Να πώς ο ΟΠΑΠ κέρδισε 140 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο - Η διάταξη... χάδι

Να πώς ο ΟΠΑΠ κέρδισε 140 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο - Η διάταξη... χάδι
«Ο ΟΠΑΠ έχει υψηλή φοροδοτική ικανότητα», είπε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, και την ίδια ημέρα η κυβέρνηση… του έκανε δώρο 140 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, το φορολογικό/ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη για διαβούλευση, προβλέπει την αύξηση στο 35% από 30% της συμμετοχής του Δημοσίου στα μικτά κέρδη για τα τυχερά παίγνια που προσφέρουν όλοι οι κάτοχοι αδειών διενέργειας τυχερών παιγνίων. Παράλληλα, καταργεί προηγούμενο νόμο, που προέβλεπε ειδικό τέλος 5 σεντς ανά στήλη παιχνιδιού για όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Από αυτή την αλλαγή προκύπτει, σύμφωνα με report της BETA AXEΠΕΥ, ότι, με βάση τα αποτελέσματα 2015 του οργανισμού, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα επιβαρυνθούν με περίπου 70 εκατ. ευρώ, έναντι 210 εκατομμυρίων ευρώ που θα απέφερε η επιβολή του συγκεκριμένου ειδικού τέλους.

Η 'χρυσή ρήτρα': Μάλιστα, τα τελικά έσοδα του Δημοσίου από τη συμμετοχή του στα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ θα είναι μικρότερα των 70 εκ. αφού με βάση τη ρήτρα που υπάρχει στη σύμβαση αποκρατικοποίησης για κάθε επιβολή φορολογίας που υπερβαίνει τα 2 εκ. ευρώ το Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέφει στον αγοραστή, την Emma Delta, το ποσό της αύξησης στην αναλογία της συμμετοχής του. Ετσι με βάση τη ρήτρα, 23 εκ. από τα 70 που θα εισπράξει το κράτος από τον ΟΠΑΠ θα πρέπει να επιστραφούν στην Emma Delta.Η αποκάλυψη της ρήτρας έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στους υπόλοιπα funds που συμμετέχουν στον ΟΠΑΠ, ενώ οι διαμαρτυρίες της Blackrok έχουν φτάσει στο κουαρτέτο

Την ίδια ημέρα όμως που κατετίθετο το εν λόγω νομοσχέδιο, ο αναπληρωτής υπουργός Τρ. Αλεξιάδης τόνιζε ότι ο κλάδος έχει πολύ υψηλή κερδοφορία και συνεπώς υψηλή φοροδοτική ικανότητα. Οπως είπε, «δείτε μόνο τα στοιχεία του ΟΠΑΠ. Η εταιρεία αυτή έχει πολλαπλάσια κόστη σε σχέση με τις διαδικτυακές, κι όμως παρουσιάζει υψηλή κερδοφορία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που το υπουργείο «έκανε πίσω» οφείλεται στο ότι εκτίμησε πως νομικά δεν θα περνούσε το μέτρο αν η ΟΠΑΠ προχωρούσε σε νομική καταγγελία -κάτι που είχε προαναγγείλει- με το επιχείρημα ότι το τέλος αυτό συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την επιβολή του τέλους ανά στήλη σε κάθε παιγνίδι της ΟΠΑΠ Α.Ε. στις 19 Νοεμβρίου 2015. Στις 26 του ίδιου μήνα, η ΟΠΑΠ κοινοποίησε έγγραφη ειδοποίηση στην Ελληνική Δημοκρατία σχετικά με παραβάσεις της Σύμβασης του 2000, που σχετίζονται τόσο με την επιβολή τέλους στα παίγνια της ΟΠΑΠ Α.Ε., σύμφωνα με το Αρθρο 12 του Ν. 4346/2015, όσο και με το αποκλειστικό δικαίωμα της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο διαδικτυακό στοίχημα. Εκεί τόνιζε ότι το τέλος αυτό συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μη αδειοδοτημένων και μη εποπτευόμενων στην Ελλάδα διαδικτυακών παρόχων, οι οποίοι λειτουργούν κατά παράβαση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της ΟΠΑΠ Α.Ε.

«Το μεγάλο ξεκαθάρισμα» και τα τρία βήματα που θα γίνουν για το άνοιγμα στην αγορά του online παιχνιδιού


ΡΥΘΜΙΣΗ. Μπορεί το υπουργείο να... έκανε πίσω στο τέλος, όμως «δεν συζητάει» για αποκλειστικό δικαίωμα της ΟΠΑΠ στο Διαδίκτυο και διά του υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ρυθμιστεί οριστικά η διαδικτυακή αγορά στην Ελλάδα. Το υπουργείο σχεδιάζει να εκδώσει μόνιμες άδειες με πολύ αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Αν και ο υπουργός απέφυγε να δώσει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, γιατί, όπως είπε, η διαδικασία περιλαμβάνει ολοκλήρωση μελετών από ανεξάρτητους εκτιμητές, σύνταξη νομοσχεδίων, διαβούλευση τουλάχιστον για τρεις μήνες με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ψήφιση των νομοσχεδίων και έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το βέβαιο είναι ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ήδη τα πρώτα σημαντικά βήματα γίνονται.

Κανονισμός για delisting από τις black list: Σήμερα, με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αν άνοιγε η αγορά, καμία εταιρεία… πλην των 24 προσωρινά αδειοδοτημένων… δεν θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί. Και αυτό γιατί όσες online εταιρείες δεν έχουν προσωρινή άδεια είναι αυτόματα στη μαύρη λίστα των παρανόμων και, σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε διαδικασίες αδειοδότησης. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕΕΠ του 2012, μπαίνουν στη μαύρη λίστα όλα τα domain names ή/και οι διευθύνσεις πρωτοκόλλων Διαδικτύου (Internet Protocols) των μη αδειοδοτημένων ιστοτόπων που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων. Ο νέος κανονισμός, που έχει ήδη διαμορφώσει η Επιτροπή Παιγνίων και αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα σε ΦΕΚ, προβλέπει ότι μόνο όσες από τις μη αδειοδοτημένες εταιρείες επιτρέπουν εγγραφή παικτών από την Ελλάδα θα μπαίνουν στη μαύρη λίστα, για να μην αποκλείονται οι νομοταγείς ξένες -που δεν δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα- από τη συμμετοχή τους στο άνοιγμα της αγοράς. Ταυτόχρονα, θα προβλέπονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για έξοδο των εταιρειών από τη μαύρη λίστα.

Τροπολογία για επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΕΕΕΠ και για το online: Είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία που επεκτείνει τη δικαιοδοσία της ΕΕΕΠ και στις εταιρείες online, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντ. Στεργιώτης. Αυτό είναι το πρώτο άμεσο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση για να εξορθολογίσει τη λειτουργία της διαδικτυακής αγοράς άμεσα και πριν προχωρήσει το νέο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις, που λόγω της πολυπλοκότητάς του θα καθυστερήσει.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η Επιτροπή Παιγνίων θα έχει το νομικό έρεισμα να λάβει αποφάσεις που δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν νομικά για το ξεκαθάρισμα της αγοράς, κάτι που θα φέρει κλείσιμο πολλών αδειών, υπό όρους. Ποιοι θα είναι αυτοί οι όροι δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο ο στόχος είναι να χάσουν

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ