Προ των πυλών τo μεγάλο come back του Μαρινόπουλου

Προ των πυλών τo μεγάλο come back του Μαρινόπουλου
Έβαλε (γερή) πλάτη μια φορά και τώρα ξαναβάζει στηρίζοντας όλη την αγορά τροφίμου.

Ολόγος για τον όμιλο Μαρινόπουλου που αφού εξαγόρασε τους Γάλλους της Carrefour καιέκανε ελληνικό και πάλι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα λιανικής στη χώρα βάζειτώρα περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στην αλυσίδακαι παράλληλα αναδιαρθρώνει τον τραπεζικό δανεισμό της. Το μεγαλύτερο κομμάτι τωνχρημάτων αυτών θα πέσει βέβαια στην αγορά και τους προμηθευτές βελτιώνονταςσημαντικά τους χρόνους αποπληρωμής την ώρα που ολόκληρη η αγορά βιώνει το αντίθετο.

Να θυμίσουμε πως η Μαρινόπουλος Α.Ε. ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τη μεγαλύτερηαλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Από το 2012, η Μαρινόπουλος Α.Ε. κατέστηαποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και ταΒαλκάνια. Πρόκειται δηλαδή πλέον για μια 100% ελληνική εταιρεία, η οποία έχει ως βασικόπυλώνα της στρατηγικής της να στηρίζει στην πράξη, καθημερινά, την εθνική οικονομία, τηνεγχώρια αγορά και τους καταναλωτές της.

Μέσω ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου δικτύουπερί των 900 καταστημάτων απασχολεί πάνω από 15.000 εργαζόμενους ενώ διατηρεί καιπολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές καιπαραγωγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς το 60% σχεδόν των νέων κεφαλαίωνπου θα βάλει για μια ακόμη φορά η οικογένεια Μαρινόπουλου θα κατευθυνθούν σεπρομηθευτές και παραγωγούς ενώ σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση αποκτά κεφαλαιακήάνεση την ώρα που ο ανταγωνισμός ματαιώνει συμφωνίες εξαιτίας της αδυναμίας τωντραπεζών να στηρίξουν τις κινήσεις του.

Βαρόμετρο για τους ξένους

Η οικογένεια Μαρινόπουλου διαθέτει τεράστιο οικονομικό εκτόπισμα στην Ελλάδα και τοεξωτερικό. Να θυμίσουμε λοιπόν πως ιδιοκτησία της οικογενείας είναι η φαρμακευτικήβιομηχανία ΦΑΜΑΡ της οποίας η δραστηριότητα στην Ευρώπη είναι αξιομνημόνευτη.

Τέσσερα εργοστάσια στην Γαλλία, ένα στην Ισπανία, πέντε στην Ελλάδα, ένα στην Ιταλία καιάλλο ένα στο Βέλγιο απαρτίζουν το γκρουπ αυτό στην υγεία που πουλάει περισσότερα από1800 προϊόντα σε 120 χώρες. Όμως το συγκρότημα έχει και άλλες μικρότερες εταιρείες:μεταξύ αυτών στην Ελλάδα ελέγχει τα Starbucks, τα Marks & Spencer, τα GAP και ταSephora. Το ότι αποφάσισε τώρα όχι μόνο να στηρίξει οικονομικά αλλά και να ενισχύσει τασουπερ μάρκετ Μαρινόπουλος αποτελεί σημειολογικά μια κίνηση εμπιστοσύνης στηνελληνική οικονομία που έρχεται σε μια περίοδο που την χρειάζεται περισσότερο από κάθεάλλη φορά.

Γιατί οι ξένοι επενδυτές και επιχειρηματίες περιμένουν να δουν πρώτα τουςέλληνες ομολόγους τους -που γνωρίζουν πρώτο χέρι την κατάσταση στη χώρα τους όπωςείναι φυσικό- να κινούνται για να επενδύσουν και αυτοί με τη σειρά τους στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ