Κι άλλη πολυεθνική φεύγει από την Ελλάδα – Όλο το παρασκήνιο

Κι άλλη πολυεθνική φεύγει από την Ελλάδα – Όλο το παρασκήνιο
Ακόμα μια απόφαση πολυεθνικής για την Ελλάδα θέτει εκτός εγχώριας αγοράς τη θυγατρική της.

Πρόκειται για την Bolton Group με έδρα την Ιταλία, που βάζει λουκέτο στο εργοστάσιο της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), αφήνοντας περί τους 200 εργαζόμενους στον δρόμο.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι της Softex ενημερώθηκαν μέσω τηλεφώνου ότι το εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας διακόπτει οριστικά τη λειτουργία του, καθώς η διοίκηση της ιταλικής πολυεθνικής Bolton υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το οικονομικό βάρος που είχε προκύψει από την περσινή πυρκαγιά.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Ιουλίου 2015 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε μία μονάδα του εργοστασίου της Softex που δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή, γεγονός που όπως προκύπτει στάθηκε αφορμή για την απόφαση της ιταλικής πολυεθνικής. Το υπουργείο Εργασίας με χθεσινή του ανακοίνωση κατήγγειλε την εταιρεία και ανακοινώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για ένα καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία που αφήνει στον δρόμο όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία.

Αυτό αποτέλεσε το «πρόσχημα», καταγγέλλει το υπουργείο, έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει τη λειτουργία της η Softex και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.

Δηλώνει δε ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε επίπεδο μεγεθών, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία φέρεται να κατέχει υψηλά μερίδια σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων, ενώ το 2014 εμφάνισε πωλήσεις ύψους 44,3 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά αποτελέσματα ωστόσο να διαμορφώνονται σε ζημιές ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2002 είχε κλείσει και το εργοστάσιο της Softex στη Δράμα που απασχολούσε 600 εργαζόμενους και παρήγαγε μεταξύ άλλων το χαρτί για τα σχολικά βιβλία.

Η Bolton Group, που είναι ο μοναδικός μέτοχος της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας και εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Bolton Hellas AEBE από το 2002, ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 στην Ιταλία ως τοπική εταιρεία διανομής και έχει εξελιχθεί σε διεθνή κολοσσό με σήματα όπως τα Rio Mare, Neutro Roberts, UHU, Overlay, Merito, Omino Bianco κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, το λουκέτο στη Softex έρχεται να προστεθεί σε αυτά που έχουν βάλει οι υπόλοιπες μεγάλες χαρτοβιομηχανίες της χώρας τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι η Χαρτοποιία Θράκης (Diana) που κήρυξε πτώχευση το 2012 και η Delica στην Πάτρα που έκλεισε το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ