Η ελληνική κατασκευαστική που ψήνει συνεργασία με κολομβιανό μεγιστά

 Η ελληνική κατασκευαστική που ψήνει συνεργασία με κολομβιανό μεγιστά
Μια στρατηγική συνεργασία με πολλές προοπτικές στη μεγάλη αγορά της Νοτίου Αμερικής εγκαινιάζει η ΑΚΤΩΡ, μετά την επιτυχή ανάληψη του έργου κατασκευής και διαχείρισης μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία, ως επικεφαλής της κοινοπραξίας PTAR Εxpansion del Salitre, μαζί με τις εταιρείες Aqualia και Cass Constructores.


Η Aqualia, θυγατρική του ισπανικού κολοσσού FCC, που ελέγχει κατά 36,6% ο μεγιστάνας Carlos Slim, είναι ο χρυσός στρατηγικός συνεταίρος για την ΑΚΤΩΡ, που τόσο λόγω του μεγέθους της όσο και επειδή είναι ισπανόφωνη αποτελεί το απαραίτητο διαβατήριο για να διεισδύσει η ΑΚΤΩΡ σε νέα έργα τόσο στην Κολομβία όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ν. Αμερικής (Βραζιλία, Χιλή), που θεωρούνται αναδυόμενες στην πολλά υποσχόμενη αγορά των έργων επεξεργασίας νερού.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν σημαντικό προβάδισμα σε τεχνογνωσία σε περιβαλλοντικά έργα και η Νότιος Αμερική είναι μια παρθένα αγορά, αφού δεν διαθέτει βιολογικούς καθαρισμούς και δεν έχουν γίνει έργα επεξεργασίας λυμάτων, ενώ πλέον έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την ανάγκη για τέτοια έργα. Μόνο στην Κολομβία υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τα επόμενα χρόνια επενδύσεις της τάξης των 13 δισ. ευρώ στον τομέα διαχείρισης υδάτινων πόρων και συγκεκριμένα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Για το έργο στην Κολομβία, προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ, η εταιρεία είχε μειοδοτήσει από πέρσι, όταν ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές, όμως χρειαζόταν να περάσει ένας χρόνος για να της κατακυρωθεί, αφού έπρεπε πρώτα να γίνει αποδεκτή η τεχνική προσφορά και να λάβει το «no objection» από την Παγκόσμια Τράπεζα, την πιστοποίηση τήρησης των διαδικασιών και ελέγχου νομιμότητας των εταιρειών. Πλέον, οι τελικές υπογραφές για την ανάθεση του έργου έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ. «Η τεχνογνωσία της ελληνικής εταιρείας σε έργα διαχείρισης αποβλήτων και βιολογικού καθαρισμού ήταν καθοριστική για την ανάδειξη του σχήματος των τριών στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αφού η ΑΚΤΩΡ διαθέτει την εξειδικευμένη εμπειρία σε τέτοιου μεγέθους έργα, έχοντας εκτελέσει ανάλογα έργα στην Ψυτάλλεια και το Τζεμπελάλι. Ταυτόχρονα, μια συνεργασία με την Aqualia, του ομίλου FCC, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να διεισδύσει η ΑΚΤΩΡ και σε άλλα έργα στη Νότιο Αμερική, όπου οι ανάγκες για έργα επεξεργασίας λυμάτων και πόσιμου νερού είναι μεγάλες», σημειώνει στέλεχος της εταιρείας.

Αντίστοιχου ενδιαφέροντος είναι και η αγορά της Αφρικής, όπου επίσης υπάρχει στροφή στα περιβαλλοντικά έργα. Στην Αιθιοπία, η εταιρεία έχει σύµβαση µε το City Government of Addis Ababa για τη µελέτη και την κατασκευή µονάδας διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ύψους 28 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει ότι το επόμενο διάστημα θα βγουν και άλλα ανάλογα έργα στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Επίσης, εκτός από τη μελέτη και κατασκευή έργων επεξεργασίας νερού, η εταιρεία προσανατολίζεται και στη μακροχρόνια λειτουργία και συντήρηση έργων, καθώς αποτελεί διεθνή τάση η ανάθεση αυτών σε ιδιωτικές εταιρείες. «Τα έργα συντήρησης είναι μικρού ρίσκου και σταθερής κερδοφορίας και η ΑΚΤΩΡ διαθέτει την τεχνογνωσία για να τα διεκδικεί. Τέτοιο είναι το έργο που περιμένουμε από τον διαγωνισμό στη Νάπολη της Ιταλίας, ενώ αναμένονται να προκηρυχθούν και άλλα», σημειώνεται από την εταιρεία.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ διατηρεί σταθερά τo βλέμμα στο εξωτερικό για την ανάληψη νέων έργων, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, παρά την ύφεση στην Ελλάδα, που πλήττει εδώ και χρόνια τον κατασκευαστικό κλάδο. Στόχος του ομίλου είναι να αυξήσει τη συμμετοχή έργων εκτός Ελλάδας στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών του, που σήμερα ανέρχεται σε 3,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, με βάση τις συμβάσεις του, το 57% προέρχεται από τη διεθνή αγορά.

Διεθνής παρουσία από το μετρό του Κατάρμέχρι τα φωτοβολταϊκά σε Χιλή-Παναμά

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ προσεγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ, με το 1,8 δισ. ευρώ να προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού. Η διοίκηση του ομίλου αναφέρει, επίσης, πως βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμβάσεων σε Δομινικανή Δημοκρατία και Χιλή, όπου δραστηριοποιείται και μέσω της ΒΙΟΣΑΡ, που κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάρκα. Η διεθνής παρουσία της Ελλάκτωρ εκτείνεται από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη μέχρι την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Η εταιρεία έχει αναλάβει τη γραμμή «Gold Line Underground» του μετρό στην Ντόχα του Κατάρ, προϋπολογισμού 1,167 δισ. ευρώ, μέσω κοινοπραξίας, στην οποία είναι leader µε ποσοστό συµµετοχής 32%. Στην Ντόχα έχει αναλάβει τρία έργα στο νέο διεθνές αεροδρόμιο, συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η ΑΚΤΩΡ Facility Management.

Επίσης, έχει αναλάβει το Τμήμα 2 του αυτοκινητοδρόμου Sebes-Turda στη Ρουμανία, όπου η ελληνική εισηγμένη είναι επικεφαλής (με 51%) του κοινοπρακτικού σχήματος με τη Euroconstruct Trading ’98 Srl. Το έργο έχει προϋπολογισμό 122 εκατ. ευρώ, χρηµατοδοτείται από το Ταµείο Συνοχής (85%) και το ρουµανικό ∆ηµόσιο (15%) µέσω του Τοµεακού Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Μεταφορές» και αναµένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέµβριο του 2016.

Στη Βουλγαρία έχει αναλάβει το ολοκληρωµένο σύστηµα εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών απορριµµάτων του ∆ήµου Σόφιας, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ. Τη μονάδα δυναµικότητας 410.000 τόνων ετησίως (υπογραφή της σχετικής σύµβασης στα τέλη ∆εκεµβρίου του 2013) έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Ηλέκτωρ σε συνεργασία με την ΑΚΤΩΡ και αναµένεται, σύμφωνα με την εισηγμένη, να αποτελέσει σηµείο αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδοµένου ότι θα είναι ένα από τα µεγαλύτερα του είδους της.

Στον κλάδο των φωτοβολταϊκών πάρκων αναπτύσσεται αναλαμβάνοντας έργα σε Αγγλία, Χιλή και Παναµά. Στη Χιλή ολοκλήρωσε και συνέδεσε µε το τοπικό δίκτυο έργο 40 ΜW, στον Παναµά υλοποιεί 2 έργα (56 MW σύνολο) µε σημαντικό κατασκευαστικό ανεκτέλεστο, ενώ στην Αγγλία εκτελεί έργα άνω των 80 ΜW. Και τα τρία έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 128,5 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία αναμένει και άλλες αναθέσεις, αφού συµµετέχει στους διαγωνισµούς και άλλων έργων στη Νάπολη της Ιταλίας καθώς και στο Κρούσεβατς της Σερβίας.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Ελλάκτωρ το 2015 ήταν 1,53 δισ. ευρώ έναντι 1,54 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σημειώνοντας μείωση 0,7%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν ζημίες 106,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 51,6 εκατ. ευρώ το 2014.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ