Η συγχώνευση που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά του καφέ

Η συγχώνευση που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά του καφέ
Ντεμπούτο στη δεύτερη θέση της εγχώριας αγοράς καφέ κάνει η νέα εταιρεία Jacobs Douwe Egberts, που είναι το αποτέλεσμα της «συμπόρευσης» των σημάτων καφέ της Mondelez International και της Βravo Greece -μέλος του ομίλου D.E. Master Blenders 1753 στο πλαίσιο της συγχώνευσης των δύο ισχυρών μητρικών ομίλων.

Από την πλευρά της, η Mondelez International, μετά την απόσχιση του κλάδου του καφέ από το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην κατηγορία των σνακ.

Αναλυτικότερα, με την ολοκλήρωση και τυπικά των διαδικασιών που προβλέπονταν στη συμφωνία συγχώνευσης των δύο ισχυρών πολυεθνικών ομίλων, σε εγχώριο επίπεδο το νέο σχήμα εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο, γεγονός που αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό στο ήδη ολιγοπωλιακό περιβάλλον που διέπει τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Τα σήματα

Και αυτό γιατί η νέα εταιρεία ξεκινά έχοντας παρουσία και σημαντικά μερίδια σε όλη την γκάμα του καφέ: με τα σήματα Jacobs, La Meloise, Maxwell House και Douwe Egberts να έχουν ισχυρή παρουσία στον στιγμιαίο καφέ και στον φίλτρου, με το σύστημα TASSIMO που άνοιξε τη συγκεκριμένη on demand αγορά (συστήματα παρασκευής ροφημάτων) και τον Jacobs Espresso, που αναπτύσσεται τόσο στην ιδιωτική κατανάλωση όσο και στην επαγγελματική κατηγορία αλλά και με τον ελληνικό καφέ Bravo.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το χαρτοφυλάκιο του καφέ που διατηρούσε η Mondelez είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση στην εγχώρια αγορά με μερίδια περί το 14%-15%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμμετοχή του καφέ στον τζίρο των 215 εκατ. ευρώ της Mondelez ανερχόταν σε περίπου 15%, ήτοι 32 εκατ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσδοκίες της εταιρείας για διπλασιασμό της αξίας των πωλήσεων θεωρείται επιτεύξιμος στόχος, δεδομένου ότι η Bravo Greece εμφάνιζε τζίρο της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ.

Διείσδυση

Ταυτόχρονα, τα περιθώρια ανάπτυξης της νέας εταιρείας εντός συνόρων είναι σημαντικά, με γνώμονα το «πλεονέκτημα» της παραδοσιακά υψηλής ετήσιας εγχώριας κατά κεφαλήν κατανάλωσης που υπολογίζεται στα 5,2 κιλά (εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό μέσο όρο), επίδοση που μεταφράζεται σε δαπάνη 448 ευρώ ετησίως (στοιχεία Euromonitor). Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία σχετικών μελετών της Infobank, η ελληνική αγορά του καφέ είναι μια από τις 10 μεγαλύτερες αγορές του λιανεμπορίου, με εκτιμώμενο τζίρο στις αλυσίδες περί τα 260 εκατ. ευρώ και με διείσδυση πάνω από 90% στα νοικοκυριά.

Η Bravo Ενδυνάμωση της πρώην Bravo Greece αναμένεται και σε επίπεδο εξωστρέφειας, από τη δημιουργία του νέου κολοσσού στην παγκόσμια αγορά καφέ. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές του ελληνικού καφέ αποτελούν περί το 5% του συνολικού τζίρου της Bravο. Προς την κατεύθυνση της αύξησης της παραγωγικής δυναμικής ολοκληρώθηκε πρόσφατα η επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ που αφορούσε στον εκσυγχρονισμό της μονάδας στα Οινόφυτα.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ