Οι «κρυφοί νικητές» από τον πόλεμο των supermarkets

Οι «κρυφοί νικητές» από τον πόλεμο των supermarkets
Όταν οι δύο τσακώνονται, ο τρίτος κερδίζει λέει το γνωμικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι οι διοικήσεις των μεγάλων αλυσίδων supermarket οι οποίες ισχυροποιούνται και γιγαντώνονται μέσα από τα deals είναι έτοιμες για «καυγά».

Το σίγουρο όμως είναι ότι οι «τρίτοι» (που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι προμηθευτές, τρέφουν ελπίδες ότι θα πάνε… ταμείο για να εισπράξουν τις οφειλές, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Με τις τελευταίες εξαγορές εκείνοι οι οποίοι έχουν αρχίσει να τρέφουν ελπίδες είναι οι προμηθευτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα αρχίσουν να πληρώνονται.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι αλυσίδες Βερόπουλος και Μαρινόπουλος χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους προμηθευτές τους οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν σταματήσει να τους δίνουν τα προϊόντα τους.

Ειδικότερα, πηγές που πρόσκεινται στην Μαρινόπουλος, τονίζαν ότι η αποπληρωμή των προμηθευτών της θα εξομαλυνθεί, δεδομένου ότι στα ταμεία της αλυσίδας «θα μπουν πολλά κεφάλαια». Να σημειωθεί ότι εκτός από τα χρήματα που θα εισφέρει η Σκλαβενίτης θα υπάρξει και τραπεζικός δανεισμός αλλά και το αντίτιμο της πώλησης των παγίων στοιχείων των 33 υπερμάρκετ που θα περάσουν στη νέα κοινή εταιρεία.

Παράλληλα και η Μέτρο θα αναλάβει όλες τις οφειλές της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές της ανάμεσα τους και περίπου 70 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και το σύνολο του δανεισμού της εταιρείας ύψους 150 εκατ. ευρώ, τον οποίο μάλιστα σκοπεύει σταδιακά να αποπληρώνει με αρχή καλώς εχόντων των πραγμάτων από το 2017.

Όπως είπε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Μέτρο, Αριστοτέλης Παντελιάδης, τα δάνεια της Βερόπουλος εξυπηρετούνταν κανονικά και η εταιρεία δεν έχει κόκκινα δάνεια, ενώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές τόνισε ότι «οι προμηθευτές της Βερόπουλος θα πληρωθούν άμεσα και στο ακέραιο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η συνεργασία πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος. «Θέλουμε τη συνεργασία και τη βοήθεια τους και όταν λέω βοήθεια δεν σημαίνει κανενός είδους haircut. Όλες οι υποχρεώσεις θα πληρωθούν στο ακέραιο».

Οι νέες δυνάμεις

"Το ξεκαθάρισμα στον κλάδο των σουπερμάρκετ μόλις ξεκίνησε". Αυτό υποστηρίζει στέλεχος μεγάλου λιανεμπορικού Ομίλου, με αφορμή τις τελευταίες εξαγορές και συμφωνίες του κλάδου, ο οποίος τζιράρει ετησίως 9 δισ. ευρώ.

Η εξαγορά της Βερόπουλος από την Μetro του Ομίλου Παντελιάδη, αλλά και η συνένωση δυνάμεων της Σκλαβενίτης με την Μαρινόπουλος δημιουργούν, τα δύο νέα ισχυρά σχήματα στην αγορά, με την ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και τη Μασούτης, να συμπληρώνουν την «σκακιέρα».

Για το 2015 ο τζίρος της ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία προς το παρόν επιλέγει την αυτόνομη πορεία της, έκλεισε με 2 δισ. ευρώ.

Για την νέα χρονιά ο Όμιλος σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις 100 εκατ. Ευρώ, μεγάλο μέρος εκ των οποίων θα διατεθεί και για την ανακαίνιση των υφιστάμενων καταστημάτων της αλλά και το άνοιγμα επιπλέον 30 καταστημάτων.

Τζίρο λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει για το 2016 ο Σκλαβενίτης μετά και την ολοκλήρωση του deal με την Μαρινόπουλος, που ξάφνιασε την αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη σύσταση κοινής εταιρίας, με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε 325 εκατ. περίπου.

Πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει το 2016 η Μετρό της οικογένειας Παντελιάδη (Μy Market), μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Βερόπουλου.

Τέλος, ένα νέος ακόμη παίκτης ετοιμάζει την κάθοδο του στην Αθήνα. Πρόκειται για την βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης» η οποία αναζητά να εξαγοράσει μικρομεσαίο όμιλο με τζίρο της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Η αλυσίδα έχει τζίρο κοντά στα 750 εκατ. ευρώ καταλαμβάνοντας μερίδιο 10,7% στην πανελλαδική αγορά των σούπερ μάρκετ και 33,5% στη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι και leader.

Σήμερα η αλυσίδα διαθέτει 260 καταστήματα (241 λιανική και 19 cash n carry από τον Έβρο μέχρι τη Χαλκίδα) και έχει 6.300 εργαζόμενους.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ