Όλο το παρασκήνιο πίσω από το λουκέτο της Ηλεκτρονικής Αθηνών

Όλο το παρασκήνιο πίσω από το λουκέτο της Ηλεκτρονικής Αθηνών
Μείωση της ζήτησης, capital controls αλλά και προμηθευτές που πλέον δήλωναν απρόθυμοι να συνεχίζουν να στηρίζουν, ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε λουκέτο την Ηλεκτρονική Αθηνών.

Αν και ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Γιάννης Στρούτσης, ήταν ένας από τους επιχειρηματίες ο οποίος στήριξε ενεργά την Ηλεκτρονική, βάζοντας αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη, εντούτοις αυτό δεν ήταν αρκετό για να διασωθεί η τελευταία μεγάλη ελληνική εναπομείνασα αλυσίδα του κλάδου.

Υπολογίζεται ότι ο κ. Στρούτσης χρηματοδότησε -μέσω αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν -με πάνω από 7 εκατ. ευρώ την Ηλεκτρονική Αθηνών. Και για το λόγο αυτό είχε και την στήριξη των τραπεζών, οι οποίες μόλις πέρυσι του έδωσαν σημαντική ανάσα ρευστότητας ύψους 3 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα διαδοχικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν το κλείσιμο 12 καταστημάτων και περικοπές μισθών έως 20%.
Φαίνεται όμως πως οι κινήσεις αυτές δεν ήταν αρκετές για να θέσουν ξανά σε πορεία κερδοφορίας τον Όμιλο.

Όπως ανέφερε και χτες σε ανακοίνωση της η Ηλεκτρονική Αθηνών, το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η εικόνα που εμφάνισε στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση 2014-2015 (1-7-2014/30-6-2015) ήταν ενδεικτική της πορείας του Ομίλου. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 72,9 εκατ. ευρώ στα 67,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 8,5 εκατ. ευρώ από 11,9 εκατ. ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος διαμορφώθηκαν και τα EBITDA, στα 3,3 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων στα 88 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες.

Από σήμερα τα 45 καταστήματα της Ηλεκτρονικής θα παραμείνουν κλειστά και οι 450 εργαζόμενοι (στους οποίους όμως δεν υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες καθόλου οφειλές από την διοίκηση) μένουν χωρίς δουλειά.

Τα λάθη που κόστισαν

Το λουκέτο στην Hλεκτρονική Aθηνών, δεν οφείλεται μόνο στην πτώση του τζίρου στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη που έφτασε το 45%, αλλά και σε κάποιες λανθασμένες επενδυτικές κινήσεις του παρελθόντος. Πολλοί συμφωνούν ότι το άνοιγμα στα Bαλκάνια και ιδιαίτερα στη Σερβία, έγινε στο χειρότερο timing και δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα.

Η εξαγορά της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Σαραφίδη η οποία επιβάρυνε τον Όμιλο αλλά και η επέκταση στο εξωτερικό, είχαν δυσμενείς επιπτώσεις.
Και αυτό γιατί την στιγμή που η στόχευση θα έπρεπε να ήταν η ελληνική αγορά το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε αλλού με αποτέλεσμα πολυεθνικές να καταφέρουν να κάνουν γερό μπάσιμο στην Ελλάδα.

Πλήγμα όμως στο κύρος της Hλεκτρονικής Aθηνών, αποτέλεσε και η υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια.
Για αυτή την υπόθεση στη αλυσίδα επεβλήθη πρόστιμο μαμούθ ύψους 74 εκατ. ευρώ .

Από την πρώτη στιγμές ο κ. Στρούτσης υποστήριζε ότι όλες οι αγορές και οι πωλήσεις της Ηλεκτρονικής ήταν και είναι πραγματικές, τονίζοντας ότι η εταιρία κατέβαλε τον αναλογούντα ΦΠA μέσω των προβλεπόμενων τραπεζικών λογαριασμών.
Τελικά κατάφερε το πρόστιμο να μειωθεί στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Άλλη μια αστοχία που χρεώνουν πολλοί στον Γιάννη Στρούτση, είναι ότι κατά καιρούς ενώ είχε κρούσεις από στρατηγικούς επενδυτές, ήταν ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να συζητήσει.

Τέλος η Ηλεκτρονική ήταν από τις αλυσίδες, επίσης, που δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, όπως έκαναν οι ανταγωνιστές της, κάτι που οδήγησε σε επιπλέον απώλειες εσόδων.

www.bankingnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ