Η μάχη στα ζυμαρικά: Ποιοι ισχυροί παίκτες "μάχονται" για την επικράτηση στην αγορά

Η μάχη στα ζυμαρικά: Ποιοι ισχυροί παίκτες "μάχονται" για την επικράτηση στην αγορά
«Μάχη» για το ποια θα επικρατήσει στην αγορά έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο κυρίαρχες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ζυμαρικών. Και οι δυο τους κατέχουν κυριάρχη θέση στη ελληνική αγορά ζυμαρικών. Η διαφορά τους είναι ότι η μία ανήκει σε πολυεθνικό Ομιλο, ενώ η άλλη έχει καταφέρει να παραμείνει σε ελληνικά «χέρια».  

Ο λόγος για την εταιρία ζυμαρικών Μisko (η οποία ανήκει στην Barilla) και για την εταιρία Μέλισσα Κίκιζα (της ανήκουν τα ζυμαρικά Στέλλα).

Το μεγαλύτερο μερίδιο σήμερα στην αγορά των ζυμαρικών (που πολύ λίγο έχει επηρεαστεί από την κρίση σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία) κατέχει η Barilla, οποίο ανέρχεται στο 40%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Μέλισσα Κίκιζα ανέρχεται στο 30%.

Η μάχη ανάμεσα στις δύο εταιρίες για την επικράτηση στην αγορά (ο τζίρος υπολογίζεται στα 180 εκατ ευρώ) και την κατάκτηση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού είναι καθημερινός και αφορά τόσο το λανσάρισμα νέων προϊόντων όσο και την μάχη της τιμής στο ράφι.

Η Μέλισσα Κίκιζας εκτός από την ποιότητα των προϊόντων της, προτάσσει και το γεγονός ότι είναι ελληνική εταιρία, ενώ από την πλευρά της η εταιρία Barilla, ότι προχωρά σε επενδύσεις.

Mάλιστα πρόσφατα η Barilla Hellas, σύμφωνα με το bankingnews.gr ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 1,230 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της στον Βόλο, στο πλαίσιο επενδυτικού προγράμματος ύψους 70 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Το έργο στον Βόλο ολοκληρώθηκε σε έξι μήνες και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση μιας νέας γραμμής παραγωγής για σιμιγδάλι ολικής άλεσης και την τοποθέτηση μηχανημάτων νέας, προηγμένης τεχνολογίας, που θα οδηγήσουν σε μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία απαιτείται κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας κατά 15% επιπλέον.

Η νέα επένδυση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δίνει την δυνατότητα στην Barilla Hellas να παράγει και σιμιγδάλι ολικής άλεσης, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες της εταιρείας και εξοικονομώντας επιπλέον πόρους καθώς η εταιρεία δεν θα χρειάζεται πλέον να καταφεύγει σε προμήθεια σιμιγδαλιού από εξωτερικούς προμηθευτές.

Από την άλλη η Μέλισσα Κίκιζας βρίσκεται στην πρώτη θέση σε επίπεδο προµήθειας σκληρού σιταριού από την εσωτερική αγορά. Η επιχείρηση της οικογένειας Κίκιζα απορροφά ετησίως περί τους 100.000 τόνους σκληρού σιταριού, ενώ στους 80.000 τόνους ανέρχονται οι ποσότητες που αγοράζει η Barilla (5.000-10.000 τόνοι κατευθύνονται –ανάλογα µε τις ανάγκες- στα εργοστάσια Τουρκίας- Ιταλίας).

Όσον αφορά τα μεγέθη ο τζίρος της Barilla Hellas το 2014 άγγιξε τα 72,5 εκατ ευρώ από 7,4 εκατ ευρώ το 2013, ενώ τα προ φόρων κέρδη στα 3,6 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ ευρώ.

Για την Κίκιζας, ο τζίρος το 2014 διαμορφώθηκε στα 55,3 εκατ ευρώ έναντι 64,1 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ τα κέρδη προ φόρων στα 2,3 εκατ ευρώ από 3,9 εκατ ευρώ.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ