Tι κρύβει τo μεγάλο deal των ΕΛΠΕ με τους Ιρανούς

Tι κρύβει τo μεγάλο deal των ΕΛΠΕ με τους Ιρανούς
Σε πλαίσιο συμφωνίας μακράς πνοής κατέληξαν σήμερα ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ και η ΝΙΟC.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Αθήνα και Τεχεράνη.

Τα ΕΛΠΕ θα προμηθεύονται το 25% των αναγκών τους από την NIOC ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και ρύθμιση παλαιότερης οφειλής τους ( εκτιμάται σε 550 έως 650 εκατ. ευρώ) προς την Ιρανική εταιρεία η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος τετραετίας.

Σε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ αναφέρεται ότι η συμφωνία περιλαμβάνει:

• Συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, με άμεση έναρξη παραδόσεων.

• Ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επεβλήθησαν το 2011.


Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι επ' ωφελεία και των δύο πλευρών και όπως σημειώνεται «επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Αθήνα και Τεχεράνη».

Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» ήταν ένας σημαντικός αγοραστής ιρανικού αργού, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το 20% των συνολικών ετήσιων εισαγωγών αργού πετρελαίου της εταιρείας πριν από την επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Ιρανός Υφυπουργός Πετρελαίου Amir Hossein Zamaninia και αξιωματούχοι από την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) βρέθηκαν στην Αθήνα την Παρασκευή για να συναντηθούν με στελέχη της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια».

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ιράν, στο φόντο της άρσης του εμπάργκο που αντιμετώπιζε το Ιράν συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν Αμίρ Χουσεΐν Ζαμανίνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ