχανία τροφίμων».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Κώστας Φρουζής ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τη διετία 2016-2017 η εταιρεία θα στοχεύσει στην περαιτέρω διεθνοποίησή της, μέσω συνεργασίας με partners κατά το μοντέλο των «royalties» που ακολουθείται στην Αυστραλία και μέσω εξαγωγών. Στις δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν οι μμε στάθηκε και η Kristin Schreiber, DG Grow Director, η οποία ανέφερε ότι περί το 40% των ελληνικών μμε δεν καταφέρνει να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζεται ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ