Έφυγε ο «δάσκαλος» του επιχειρείν -Ποιο ήταν το έργο του

Έφυγε ο «δάσκαλος» του επιχειρείν -Ποιο ήταν το έργο του
Αν υπήρχε μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης ένας Έλληνας επιχειρηματίας, της παλιάς σχολής, η πορεία και η ιστορία του οποίου συνδέθηκε όσο κανενός άλλου με την εκβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν άλλος από τον Γιάννη Κωτσιόπουλο. Για τους περισσότερους το όνομά του παραμένει άγνωστο, άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ λάτρης της δημοσιότητας.

Κι όμως, παρά το γεγονός ότι δηλώσεις, συνεντεύξεις ούτε καν φωτογραφίες του δεν «έπαιζαν» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η πρώτη μας αγάπη και παντοτινή αλλά και αρκετά δεκάδες προϊόντα που δημιούργησε φέρει την υπογραφή του.

Ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο ευπατρίδης επιχειρηματίας, ο δάσκαλος για αρκετούς Έλληνες επιχειρηματίες, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών τα ξημερώματα της Τρίτης, ήταν η ψυχή μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες. Της σοκολατοποιίας ΙΟΝ, που όχι απλώς παρέμεινε στο παιγνίδι αλλά έθεσε, στην κυριολεξία, τους δικούς της όρους σε αυτό το παιχνίδι αποκρούοντας ουκ ολίγες δελεαστικές προσφορές για προσάρτησή της σε πολυεθνικές εταιρείες.

Στις πιέσεις για εξαγορά ή παραχώρησης μειοψηφικού ποσοστού, μετά το 1991, η ΙΟΝ απάντησε με την εξαγορά της σοκολατοποιίας Mabel, επεκτεινόμενη έτσι στην εξειδικευμένη αγορά προϊόντων. Ενώ όπως έχουν αναφέρει κατά το παρελθόν στελέχη της επιχείρησης σχεδόν σε κάθε πρόταση που τους γινόταν προχωρούσαν στην εδραίωση της παρουσίας της σοκολατοβιομηχανίας με επενδύσεις είτε εξαγορές.

Ίσως όμως το μεγαλύτερο deal που έκανε ο Γιάννης Κωτσιόπουλος μαζί με τον αχώριστο φίλο και συγγενή του κ. Γεώργιο Καρκαζή, για να παραμείνει η ΙΟΝ ελληνική, ήταν όταν το 1997 απέκτησε και πάλι τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Εννέα χρόνια πριν το 1988, το 24,5% των μετοχών της ΙΟΝ εν αγνοία τους είχε μεταβιβαστεί από τον οικογενειακό κύκλο, στην πολυεθνική Kraft Jacobs Sushard (KJS) η οποία εξαγόρασε λίγο καιρό μετά την σοκολατοποιία Παυλίδης. Μάλιστα όπως λέγεται Κωτσιόπουλος και Καρκαζής κατάφεραν να επαναγοράσουν το ένα τέταρτο της εταιρείας στην τιμή την οποία ήθελαν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ. Ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930 όταν μια ομάδα φίλων ξεκίναγε ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο. Φιλοδοξία τους ήταν να γίνουν σοκολατοποιοί. Το 1934 όμως το πούλησαν. Τότε ήταν που οι αδελφοί Νασιόπουλοι, και στη συνέχεια οι αδελφοί Κωτσιόπουλοι, εμφανίζονται στο προσκήνιο.

Οι αδελφοί Κωτσιόπουλοι έγιναν οι μοναδικοί ιδιοκτήτες της σοκολατοποιίας παραχωρώντας στους αδελφούς Νασιόπουλου την καραμελοποιία ΝΑΣΚΟ, την οποία λίγο αργότερα την επαναγόρασαν. Βέβαια τα θεμέλια του σημερινού μεγέθους της ΙΟΝ, ως μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές βιομηχανίες σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων, τοποθετούνται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Αρχικά δημιουργείται, εν έτει 1956 η εμπορική εταιρεία «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι» η οποία αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της ΙΟΝ καθώς και των προϊόντων της ΝΑΣΚΟ (παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων).

Με έδρα στον Πειραιά (Λουδοβίκου 22) και το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς 43γ) η νεοσύστατη αυτή εταιρεία θέτει τις βάσεις του σημερινού δικτύου πωλήσεων και διανομής της εταιρείας. Λίγο αργότερα η ΙΟΝ αφομοιώνει την εταιρεία ΝΑΣΚΟ και αποκτά πλέον τη σημερινή της μορφή με παραγωγή ευρείας γκάμας ζαχαρωδών και σοκολατοειδών προϊόντων. Σταδιακά έρχεται και η επέκταση της εταιρείας σε νέους κλάδους ζαχαρωδών όπως γκοφρέτες, candy bars και σοκοπάστες.

Σταθμοί στην εξέλιξή της ΙΟΝ αποτελούν οι σημαντικές επενδύσεις στην Αρτα, με τη δημιουργία γραμμής παραγωγής γκοφρέτας. Επίσης η απόκτηση της εταιρείας ΙΝΤΕΡΙΑ που παράγει το προϊόν με το εμπορικό σήμα Nucrema έδωσε στην ΙΟΝ τη δυνατότητα εισόδου στην αγορά σοκοπάστας. Αργότερα, η απόκτηση της σοκαλατοποιίας Mabel (1999), η οποία εξειδικεύεται σε εποχιακά/ εορταστικά προϊόντα (Πασχαλινά & Χριστουγεννιάτικα), σε σοκολατίνια και άλλα σοκολατοειδή, προσφέρει ένα ακόμα βήμα εξάπλωσης και ανάπτυξης της εταιρείας στον κλάδο της.

Η ΙΟΝ, ιδιαίτερα τα τελευταία 60 χρόνια, στα οποία διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο της σοκολάτας, κατέχει πολλές πρωτιές στον χώρο ως προς τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά αλλά και ως προς την επικοινωνία της, την οργάνωση της και την κοινωνική προσφορά της. Πρώτη λάνσαρε στην ελληνική αγορά τη σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα που μέχρι σήμερα είναι το πλέον αγαπητό είδος. Η ΙΟΝ Αμυγδάλου παραμένει ο ηγέτης της αγοράς για περισσότερο από πέντε δεκαετίες.

Πρωτοπόρος και σε πωλήσεις-διανομή

Αλλά και ως προς την οργάνωση των πωλήσεων της, τη διανομή και την εξυπηρέτηση των πελατών της η εμπορική εταιρεία «Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι» έφερε καινοτομίες πρωτόγνωρες για την ελληνική πραγματικότητα. Με δικά της κέντρα διανομής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, δικό της δίκτυο πωλητών και αντιπροσώπων, καλύπτει και εξυπηρετεί το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Επίσης, και η εξαγωγική της δραστηριότητα αναπτύσσεται σταθερά με στόχο κυρίως τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, του Αραβικού Κόσμου, της Δυτικής Αμερικής και της Απω Ανατολής (Ιαπωνία).

Η ΙΟΝ σήμερα, εκτελεστική σύμβουλος της οποίας έχει αναλάβει η ανιψιά του Γιάννη Κωτσιόπουλου, κυρία Τίνα Κωτσιοπούλου, διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής σε Ν. Φάληρο, Αρτα και Μαρκόπουλο Αττικής, με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων. Με σύνολο εργαζομένων που ξεπερνά τους 970 και κύκλο εργασιών κοντά στα 105 εκατ. ευρώ, κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ