Τα επιχειρηματικά deals που έρχονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Τα επιχειρηματικά deals που έρχονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες
Έτος συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένεται να είναι το 2016, αντανακλώντας τις συνθήκες της ελληνικής αγορας. Την τελευταία διετία, με τον ανταγωνισμό να οξύνεται και την κριση να βαθαίνει η αγορά έχει χωριστεί στο κλάμπ των ισχυρών που ολοένα και ενισχύονται και στον όμιλο των ασθενών που όσο κι αν προσπαθεί δεν μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Με τα αποτελέσματα των τελευταίων τριμήνων να ενισχύουν την διαμόρφωση της εικόνας αυτής, οι εξαγορές θα γίνουν η αναμενόμενη εξέλιξη και οι ισχυρότεροι που διαθέτουν μέσα και δυνατότητες θα δωσουν σύντομα το «τέμπο». Κλειδί για τις διαδικασίες αυτές, όμως, θα είναι σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες.

Η αναγκαιότητα που έχει προκύψει για τα τραπεζικά ιδρύματα να δώσουν λύσεις «εδώ και τώρα» σε χρόνιες επιχειρηματικές εκκρεμότητες εκτιμάται από αρμόδιους παράγοντες ότι θα καταστεί ο «καταλύτης» στα μέτωπα των εξαγορών, που δεν είναι και λίγα. Ετσι, όπως προβλέπουν οι ίδιοι, πιθανολογείται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες θα παράσχουν κίνητρα (στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους) στους υποψήφιους αγοραστές για την πώληση επιχειρήσεων που ελέγχουν, για να μπορεσουν να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των δανείων και να μην κινδυνεύσουν να χάσουν τα... πάντα.

ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ. Τέτοιες συνθήκες θα επιτρέψουν, για παράδειγμα, την ολοκλήρωση του deal εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» (σημερινής ιδιοκτησίας της Global Finance, της οικογένειας Πλακόπηττα) από την Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και ομάδα επενδυτών υπό την Impala του Δ. Βιτζηλαίου. Το deal δρομολογείται σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα λόγω των στενών δεσμών ανάμεσα στις δύο πλευρές) ενώ ήδη έχει υποβληθεί ήδη στις τράπεζες επενδυτικό σχέδιο, για χρηματοδότηση σε συνδυασμό με διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των υφιστάμενων υποχρεώσεων.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι, όπως συζητείται σε κλειστούς κύκλους της αγοράς, ότι η ολοκλήρωση του deal για τη «Νίκας» μπορεί να αποδεσμεύσει για την Global Finance αποθεματικά που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει συμφωνία που συζητείται από μηνών στον ιατρικό κόσμο και περιλαμβάνει την απόκτηση από τον όμιλο της Ευρωκλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», που σήμερα ελέγχεται από τηνΤράπεζας Πειραιώς. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρόκειται για εξελίξεις-σταθμό στους κλάδους των τροφίμων και της Υγείας. Ο τελευταίος, πάντως, είναι πιθανόν να δει και άλλες εξελίξεις, καθώς οι πληροφορίες φέρουν το τελευταίο διάστημα τον όμιλο της Euromedica, συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου, να «βολιδοσκοπείται» από ελληνικούς και ξένους ομίλους υγείας. Για την τελευταία το πρόβλημα δεν εστιάζεται στα λειτουργικά αποτελέσματα, που κινούνται ικανοποιητικά, αλλά στις σωρευμένες υποχρεώσεις, που εξυπηρετούνται δύσκολα.

Ενας όμιλος που δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για εξαγορές είναι και αυτός του «Τιτάνα», ο οποίος την τελευταία πενταετία προχώρησε σε μεγάλη απομόχλευση του ισολογισμού του, περιορίζοντας δραστικά τον δανεισμό του. Ετσι, από πέρυσι βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ευκαιριών, με τη διοίκηση να δηλώνει έτοιμη για αγοραστικές ευκαιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ. Αντίστοιχη πολιτική έχει στον κλάδο των καλλυντικών και των ειδών οικιακής χρήσης η διοίκηση της «Σαράντης», η οποία στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη διεθνοποίηση του ομίλου, στηριζόμενη στην υψηλή κερδοφορία και την εξαιρετική ρευστότητα που διαθέτει. Με στόχους εξαγορών στο εξωτερικό, ο όμιλος συνεχίζει την επιθετική πολιτική και στο εσωτερικό, ενώ εξακολουθεί να επενδύει και σε εξαγορές ισχυρών σημάτων από πολυεθνικούς παίκτες (όπως η Procter & Gamble), μεταφέροντας πρόσφατα τη γραμμή παραγωγής των καλλυντικών Noxzema στην Eλλάδα.

Μεταξύ των εισηγμένων που αναζητούν εξαγορές στον χώρο τους συγκαταλέγονται ακόμη η ΕΛΤΟΝ (στα χημικά), που μετά τις εξαγορές σε Ελλάδα και Τουρκία χρησιμοποιεί την υψηλή της ρευστότητα για αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό, και η «Πετρόπουλος» (στα οχήματα), που επίσης αναζητεί ευκαιρίες εντός και εκτός Ελλάδος.

Στους «ύποπτους» για επιθετικές ενέργειες στον χώρο των εξαγορών συγκαταλέγονται και επιχειρήσεις οι οποίες, αν και δεν έχουν εκδηλώσει επίσημα σχετικό ενδιαφέρον, είναι σε θέση να το κάνουν. Για παράδειγμα, στην αγορά θεωρείται δύσκολο η διοίκηση Γεράρδου να οδηγήσει το «Πλαίσιο» σε κάποια εξαγορά. Ομως η υψηλή του ρευστότητα σε έναν κλάδο στον οποίο πολλοί ανταγωνιστές είναι ζημιογόνοι ή και κεφαλαιακά «στριμωγμένοι» μπορεί να διαμορφώσει ένα πλεονέκτημα που να δρομολογήσει εξελίξεις. Αντίστοιχες ενδείξεις υπάρχουν και για άλλους ομίλους, όπως την Quest Holdings, η οποία, πέραν της ρευστότητας, έχει επεκταθεί σε νέους τομείς (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαχείριση αυτόματων πληρωμών).

Με ισχυρό ταμείο, το οποίο διευκολύνει «επεκτατικές» κινήσεις (άσχετα από το αν βρίσκονται στα σχέδια των διοικήσεων σήμερα), βρίσκονται και όμιλοι όπως η Αεροπορία Αιγαίου, η Jumbo, ο ΟΠΑΠ και η ΜΕΤΚΑ.


Η περίπτωση της Forthnet και το λιανεμπόριο

Προϋποθέσεις ολοκλήρωσης για μια σειρά από αναμενόμενες εξαγορές και deals αρχίζουν να διαμορφώνονται. Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πρόταση των Wind και Vodafone για την εξαγορά της Forthnet. Οι δύο επιχειρήσεις μαζί ελέγχουν σχεδόν το 40% της τελευταίας και ήδη διαπραγματεύονται την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της από τους Αραβες της Emirates International Telecoms, που κατέχει το 45%, ενώ έχουν υποβάλει ήδη αίτημα «κουρέματος» των δανείων της.

Η NOVA είχε βρεθεί πριν ενάμισυ χρόνο και στο στόχαστρο του ΟΤΕ. Σήμερα, όμως με (τον ΟΤΕ TV) να αναπτύσσεται ραγδαία, το σχετικό ενδιαφέρον του φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Την ίδια στιγμή ο όμιλος του ΟΤΕ, που τα τελευταία χρόνια με τον Μιχάλη Τσαμάζ στο τιμόνι έχει περιορίσει δραστικά τον δανεισμό του, κινείται για άλλες εξαγορές. Ανάμεσά τους φέρεται να είναι και η απόκτηση του «πακέτου» των ελληνικών δραστηριοτήτων της κυπριακής Cyta, που θα προσφερθεί προς πώληση μετά τις εξελίξεις για την εταιρεία στην Κύπρο.

Εξελίξεις έρχονται και στον τομέα του λιανεμπορίου. Το πρώτο big deal μετά την έγκριση που έλαβε προχθές από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Metro των αδελφών Παντελιάδη για συγχώνευση της «Βερόπουλος», για την οποία επίσης υπάρχει κατ αρχήν τραπεζικό ΟΚ. Η συμφωνία ανατρέπει τους συσχετισμούς στον κλάδο των σουπερμάρκετ, θα πρέπει να αναμένεται η «απάντηση» από τις μεγάλες δυνάμεις του κλάδου (Μαρινόπουλου και Βασιλόπουλου), Κινήσεις όμως αναμένονται και από τον Σκλαβενίτη (που το περασμένο καλοκαίρι έχασε την ευκαιρία να πάρει τη «Βερόπουλος»), αλλά και της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Μασούτης, που ήδη ξενικά τη διεύρυνση και επέκτασή της στον ελληνικό νότο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ