Οι business πίσω από την μεταφορά των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία

Οι business πίσω από την μεταφορά των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία
Τα capital controls, η επιβολή υψηλής φορολογίας και η πολιτική αστάθεια του τελευταίου χρόνου έχουν ωθήσει τους Ελληνες επιχειρηματίες στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλη Κορκίδη, μέχρι και τα τέλη του 2015 είχαν ανοίξει στη γειτονική μας χώρα 65.000 ΑΦΜ, ενώ όλο και περισσότεροι είναι οι ενδιαφερόμενοι όσο περνάει ο καιρός και τα μέτρα στην Ελλάδα γίνονται πιο δυσβάσταχτα.

Επιπλέον, έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια γραφεία που ειδικεύονται στο να βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να ανοίγουν λογαριασμούς σε βουλγάρικες τράπεζες, να δημιουργούν ΑΦΜ και να ιδρύουν εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ιδρύθηκε, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Ελληνοβουλγαρικό Επιμελητήριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, από την ώρα που οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, το ποσοστό της ανεργίας εκεί έχει μειωθεί, σε αντίθεση με το ποσοστό στη χώρα μας, που έχει αυξηθεί δραστικά.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τον τελευταίο χρόνο άνοιξαν στη Βουλγαρία 65.000 ΑΦΜ, ενώ κάθε μέρα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα ενοχλούν ελληνικές επιχειρήσεις και τους ενημερώνουν για το πώς μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν εκεί», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Βασίλης Κορκίδης και συνεχίζει: «Γενικότερα, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τη μεριά της Ελλάδας. Δεν ξέρουμε καν για τη δράση του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου και ειλικρινά μέσα στις επόμενες ημέρες θα κάνω σχετική καταγγελία. Αν συνεχιστεί η κατάσταση, η χώρα μας θα έχει τεράστιο πρόβλημα».

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, Παναγιώτης Κουτσίκος, δηλώνει πως οι επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει στη Βουλγαρία δεν είναι σε καμία περίπτωση περισσότερες από 1.000: «Μπορεί να έχουν ανοίξει ΑΦΜ ή λογαριασμοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν γίνει και επιχειρήσεις. Το να ανοίξει κανείς λογαριασμό σε βουλγαρική τράπεζα είναι πάρα πολύ εύκολο και πολλοί ήταν αυτοί που το έκαναν μετά τα capital controls, προκειμένου να μπορούν να κάνουν εμπορικές συναλλαγές με ευκολία», δηλώνει στα «Π» ο κύριος Κουτσίκος και εξηγεί: «Πολλές είναι οι περιπτώσεις Ελλήνων που ανοίγουν ΑΦΜ προκειμένου να πάρουν πινακίδες για αυτοκίνητο ή ένα ακίνητο. Κάποιοι όντως έχουν φτιάξει και επιχειρήσεις».

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Είναι γεγονός ότι πολλά λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία, ασχολούνται μόνο με το θέμα της ίδρυσης εταιρείας ή του ανοίγματος ΑΦΜ στη γειτονική χώρα.
Τα περισσότερα από αυτά έχουν αναλυτικά στις ιστοσελίδες τους τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ενώ για όσους δεν επιθυμούν να έχουν τη φυσική έδρα τους εκεί τα εν λόγω γραφεία προσφέρουν την κάτωθι παροχή: «… Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε φυσική έδρα, φιλοξενούμε την εταιρεία σας στα γραφεία μας. Ακόμα, εικονική προσωπική γραμματέα, που απαντά στο τηλέφωνο εκ μέρους της εταιρείας σας». Τα γραφεία που εξυπηρετούν τους Ελληνες επενδυτές είναι τόσο καλά οργανωμένα, που, κατά τη διάρκεια της διαμονής των δυνάμει επενδυτών στη Βουλγαρία και των επαγγελματικών τους επισκέψεων σε τράπεζες, υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, προσφέρουν αναγνωρισμένο από το βουλγαρικό κράτος διερμηνέα.

«Ηρθα εδώ για να σταθώ όρθιος»

Οι Ελληνες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία κάνουν λόγο για ιδανικές συνθήκες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σάκη Κριτσίνη, που διατηρεί επιχειρήσεις με έπιπλα κήπου στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Πριν από μερικά χρόνια, βλέποντας το οικονομικό «τσουνάμι» άρχισε να πνίγει την Ελλάδα, αποφάσισε να ανοίξει ένα supermarket στο Κίρκοβο: «Αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ και στη Βουλγαρία, προκειμένου να μπορέσω να σταθώ όρθιος. Μέσα σε 24 ώρες είχα ανοίξει την επιχείρησή μου και είχα τελειώσει με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η φορολογία είναι 10% επί των κερδών και δεν χρειάστηκε να δώσω καμία προκαταβολή. Η ασφάλιση των υπαλλήλων μου μού κοστίζει ελάχιστα και τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος, διότι υπάρχει ασφαλές σταθερό περιβάλλον. Απασχολώ 25 άτομα προσωπικό. Είναι όλοι τους Βούλγαροι και σε λίγο καιρό θα ανοίξω και βενζινάδικο». Οπως μας είπε ο κύριος Κριτσίνης, από το supermarket ψωνίζουν και αρκετοί Ελληνες, αφού τα προϊόντα είναι πολύ φθηνά: «Ερχονται από την Κομοτηνή και γεμίζουν το καλάθι τους για το νοικοκυριό τους. Μόνο να σας πω ότι το ψωμί κοστίζει 41 λεπτά». Ο ίδιος είναι από τους επιχειρηματίες που, παρά την κατάσταση στην Ελλάδα, θέλουν να διατηρήσουν και τις επιχειρήσεις τους εδώ. «Αγαπώ την Ελλάδα και θέλω να τη στηρίξω όσο μπορώ», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Ηρακλής Πάντσιος είναι άλλη μία περίπτωση Ελληνα που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία. Είναι σχεδιαστής μόδας και ασχολείται με το εμπόριο ενδυμάτων. «Διατηρώ καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία 5 χρόνια έχω και ένα κατάστημα στο Μπάνσκο. Θα σας πω ότι αυτό που βοηθάει τους επιχειρηματίες εκεί είναι πως η φορολογία είναι πολύ χαμηλή και ξέρεις τι σου ξημερώνει την επόμενη ημέρα, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Αν δεν είχα τη βοήθεια των γονιών μου, δεν πιστεύω πως θα μπορούσα να κρατήσω το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη», λέει.

Ο πρωταθλητής του σκι Θανάσης Τσακίρης είναι ακόμη ένας Ελληνας που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στη γειτονική χώρα. Οπως μας είπε, παραιτήθηκε από το Δημόσιο, όπου ήταν διορισμένος ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής, και τώρα διατηρεί με την οικογένειά του σχολή σκι στο Μπάνσκο: «Αν δεν μπορείς να βρεις το μέλλον σου στη χώρα σου, το βρίσκεις αλλού», δηλώνει.

Ο κύριος Παύλος καθημερινά πηγαινοέρχεται Ελλάδα-Βουλγαρία. Εκεί, σε μια περιοχή που απέχει από το χωριό του περίπου μισή ώρα, διατηρεί μια αντιπροσωπία ηλιακών θερμοσιφώνων. Οπως μας είπε, την επιχείρηση πλέον έχει αναλάβει ο γιος του, ενώ από το καλοκαίρι όλο και πιο πολλοί Ελληνες ψάχνουν να βρουν να επενδύσουν στη χώρα: «Εγώ είμαι από τους πιο παλιούς Ελληνες επιχειρηματίες στη Βουλγαρία. Παλιά οι Ελληνες ανέβαιναν στη Βουλγαρία για να διασκεδάσουν. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Μετά το καλοκαίρι άρχισαν να ανοίγουν επιχειρήσεις και, όπως μαθαίνω από τον λογιστή μου, υπάρχει ακόμη τεράστιο ενδιαφέρον».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ