«Κλειδώνει» το μεγάλο deal στο λιανεμπόριο - Όλες οι λεπτομέρειες

«Κλειδώνει» το μεγάλο deal στο λιανεμπόριο - Όλες οι λεπτομέρειες
Εώς τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για το μεγάλο deal που αλλάζει ριζικά το χάρτη στο χώρο του λιανεμπορίου.

Ο λόγος για τη συμφωνίαεξαγοράς της ελληνικής δραστηριότητας του ομίλου Βερόπουλου από τη Metro ΑΕΒΕ, η οποία εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες ημέρες.

Με την επικύρωση της συμφωνίας θα ανοίξουν οι στρόφιγγες των τραπεζών, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Ναυτεμπορικής άμεσα θα εκταμιευθεί ένα μέρος της νέας γραμμής χρηματοδότησης, περί τα 15 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές, μισθολογικά κόστη και λοιπές εκκρεμότητες της Βερόπουλος.

Όπως έχει ήδη αναφέρει η Ναυτεμπορική, τα συνολικά κεφάλαια που θα εισρεύσουν από τις τράπεζες στο πλαίσιο της συμφωνίας υπολογίζονται σε 20 -30 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, η συμφωνία με τις τράπεζες προβλέπει μεταξύ άλλων τη βελτιστοποίηση των όρων δανεισμού και την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της Βερόπουλος, με κατεύθυνση επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του δανεισμού και ενδεχομένως κάποιας μείωσης επιτοκίων.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της Βερόπουλος στα τέλη του 2014 ανέρχονταν σε 334,27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες ήταν 307,87 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τραπεζικά δάνεια και οι συμβάσεις leasing που θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία αναδιάρθρωσης ανέρχονται συνολικά σε περίπου 165 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ τα δάνεια και 65 εκατ. ευρώ οι συμβάσεις leasing).

Το γεγονός, πάντως, ότι στη συμφωνία δεν προβλέπεται «κούρεμα» θεωρείται ότι δίνει σήμα στην αγορά για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οσον αφορά την επόμενη μέρα, υπολογίζεται ότι όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και την απόσχιση των δραστηριοτήτων του Ομίλου Βερόπουλος, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.

Αμέσως μετά το «πράσινο φως» από την Επ. Ανταγωνισμού θα τρέξει ο σχεδιασμός μετονομασίας των σημάτων της Βερόπουλος σε Metro My Market.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, βούληση της διοίκησης της Metro είναι να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας της εξαγορασθείσας αλυσίδας, η οποία απασχολεί περί τους 4.500 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση εξαγοράς προβλέπει την απόκτηση από τη Metro των κεντρικών αποθηκών και του δικτύου περίπου 180 καταστημάτων Βερόπουλος που εκτείνεται σε 54 πόλεις της επικράτειας. Σημειώνεται ότι σήμερα η Metro διαθέτει 64 καταστήματα λιανικής και 46 cash & carry.

Από την πλευρά της Βερόπουλος, η «έξοδος» από την εγχώρια αγορά έχοντας εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για το δίκτυό της στην Ελλάδα της δίνει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της δραστηριότητας των Βαλκανίων μέσω 16 καταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφαινόμενη εξαγορά αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη, αρχής γενομένης με τη διάσωση της αλυσίδας και τη μείωση των συσσωρευμένων προβλημάτων που έχουν προκληθεί στους προμηθευτές.

Παράλληλα, ανοίγει την προοπτική για τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται τόσο στο χονδρεμπόριο όσο και στο λιανεμπόριο, γεγονός που αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέο μοίρασμα της τράπουλας στη διακίνηση - πώληση τροφίμων.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ