Η ελληνική βιομηχανία που προμηθεύει ευρωπαϊκά έργα

Η ελληνική βιομηχανία που προμηθεύει ευρωπαϊκά έργα
Το έργο Borkum Riffgrund 2 κατασκευάζεται από τη δανέζικη Dong Energy στη Βόρεια θάλασσα και κοστίζει 1,3 δις ευρώ. Η συνολική ισχύς του θα είναι 448MW και αναμένεται να ηλεκτροδοτήσει πάνω από 317 χιλιάδες νοικοκυριά και να εξοικονομήσει 641 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 15 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του θείου.

Πρόκειται για το υπεράκτιο αιολικό που μετά από απόφαση της Ολλανδικής TenneT της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς στη Γερμανία (η συγκεκριμένη εταιρεία είχε θεωρηθεί εκ των εν δυνάμει μνηστήρων και για τον ελληνικό ΑΔΜΗΕ) θα συνδεθεί με το δίκτυο με καλώδια που θα παραχθούν από μια ελληνική βιομηχανία στην Κόρινθο.

Χθες λοιπόν ανακοινώθηκε μια εξαιρετικής σημασίας είδηση από τον όμιλο των Ελληνικών Καλωδίων που γνωστοποίησε την ανάληψη της σύνδεσης του Borkum Riffgrund 2 καθώς και ενός ακόμη αιολικού του Trianel Borkum (200MW). Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση τα ΕΛΚΑ θα παραδώσουν με το κλειδί στο χέρι τρία συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με υποβρύχια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος ισχυός 155Kv, συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων.

Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Fulgor στην Κόρινθο ενώ η ανάθεση έρχεται ως αποτέλεσμα της πιστοποίησης που εξασφάλισε η ελληνική εταιρεία και η οποία απαιτείται από εταιρείες που κατασκευάζουν δίκτυα στην Ευρώπη, όπως οι Eon, RWE, Tennet και Vattenfall.

Η σημασία της χθεσινής ανάθεσης είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι πλέον τα ΕΛΚΑ συγκαταλέγονται και επισήμως μεταξύ των των 3-4 κατασκευαστών καλωδίων σε διεθνές επίπεδο (Prysmian, Nexans, General Electric) που έχουν εμπειρία κατασκευής και μπορούν να να προμηθεύσουν τα απαραίτητα υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης για τόσο μεγάλα έργα όπως τα αιολικά της Βόρειας Θάλασσας.

Για να εξασφαλίσουν βεβαίως τα ΕΛΚΑ την πιστοποίηση αλλά και την εμπειρία αυτή, ολοκλήρωσαν ένα νέο μεγάλο επενδυτικό κύκλο, που ξεκίνησε το 2011 και αφορούσε στην απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας.

Πλέον η ελληνική βιομηχανία συγκαταλέγεται και επισήμως μεταξύ των προμηθευτών του γιγαντιαίου φιλόδοξου πρότζεκτ που ξεκίνησε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ με στόχο να γεμίσει η Β. Θάλασσα και η Βαλτική με 20 υπεράκτια αιολικά πάρκα, δημιουργώντας μια γιγαντιαία δεξαμενή παραγωγής "πράσινης” αιολικής ενέργειας με ισχύ 7.000MW. Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται να επενδυθούν συνολικά 29,3 δις ευρώ, ενώ όλα τα πάρκα αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2019. Τα project αυτά έχουν κινήσει το ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων όπως η Berkshire Hathaway του Warren Buffet, ενώ προ προ ημερών η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως ώστε να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση η επιδότηση της τιμής της ενέργειας που θα πωλούν τα εν λόγω αιολικά πάρκα.

Θυμίζουμε ότι τα Καλώδια εμφάνισαν πέρυσι κύκλο εργασιών στα 480 εκατ. ευρώ εκ των οποίων πάνω από το 50% (282 εκατ. ευρώ) αφορούσε σε εξαγωγές και σε προμήθεια καλωδίων σε έργα του εξωτερικού. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με τη διοίκηση της βιομηχανίας να στοχεύει να κατευθύνει τα δύο τρίτα των πωλήσεων σε εξαγωγές. Πέρυσι η λειτουργική κερδοφορία προ τόκων φόρων και αποσβέσεων διαμορφώθηκε σε 37 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 10,8 εκατ. ευρώ το 2014.

πηγή:capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ