Η Microsoft ακύρωσε την επένδυση στην Ελλάδα και πάει στη Ρουμανία - Οι λόγοι

Η Microsoft ακύρωσε την επένδυση στην Ελλάδα και πάει στη Ρουμανία - Οι λόγοι
Στα «κρύα του λουτρού» άφησε η Microsoft την Ελλάδα και στράφηκε προς τη Ρουμανία. Φεύγουν από την Ελλάδα μεγάλες αμερικανικές εταιρίες.

Στη χθεσινή συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας. Από την άλλη ανέφερε ότι μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες σκέφτονται ήδη να αλλάξουν έδρα. Στα μέσα του 2016 «θα μπορούμε να συζητάμε με μεγάλους μακροπρόθεσμους επενδυτές από τις ΗΠΑ για να επενδύσουν στην Ελλάδα» υπό την προϋπόθεση ότι -παράλληλα με τις υποχρεώσεις της συμφωνίας που έχει αναλάβει η χώρα μας- προωθηθούν άμεσα και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, όπως είπε.

Όσον αφορά το κομμάτι της ενέργειας, σύμφωνα με στελέχη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις αμερικανικούς ομίλους για τη δημιουργία τερματικού σταθμού και εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης ο κ. Αναστασόπουλος εκτιμά πως αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ κατά τον επόμενο γύρο παραχώρησης των θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά και για τη δημιουργία logistics centers στα μεγάλα λιμάνια της χώρας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τον τουρισμό επίσης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορές από μεγάλους ομίλους αν και προτιμούν να αγοράζουν έτοιμα ξενοδοχεία ή άλλες τουριστικές επενδύσεις, με την άδειά τους δηλαδή, «για να αποφεύγουν την ελληνική γραφειοκρατία», όπως είπε ο κος Αναστασόπουλος.

Ο κ. Αναστασόπουλος υπογράμμισε αρκετές φορές στην τοποθέτησή του ότι οι Αμερικάνοι επενδυτές περιμένουν «δείγματα καλής θέλησης» από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν σε πιο συγκεκριμένες συζητήσεις.

«Οι ΗΠΑ είναι εδώ και δηλώνουν πρόθυμες να βοηθήσουν τη χώρα. Ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους είναι υποστηρικτικοί αλλά με τις προϋποθέσεις τήρησης της συμφωνίας με τους πιστωτές αλλά και με την προώθηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων. Η ύφεση δεν πρέπει να μας πάρει από κάτω. Να γίνουν οι απαραίτητες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις τώρα».

Σημείωσε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα ενδέχεται να φέρει ένα νέο κύμα αποεπένδυσης. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν εταιρείες-μέλη του συνδέσμου που εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα ή και τις εγκαταστάσεις στους σε γειτονικές χώρες όπως στην Κύπρο που εφαρμόζει ένα νέο φιλικό φορολογικό σύστημα, στη Ρουμανία στη Βουλγαρία και αλλού. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι η επένδυση της Microsoft, για τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου υποστήριξης στην Αθήνα, δεν ήρθε τελικά στη χώρα μας, μετά από δύο χρόνια συζητήσεων, αλλά έγινε στη Ρουμανία. Συμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής αυτό σημαίνει ότι χάθηκαν περίπου 550 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το γεγονός ότι η χώρα έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της. Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα είναι ακριβή, με βάση τα επενδυτικά κριτήρια δηλαδή με βάση την αναλογία ρίσκου και ανταμοιβής. Το ρίσκο παραμένει υψηλό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές».

Σύμφωνα με τον κο Αναστασόπουλο τα επενδυτικά κεφάλαια που θα έρθουν πρώτα στην Ελλάδα είναι τα distress funds τα οποία ενδιαφέρονται για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός να τοποθετηθεί για το ποια ξένα funds ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Εκτίμησε δε πως τα ξένα funds θα τοποθετηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα που θα ζητηθούν από τους ιδιώτες δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.Τα «δείγματα γραφής» που περιμένουν οι επενδυτές για να έρθουν στη χώρα, όπως είπε, είναι ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και στο αναπτυξιακό κομμάτι προχωράει με ταχείς ρυθμούς η απλοποίηση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η διαμόρφωση σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις αλλά και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Και στα εργασιακά, συνέχισε ο ίδιος, θα πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.

Σύμφωνα με τον κο Αναστασόπουλο, αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Εξάλλου στις 30 Νοεμβρίου 2015 το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο θα πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό του στο οποίο αναμένεται να δώσουν το «παρών» οι επικεφαλής τουλάχιστον δέκα εκ των μεγαλύτερων hedge funds και distress funds των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ