Πόσο μεταβλήθηκαν οι τιμές των ξενοδοχείων τον Οκτώβριο

Πόσο μεταβλήθηκαν οι τιμές των ξενοδοχείων τον Οκτώβριο
Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και παρά το γεγονός ότι δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από το καλοκαίρι, πολλοί είναι αυτοί που ανυπομονούν να ξανά πάνε διακοπές. Πόσο κοστίζει η διαμονή σε ξενοδοχεία αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;  Ποια η μέση ξενοδοχειακή τιμή σε επίπεδο χώρας για την Ελλάδα αλλά και τις κυριότερες ανταγωνιστικές σε αυτή αγορές;

Η Τrivago έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα τουΚαταλόγου Ξενοδοχειακών τιμώνγια το μήνα Οκτώβριο 2015, για διεθνείς, αλλά και εθνικούς προορισμούς.

Η Αθήνα παραμένει μεταξύ των οικονομικότερων ευρωπαϊκών πρωτευουσών

Μείωση στις τιμές τους φαίνεται να έχουν κατά τον τρέχοντα μήνα τα ξενοδοχεία της Αθήνας σε μηνιαία βάση, όντας κατά δέκα περίπου τοις εκατό πιο οικονομικά προσιτά σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο. Με τη μέση ξενοδοχειακή τιμή, ωστόσο, να διαμορφώνεται στα 114 ευρώ ανά διανυκτέρευση, παρατηρείται μια αύξηση σε ετήσιο επίπεδο, της τάξεως του 9,6 τοις εκατό.

Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρατηρείται στα ξενοδοχεία της ισπανικής πρωτεύουσας, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση σύγκρισης με τη μέση τιμή στη Μαδρίτη να βρίσκεται στα 146 ευρώ για τον φετινό Οκτώβριο. Αντίθετα, πολύ μικρή μεταβολή φαίνεται να έχουν οι ξενοδοχειακές τιμές της Ρώμης, έχοντας αυξηθεί κατά μόνο ένα τοις εκατό, τόσο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, όσο και βάσει του Σεπτέμβρη που πέρασε.

Μεταξύ των προορισμών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα, την πρωτιά, λόγω των ακριβότερων τιμών για μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, διατηρεί και αυτό το μήνα το Μονακό, ενώ αρκετά υψηλότερες, κατά 14 τοις εκατό, φαίνεται να είναι και οι τιμές των ξενοδοχείων του Λονδίνου. Μεταξύ των οικονομικότερων, αλλά και ακόμη πιο οικονομικά προσιτών τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση, φαίνεται να είναι τα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, με τιμές μειωμένες κατά 14 τοις εκατό συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2014.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται ενδεικτικά οι μέσες τιμές 15 από τις 50 ευρωπαϊκές πόλεις που εξετάστηκαν:


Τη λίστα με το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης για τις 50 ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνονται στο tHPI Οκτωβρίου μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Ιδιαίτερα ανταγωνιστικές οι ξενοδοχειακές τιμές στην Ελλάδα
Σε επίπεδο χώρας, συγκρίνοντας τα τις μέσες ξενοδοχειακές τιμές μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Κροατίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Τουρκίας, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος φαίνεται να διατηρούν τα επίπεδα ξενοδοχειακών τιμών τους μεταξύ των οικονομικότερων, με μέση ξενοδοχειακή τιμή στα 100 και στα 98 ευρώ αντίστοιχα, παρουσιάζοντας μείωση τόσο σε μηνιαίο, όσο και σε ετήσιο επίπεδο.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται ενδεικτικά οι μέσες τιμές σε επίπεδο χώρας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ανταγωνιστικότερες προς αυτές αγορές:


Μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών ελληνικών προορισμών

Με την Ελλάδα να διατηρεί ένα αρκετά ανταγωνιστικό επίπεδο τιμών γι’ αυτό το μήνα, είναι εμφανές ότι οι αλλαγές στις ξενοδοχειακές τιμές επιμέρους ελληνικών προορισμών είναι καίριας σημασίας. Οι μεγαλύτερες αλλαγές προς τα κάτω φαίνεται να πραγματοποιούνται σε Μύκονο και Σαντορίνη, με την πρώτη ωστόσο να έχει κατά οκτώ τοις εκατό υψηλότερες τιμές συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη και το ότι η μέση ξενοδοχειακή τιμή της Θεσσαλονίκης παρότι δε μεταβλήθηκε καθόλου συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, αυξήθηκε κατά 19 τοις εκατό βάσει του προηγούμενου έτους. Σημαντική, ακόμη, είναι και η αύξηση των τιμών στα Ιωάννινα σε ετήσια βάση, κατά 31 τοις εκατό.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι κυριότερες μεταβολές στις μέσες ξενοδοχειακές τιμές ελληνικών προορισμών για το μήνα Οκτώβριο:7

*Οι μέσες τιμές προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της trivago έπειτα από τη σύγκριση τιμών από περισσότερα από 200 διαφορετικά online booking sites.


O Κατάλογος Ξενοδοχειακών Τιμών της www.trivago.gr (tHPI) δείχνει το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης στις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις της trivago. Ο μέσος όρος τιμών για ένα δίκλινο δωμάτιο βασίζεται σε περισσότερες από δύο εκατομμύρια καθημερινές αναζητήσεις τιμών για μια διανυκτέρευση που γίνονται μέσω του συστήματος σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών της trivago από 80 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα. Η trivago αποθηκεύει τις αναζητήσεις κάθε μήνα και παρουσιάζει μια γενική εικόνα ξενοδοχειακών τιμών για τον επόμενο μήνα. Το tHPI αντανακλά τις ξενοδοχειακές τιμές της online ξενοδοχειακής αγοράς της Ευρώπης: οι τιμές διανυκτέρευσης από περισσότερα από 200 online sites κρατήσεων και αλυσίδες ξενοδοχείων διαμορφώνουν το μέσο όρο ξενοδοχειακών τιμών για πόλεις, περιοχές και χώρες της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ