Πόσες εταιρείες «μάτωσαν» από τα capital controls - Τι δείχνουν τα 9μηνα

Πόσες εταιρείες «μάτωσαν» από τα capital controls - Τι δείχνουν τα 9μηνα
Κακό, όπως αναμενόταν ήταν το 3ο τρίμηνο για τις περισσότερες εισηγμένες καθώς τα capital controls άφησαν σοβαρό αποτύπωμα στα οικονομικά αποτελέσματα.

Τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν την απόλυτη ανακοπή της ανοδικής τάσης η οποία είχε ξεκινήσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Σε δείγμα 150 εισηγμένων εταιρειών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι μεγαλύτεροι όμιλοι, προκύπτει περιορισμός των καθαρών κερδών άνω του 10% ενώ τη συνολική εικόνα διασώζουν τα δύο διυλιστήρια. Όσον αφορά στις πωλήσεις, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη σε επίπεδο γενικών συνόλων αν δεν υπήρχαν οι επιδόσεις των θυγατρικών ΒΙΟΧΑΛΚΟ, οι οποίες σημείωσαν σημαντική άνοδο λόγω της αυξημένης εξαγωγικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα:

· Οι συνολικές πωλήσεις στο εννεάμηνο φαίνεται να αυξήθηκαν κατά περίπου 3%, εφόσον από τον υπολογισμό αυτό εξαιρεθούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών. Σε αυτή τη βάση οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώνονται στα 28,9 δισ. έναντι 28 δισ. ευρώ, δηλαδή άνοδος της τάξης του 3,2%. Σημειώνεται ότι οι όμιλοι ΕΛΠΕ και Μοτορόιλ παρουσίασαν συνολικές πωλήσεις στο εννεάμηνο 10,8 δισ. ευρώ έναντι 14 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πρέπει να σημειωθεί ότι από το δείγμα των εταιρειών απουσιάζουν περίπου 50 εταιρείες, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι κατά την επεξεργασία του συνόλου των εταιρειών η τελική επίδοση σε επίπεδο τζίρου θα είναι ακόμη χειρότερη.

· Μία στις δύο εταιρείες σημείωσε απώλειες στις πωλήσεις, ενώ από τον χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διαμορφώνει την τάση, ο συνολικός τζίρος (εκτός των δύο διυλιστηρίων) παρουσίασε άνοδο της τάξης του 1,2%.

· Οσον αφορά την καθαρή κερδοφορία, σώζεται από τους δύο ομίλους των διυλιστηρίων , δείχνοντας μάλιστα να αυξάνει στα 740 εκατ. ευρώ έναντι 400 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ομως ο ρυθμός αυτός είναι περιορισμένος σε σχέση με το εξάμηνο, κατά το οποίο σημειωνόταν αύξηση πάνω από 400%. Αν όμως αφαιρεθούν τα κέρδη των δύο ομίλων, τότε η κατάσταση αλλάζει έντονα και εμφανίζεται μείωση κερδών κατά 16%. Φυσικά, ακόμη και έτσι τα κέρδη είναι πολύ χαμηλά καθώς οι μισές εταιρείες παρουσιάζουν ζημιές. Με βάση τα στατιστικά του εξαμήνου, 6 στις 10 εταιρείες ήταν ζημιογόνες και άρα από τις υπόλοιπες περίπου 50 εταιρείες, οι οποίες θα προστεθούν για τη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας του εννεαμήνου, οι περισσότερες λογικά θα είναι ζημιογόνες. Σχετικά τώρα με την κατάσταση των λειτουργικών κερδών, τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν τα EBITDA των 19 εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE 25 (δεν δημοσίευσαν μεγέθη η Coca Cola και η Βιοχάλκο, ενώ δεν περιλαμβάνονται και οι τράπεζες). Τα EBITDA Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, τα EBITDA παρουσιάζουν αύξηση μόλις κατά 4,2% και αυτό επειδή πάλι συμμετέχουν οι δύο εταιρείες πετρελαιοειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ