Τι σημαίνει για τις βιομηχανίες η πώληση των κόκκινων δανείων τους

Τι σημαίνει για τις βιομηχανίες η πώληση των κόκκινων δανείων τους
Πριν γίνει η αναδιάρθρωση ενός επιχειρηματικού δανείου, μηδενίζεται το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας, οι μέτοχοι γενικότερα, χάνουν τον έλεγχο της επιχείρησής τους.

Από εκεί και πέρα, το αν το δάνειο της εταιρείας θα πουληθεί και σε ποια τιμή, εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της εταιρείας. Αγοραστής του δανείου, δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα distress fund. Μπορεί να είναι ένας στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα διακρίνει επιχειρηματική ευκαιρία.

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα ο οποίος μιλώντας πριν από λίγο σε δημοσιογράφους, χαρακτήρισε την έναρξη της διαδικασίας πώλησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ωε «ευκαιρία για την εξυγίανση της αγοράς». Ο κ. Φέσσας μίλησε περί αθέμιτου ανταγωνισμού τον οποίο υφίσταται όλο αυτό το διάστημα μια επιχείρηση η οποία αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά της.

Το αν τα επιχειρηματικά δάνεια που θα βγουν προς πώληση θα διατεθούν στο 100% της αξίας τους ή σε χαμηλότερη τιμή, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η εταιρεία –μετά την αλλαγή της μετοχικής της σύνθεσης- θα κριθεί ότι θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τον δανεισμό της. Είναι πολύ πιθανό δάνεια να διατεθούν σε χαμηλότερη αξία της ονομαστικής.

Όσο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στρατηγικοί επενδυτές οι οποίοι θα επιλέξουν αυτή την οδό για να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Φέσσας δεν το απέκλισε καθώς εκτίμησε ότι υπάρχουν κλάδοι που ναι μεν είναι υπερχρεωμένοι αλλά από την άλλη παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Σχετικά με το αν η διαδικασία αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων μέσα και από την πώληση θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, ο κ. Φέσσας δεν το απέκλισε.

Τόνισε όμως ότι αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το κατά πόσον θα χρειαστεί αναδιάρθρωση της ίδιας της εταιρείας πέραν της αναδιάρθρωσης του δανεισμού.

Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής, χάνονται και θέσεις εργασίας όχι στις εταιρείες με τα κόκκινα δάνεια αλλά και στους ανταγωνιστές τους οι οποίοι υφίστανται την πίεση του αθέμητου ανταγωνισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ