Αλλάζει χέρια πασίγνωστη αλλαντοβιομηχανία - Ο νέος ιδιοκτήτης

Αλλάζει χέρια πασίγνωστη αλλαντοβιομηχανία - Ο νέος ιδιοκτήτης
Κλείδωσε το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των τραπεζών και του επενδυτικού σχήματος Chipita Impala Invest για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας.

Οι δύο άξονες στο γενικό πλαίσιο της συμφωνίας αφορούν την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της Νίκας μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ και παράλληλα την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων, που θα περιλαμβάνει και κούρεμα οφειλών.

Τα βασικότερα μέτρα εταιρικής και δανειακής αναδιάρθρωσης που προβλέπει η συμφωνία με τις τράπεζες περιλαμβάνουν:

α) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Νίκας που θα λάβει χώρα υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Οπως διευκρινίζεται, το επενδυτικό σχήμα θα συστήσει νομικό πρόσωπο το οποίο προτίθεται να καλύψει μέχρι και το συνολικό ποσό της εν λόγω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ως εξής: κατά 20 εκατ. ευρώ περίπου με ίδια κεφάλαια και κατά 10 εκατ. ευρώ περίπου με δανεισμό που θα λάβει,

β) απομείωση του δανεισμού της εταιρείας σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεών της ώστε ο δανεισμός μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός της Νίκας στο εννεάμηνο 2015 κυμαινόταν στα 77 εκατ. ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι μέρος της απομείωσης θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς τις πιστώτριες τράπεζες του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της Νίκας στον Αγιο Στέφανο, το οποίο στη συνέχεια η εταιρεία θα μισθώσει για τις ανάγκες της.

Πάντως, ο ακριβής τρόπος της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας και θυγατρικών αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, όπερ σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει και κατά περίπτωση αξιολόγηση των δανείων.

Επισημαίνεται επίσης ότι η υλοποίηση της συμφωνίας τελεί υπό αιρέσεις, μεταξύ των οποίων η επίτευξη συμφωνίας με λοιπούς πιστωτές της αλλαντοβιομηχανίας, η υπογραφή τελικής συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών και σαφώς η έγκριση της συναλλαγής από όλες τις αρμόδιες αρχές.

Κινήσεις ενδυνάμωσης

Μετά το οικονομικό νοικοκύρεμα της Νίκας, θα ακολουθήσουν κινήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με όσα έχει ήδη γνωστοποιήσει η πλευρά της Impala από τα συνολικά 80 εκατ. ευρώ που αφορούν το πακέτο εξαγοράς της Νίκας, σημαντικά κεφάλαια έχουν προβλεφθεί για κινήσεις ενδυνάμωσης του σήματος της αλλαντοβιομηχανίας στην εγχώρια αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, με τη «επί της αρχής» συμφωνία του ενδιαφερόμενου σχήματος με τις δύο πιστώτριες τράπεζες Eurobank και Alpha Bank, ξεκινάει και η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του πολυαναμενόμενου deal, που μετρά από τον Νοέμβριο του 2014, όταν και το σχήμα Chipita Impala Invest εξέφρασε το ενδιαφέρον μέσω της κατάθεσης επίσημης πρότασης εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας.

Εξάλλου, η επικείμενη εξαγορά της Νίκας -που ακολουθεί την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Λακωνικής Τροφίμων από την Impala Invest φέρεται ότι αποτελεί μόνο ένα μέρος των προσδοκιών των δύο ενδιαφερόμενων παικτών για την αγορά των αλλαντικών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ