Αλλαγή κορυφής στον Βασιλόπουλο- Ποιος αποχωρεί

Αλλαγή κορυφής στον Βασιλόπουλο- Ποιος αποχωρεί
Ο Απρίλιος θα βρει την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος χωρίς τον επικεφαλής Κώστα Μαχαίρα, ο οποίος τέλος του μήνα ολοκληρώνει την συνεργασία του με τον Όμιλο της Delhaize Group. Γιατί αποχωρεί;

Ο λόγος είναι η λήξη του συμβολαίου του με τον βελγικό Όμιλο, για το οποίο όπως φαίνεται δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ανανέωση του ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά.

Όταν ανέλαβε τα ηνία του Ομίλου ο κ. Μαχαίρας, η αλυσίδα απαριθμούσε 15 καταστήματα και σήμερα ξεπερνούν τα 340. Κατάφερε, σύμφωνα με το bankingnews.gr, μέσα σε 19 χρόνια, όντας στο τιμόνι της αλυσίδας σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, να την μετατρέψει σε ένα από τους μεγαλύτερους λιανεμπορικούς Ομίλους της χώρας, που τζιράρει πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα λένε ότι ήταν εκείνος που χτύπησε για πρώτη φορά την πόρτα της Βερόπουλος, προτείνοντας υψηλό τίμημα για την εξαγορά της. Ωστόσο το deal δεν προχώρησε, αφού δεν πήρε το πράσινο φως από τις πιστώτριες τράπεζες.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Μαχαίρας δήλωσε προσφάτως ότι «παλιά οι retailers γίνονταν bankers, σήμερα οι τραπεζίτες γίνονται λιανέμποροι», κάνοντας δε και την εκτίμηση ότι δεν θα μείνουν πάνω από 5 μεγάλα groups στην χώρα μας.

Οι δηλώσεις του πάντα προκαλούσαν αίσθηση. Όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, το 2011, ο κ. Μαχαίρας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Το σίγουρο είναι ότι ο κλάδος, χωρίς να αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα, μπαίνει σε νέο γύρο συγχωνεύσεων, εξαγορών και συγκέντρωσης δυνάμεων". Όπως προφητικά ανέφερε, σήμερα υπάρχουν περίπου 85 αλυσίδες τροφίμων, οι οποίες πραγματοποιούν περί τα 11 δισ. ευρώ τζίρο. Από αυτές οι 10 αντιπροσωπεύουν το 50% του τζίρου δηλαδή περί τα 4,5 δισ. ευρώ περίπου. "Θεωρώ ότι τα μεγέθη αυτά θα έχουν αλλάξει
άρδην μέχρι το 2020, καθώς τότε αναμένω και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της χώρας. Πιστεύω ότι μέχρι το 2020, οι αλυσίδες τροφίμων στην Ελλάδα θα είναι και κάτω από 40 από περίπου 85 που είναι σήμερα".

Εκείνο που εκτιμούν στελέχη της αγοράς, είναι ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τον κλάδο. Ήδη έχει αναλάβει την θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σε αντικατάσταση του Νίκου Βερόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Mαχαίρας εντάχθηκε στο δυναμικό του Delhaize Group το 1997, όταν ανέλαβε καθήκοντα General Manager στην ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ σήμερα αποτελεί Executive Vice President και Chief Executive Officer Southeastern Europe του πολυεθνικού λιανεμπορικού ομίλου.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο λιανικό εμπόριο στις ΗΠΑ ως Διευθυντής προμηθειών στην εταιρία Quality Super Market στο Σικάγο. Υπήρξε δυναμικό στέλεχος για πάνω από 14 χρόνια στην Μars Inc, από το 1982 στην Ολλανδία (Marketing & Sales), καθώς επίσης και Γενικός Διευθυντής στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Είχε επίσης υπηρετήσει ως Γενικός Διευθυντής της Chipita International (1996-97).
Τον Απρίλιο του 2009 ανακηρύχθηκε Manager της Χρονιάς για το 2008 από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 2009 ανακηρύχθηκε Retailer of the year, το 2010 πρώτος CEO σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και το 2011 Retailer της δεκαετίας.

Βασιλόπουλος: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ το 2016

Παρά τα capital controls, εντός του 2015 η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος, επένδυσε 95 εκατ. Ευρώ, προσθέτοντας 27 νέα καταστήματα στο δίκτυό της και αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 1.147 άτομα.

Για την νέα χρονιά ο Όμιλος σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις 100 εκατ. Ευρώ, μεγάλο μέρος εκ των οποίων θα διατεθεί και για την ανακαίνιση των υφιστάμενων καταστημάτων της αλλά και το άνοιγμα επιπλέον 30.

Παράλληλα σχεδιάζει για το 2016 επενδύσεις ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ. Είναι μία από τις λίγες εταιρείες του λιανεμπορίου που τα κέρδη της τα επανεπενδύει στην αγορά,βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος από το 2013 μέχρι και σήμερα έχει προχωρήσει σε εξαγορές περί των 16 καταστημάτων από τις αλυσίδες Μπαλάσκας, Βασιλειάδης, Ποδαράκης, Καραγεώργος, Αρβανιτίδης, Welcome και Εxtra Πρώτα, συνολικού εκτιμώμενου τζίρου περί τα 50 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ