Στοιχεία «σοκ»: Για κάθε επιχείρηση που ανοίγει κλείνουν τρεις

Στοιχεία «σοκ»: Για κάθε επιχείρηση που ανοίγει κλείνουν τρεις
Απογοήτευση προκαλούν τα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΜΗ και δείχνουν ότι οι διαγραφές επιχειρήσεων είναι σχεδόν τριπλάσιες από τις συστάσεις.

Τις πρώτες 15 ημέρες της φετινής χρονιάς οι διαγραφές επιχειρήσεων ήταν 1.690 ενώ οι συστάσεις ήταν 653. Την περασμένη χρονιά οι συστάσεις επιχειρήσεων ήταν περισσότερες από τις διαγραφές. Συγκεκριμένα, πέρυσι ιδρύθηκαν 29.650 επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών, ενώ διεγράφησαν από το ΓΕΜΗ 25.977 επιχειρήσεις.

Εξέλιξη η οποία οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι τον Δεκέμβριο κατεγράφη έστω και οριακή βελτίωση του δείκτη Οικονομικού Κλίματος , σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ. Επιπλέον από τα ποιοτικά στοιχεία των συστάσεων - διαγραφών επιχειρήσεων για την τριετία 2013-2015, αλλά και το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2016, γίνεται εμφανές πως οι Έλληνες, όσο περνούν τα χρόνια, γίνονται διστακτικοί στην έναρξη κάποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύουν και τα στοιχεία, καθώς το 2014 ιδρύθηκαν 37.672 επιχειρήσεις, δηλαδή 8.022 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 2013 συστάθηκαν 44.438 επιχειρήσεις, 14.788 περισσότερες σε σχέση με το 2015. Δηλαδή μεταξύ του 2013 και του 2015 κατεγράφη μείωση των συστάσεων νέων επιχειρήσεων κατά 33,27%.

Τα πράγματα όμως δεν φαίνεται να είναι καλύτερα και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην ελληνική αγορά, αφού πολλές εξ αυτών βάζουν πλώρη για άλλες χώρες.

Πρόσφατη έρευνα της Endevor Greece έδειξε ότι οι δύο στους δέκα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σκέπτονται αρκετά σοβαρά να «μετακομίσουν» σε άλλη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας περί τις 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη Βουλγαρία ενώ περί τις 10.000 επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο.

Ετσι μετά την Bacαrdi που αποφάσισε να εγκαταλείψει την ελληνική αγορά, την Softex και δεκάδες άλλες μικρότερες, μία ακόμη έρχεται να προστεθεί.

Πρόκειται για τον καναδικό ταξιδιωτικό όμιλο Transat ΑΤ που ανακοίνωσε ότι αναζητά αγοραστή για το κομμάτι των δραστηριοτήτων της στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ