Το στοίχημα της FORTHnet για το 2016

Το στοίχημα της FORTHnet για το 2016
Με έπαθλα την... επόμενη ημέρα της Forthnet και τις ελληνικές δραστηριότητες της Cyta ξεκινά η μάχη του 2016 για την αγορά των Telecoms, όπου οι ισχυροί παίκτες ΟΤΕ, Vodafone και Wind κινούνται σταθερά στον αστερισμό δυο μεγάλων τηλεπικοινωνιακών σχηματισμών που θα ελέγχουν το λεγόμενο quad play (δηλαδή σταθερή, κινητή, internet και ψηφιακή τηλεόραση).

Ο πρώτος είναι ο όμιλος ΟΤΕ που ήδη έχει αυτό το προβάδισμα με τον ΟΤΕ TV, ενώ ο δεύτερος αφορά τη «σύμπραξη» Vodafone και Wind που όπως συνηγορούν οι ενδείξεις αργά ή γρήγορα θα ελέγξει τον μεγάλο όμιλο της συνδρομητικής TV για να αποκτήσει το... δικό της quad play.

Η παράταση που δόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στη συμφωνία Wind – Vodafone (είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2014) με την οποία η πρώτη απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση 14.584.853 μετοχών της Forthnet (ποσοστό 13,25%) που κατέχει η Wind, δείχνει την προσήλωση των δύο «παικτών» στον στόχο τους να ελέγξουν τη Forthnet (την οποία σε πρώτη φάση είχαν διεκδικήσει χωριστά το 2013) της οποίας και οι δύο είναι μέτοχοι. Η Wind ελέγχει σήμερα το 32,26% της Fοrthnet, ενώ η Vodafone Ελλάδος περί το 6,5%. Εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης, το ποσοστό που θα ελέγχει ο βρετανικός όμιλος στον εναλλακτικό πάροχο θα αυξηθεί σε 19,75%, ενώ το ποσοστό της Wind θα περιοριστεί στο 19,01%.

Η ουσία της συμφωνίας παραμένει ότι και οι δύο μαζί όμως ελέγχουν σχεδόν το 40% της Forthnet και ήδη έχουν κινηθεί να διαπραγματευτούν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Forthnet από τους Άραβες της Emirates International Telecoms (που κατέχει το 45%). Με την Emirates να επιδιώκει να κρατήσει ψηλά την αποζημίωσή της, οι εξελίξεις καθυστερούν κάτι που ωστόσο δείχνει να ευνοεί την πλευρά των Wind και Vodafone.

Το γαλαζοκόκκινο στρατόπεδο μπορεί να μην έχει αποκτήσει έως σήμερα την συνδρομητική TV της NOVA, αλλά με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, εάν το επιτύχει, πιθανότατα θα συμβεί με συμφερότερους όρους. Αυτό οφείλεται στον δανεισμό της Forthnet που έχει φέρει την εταιρεία σε δυσχερή θέση. Ο εισηγμένος όμιλος, με υποχρεώσεις 324,6 εκατομμύρια, και ανάγκη αποπληρωμής δανείων δεκάδων εκ. ευρώ μέχρι τον Iούνιο του 2016 και πλήθος άλλων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, εξαρτάται πλέον από τις τράπεζες. Το μείζον ερώτημα είναι το πώς θα κινηθούν οι δανειστές του μετά την ανακεφαλαιοποίηση οπότε και θα πρέπει να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια. Κάτι που όπως φαίνεται θα κριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

«ΚΟΥΡΕΜΑ»

Vodafone και Wind από τη θέση του μετόχου του 40%, έχουν υποβάλει ήδη αίτημα «κουρέματος» των δανείων της Forthnet. Και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η θετική έκβαση ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει πλήρως τη Forthnet στην «αγκαλιά» των δύο εταιρειών με πολύ πιο οικονομικό τρόπο από τα 150-190 εκατ. που είχαν υπολογίσει στην πρότασή τους -πριν ένα χρόνο- ότι κοστίζει το πακέτο της Emirates.
Εφόσον ένα τέτοιο deal επιτευχθεί, οι «σύμμαχοι» της κινητής θα βάλουν στο στρατόπεδό τους τον leader της συνδρομητικής τηλεόρασης με σχεδόν 550.000 συνδρομητές και τα δικαιώματα της SuperLeague που μονοπωλούν το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού. Και βέβαια μια τέτοια σύμπραξη θα μπορέσει να εκτινάξει τις δυνατότητες της NOVA τα επόμενα χρόνια σε πακέτα υπηρεσιών και προσφορές, δημιουργώντας εκνευρισμό στον ΟΤΕ.

Βέβαια, ο ΟΤΕ ίσως να ήταν ο... παράπλευρος κερδισμένος της σύγκρουσης περί τη Forthnet. Στα τέλη του καλοκαιριού του 2014 ο ΟΤΕ είχε αιφνιδιάσει τους πάντες υποβάλλοντας μια προσφορά της τάξης των 250 έως 300 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης της NOVA ελεύθερης δανεισμού. Πολλοί είχαν αμφιβάλλει τότε για το εάν όντως ο ΟΤΕ επεδίωκε να εξαγοράσει τον ανταγωνιστή του OTE TV ή ακόμη κι αν μπορεί να το κάνει στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. Η ουσία όμως είναι ότι ενάμιση χρόνο αργότερα (και με την προσφορά εκείνη να θεωρείται πλέον ανενεργή) ο ΟΤΕ και ο Μιχάλης Τσαμαζ πέτυχαν το στόχο τους. Από τους 150.000 συνδρομητές του ΟΤΕ TV το 2013, τον περασμένο Σεπτέμβριο η συνδρομητική του ΟΤΕ «έσπασε» το ψυχολογικό φράγμα των 400.000 συνδρομητών και κινείται με τον εντυπωσιακό ρυθμό των 100.000 το χρόνο, εκμεταλλευόμενη τα οικονομικά πακέτα προς τους πελάτες.

Τα νέα προϊόντα και η περίπτωση της Cyta

Πακέτα και γκάμα προϊόντων, όμως θα κρίνουν τη μάχη του 2016 για όλες τις εταιρείες Ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε πρόσφατα το rebranding του ομίλου με την καθιέρωση κοινού εμπορικού σήματος Cosmote για το σύνολο των υπηρεσιών. Για το νέο έτος θα διατηρήσει «ψηλά» την τακτική ενίσχυσης του OTE-TV μαζί με επιθετική εμπορική πολιτική με πακέτα και νέες υπηρεσίες όπως οι υβριδικοί αποκωδικοποιητές και η υπηρεσία multi view.

Ενα διαφορετικό rebranding «τρέχει» και η Vodafone καθώς τα προγράμματα σταθερής, internet και συνδρομητικής τηλεόρασης της Ηellas on Line (που εξαγοράστηκε πέρυσι αντί 300 εκατ. ευρώ) ενσωματώνονται υπό τη Vodafone. Τα προγράμματα σταθερής και internet της HoL μετονομάζονται σε Vodafone Home, ενώ η συνδρομητική TV της HoL (εν αναμονή των εξελίξεων στη Forthnet) μετονομάζεται Vodafone TV. Η διοίκηση του Γλαύκου Περσιάνη αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενσωμάτωση της HoL από την οποία «κληρονόμησε» 110.000 πελάτες σταθερής και internet, ενώ περιλαμβάνει στις προτεραιότητες της και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Πέρα από τη NOVA, σημασία για τους τρεις παίκτες έχει και η Cyta που θα «σπάσει», με το ελληνικό της κομμάτι να πωλείται και τους εγχώριους παίκτες να μην κρύβουν το ενδιαφέρον τους. Ο λόγος είναι ότι η Cyta Ελλάδος διατηρεί σημαντικό μερίδιο αγοράς σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα, ενώ κατέχει πλούσιο δίκτυο οπτικών ινών που διασυνδέει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια.

Πέρα από το ενδιαφέρον του ΟΤΕ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη πιο «ζωηρή» είναι η επιθυμία της Wind η οποία δεν θέλει να μείνει πίσω στις εξελίξεις (και στον όγκο) ανεξάρτητα από τις κοινές κινήσεις με Vodafone για Forthnet.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ