Έρχεται νέο deal στο χώρο του αυτοκινήτου

Έρχεται νέο deal στο χώρο του αυτοκινήτου
Η Toyota Motor ανακοίνωσε πως εξετάζει την εξαγορά του υπολοίπου 49% της, Daihatsu Motor, μια συμφωνία που εφόσον πραγματοποιθεί αποτιμάται στα 3,2 δισ. δολάρια.

Παράλληλα η αυτοκινητοβιομηχανία διαψεύδει πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για συνεργασία με την ανταγωνίστρια της Daihatsu, Suzuki Motor.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πλήρης έλεγχος της Daihatsu θα δώσει στην Toyota το πλεονέκτημα στη μάρκα χαμηλού κόστους και θα περιέκοπτε τα κόστη προμηθειών της Daihatsu.

Από την άλλη, ένα deal με τη Suzuki θα βοηθούσε τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου να εισέλθει στην Ινδία όπου η Suzuki ελέγχει σχεδόν τη μισή αγορά επιβατηγών αυτοκινήτων.

«Εξετάζουμε συνεχώς έναν αριθμό δυνατοτήτων που σχετίζονται με την Daihatsu, όπως συνεργασίες ή αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, περιλαμβανομένης της πιθανότητας να κάνουμε την εταιρία πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική», ανέφερε η Toyota σε ανακοίνωσή της, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν έχουν παρθεί καθόλου αποφάσεις.

Προς το παρόν, στην Toyota ανήκει το 51,2% της Daihatsu, η οποία, όπως και η Suzuki, ειδικεύεται (στην Ιαπωνία) στα μίνι οχήματα 660cc.

Πρώτη σε πωλήσεις

Η Toyota Motor παρέμεινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά και η μοναδική εταιρία που παρέδωσε πάνω από 10 εκατ. οχήματα, καθώς οι πωλήσεις της Volkswagen υποχώρησαν εν μέσω του σκανδάλου για τις εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παγκόσμιες πωλήσεις της Toyota περιλαμβανομένων των μονάδων Hino και Daihatsu, έπεσαν κατά 0,8% σε 10,15 εκατ. οχήματα πέρυσι. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Volkswagen ανακοίνωσε μια πτώση της τάξης του 2% σε 9,9 εκατ., ενώ οι παραδόσεις της General Motors αυξήθηκαν κατά 0,2% σε 9,8 εκατ.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες της περασμένης χρονιάς η Volkswagen προηγούνταν της ιαπωνικής ανταγωνίστριάς της, πριν «εκθρονιστεί» μετά την αποκάλυψη της χρήσης του παράνομου λογισμικού και τη βουτιά της αυτοκινητοβιομηχανίας σε μια άνευ προηγουμένου κρίση.

Ήδη αντιμέτωπη με επιβραδυμένες πωλήσεις στην Κίνα, η γερμανική εταιρία αναγκάστηκε να σταματήσει εντελώς τις πωλήσεις της σε κάποιες αγορές και να ξεκινήσει επισκευές 11 εκατ. οχημάτων. Επιπλέον, η εταιρία πρέπει να αποκαταστήσει τη φήμη της και να επανεξετάσει το στόχο βάσει του οποίου θα ξεπερνούσε την Toyota.

«Η ηγεμονία της Toyota πιθανώς δε θα προκληθεί τα επόμενα λίγα χρόνια μετά τη μεγάλη αναποδιά της VW», εκτίμησε ο Zhou Jincheng, αναλυτής στην ερευνητική εταιρία Fourin. «Το χάσμα μόνο θα αυξάνεται όλο και περισσότερο, διότι θα πάρει χρόνο στη VW να προσαρμόσει τις στρατηγικές της για αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ