Πόσα έβαλαν οι εφοπλιστές στις τράπεζες

Πόσα έβαλαν οι εφοπλιστές στις τράπεζες
Μεγάλη πλάτη έβαλαν ορισμένοι έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Κάποιος μάλιστα εφοπλιστής, μέτοχος και από την περυσινή αύξηση στην Εθνική έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και συμμετείχε στην Πειραιώς αλλά και στην Εθνική και στην Eurobank.

Έτσι αν και τα ξένα funds είχαν την τιμητική τους στις συζητήσεις και τα δημοσιεύματα για το ποιοι μπήκαν στις αυξήσεις, στην πραγματικότητα τα μισά περίπου λεφτά -και σε ορισμένες περιπτώσεις και παραπάνω- τα έβαλαν έλληνες.

Στην Πειραιώς για παράδειγμα μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών και την συμμετοχή του δημοσίου μόλις το 34% θα είναι στα χέρια των ξένων επενδυτών ενώ το 40% θα ανήκει σε έλληνες μεγάλους μετόχους και μόλις το 26% θα μείνε στον ΤΧΣ.

Σημαντικά ποσοστά ελέγχουν όμως ορισμένοι από τους προαναφερθέντες έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές και στην Εθνική Τράπεζα. Ρίξτε μια ματιά στου νούμερα για να δείτε επίσης πως μεγάλο μέρος καλύφθηκε από τους ομολογιούχους που αντάλλαξαν τα χρεόγραφα αυτά με μετοχές;:

Στην Alpha Bank αντλήθηκαν 2,563 δις. ευρώ, τα 1,55 δισ. στο book building και άλλο 1,01 δισ. από ομολογιούχους .

Στην Πειραιώς αντλήθηκαν 1,340 δισ. ευρώ, με τα 602 εκατ. από τους ομολογιούχους και το υπόλοιπο από το book building.

Στην Εθνική αντλήθηκαν 1,456 δισ. με τα 691 εκατ. από ομολογιούχους ενώ αναμένει άλλα 308 εκατ. από την υποχρεωτική ανταλλαγή υπολοίπων υβριδικών και προνομιούχων μετοχών.

Από το book building μάζεψε 457 εκατ. και απομένει και η δημόσια προσφορά στους Έλληνες επενδυτές με στόχο τα 300 εκατ. ευρώ, αλλά οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 100 εκατ. Στη Eurobank αντλήθηκαν 2,04 δισ. εκ των οποίων τα 720 εκατ. από τους ομολογιούχους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ